top of page

"We willen een veilige plek zijn.”

Interview met Mart de Graaf door Arjanne Burger.

Mart wil graag een positief geluid laten horen onder de LGBTQ’ ers: “Er zijn mensen die je een warm hart toedragen, ook kerken”. Samen met enkele anderen - op vraag van de voorgangers - startte hij een Love2Meet binnen Mozaïek voor deze doelgroep. Ik interviewde hem namens Wijdekerk.


Wie is Mart en wat drijft jou?

Ik ben Mart de Graaf, single vader van twee jongens van 17 en 14 jaar, Christen en gay. Na een huwelijk van 12 jaar ben ik 7 jaar geleden uit de kast gekomen. Ik ben ondernemer, levensgenieter, en hou van koken, muziek, een goed boek, een goed glas wijn en lopen in de natuur met m’n hond Loes, maar een avond bankhangen is ook een van mijn favoriete bezigheden. Ik geniet van een goede film of serie, m’n bedrijf, vriendschappen en goede gesprekken met lekker veel diepgang, in het zonnetje op een leuk terras. Mét bitterballen uiteraard.

Mart vertelt verder over wat hem drijft: De ‘kleine dingen’. De geur van koffie, die vlinder die voorbij vliegt, de bos bloemen op tafel, de warmte van een zonnestraal, Het leven is niet altijd even leuk, maar openstaan voor die ‘knipoogjes' maken het toch altijd weer een feestje.


Wat betekent ‘onvoorwaardelijk’ voor jou? En wat als het gaat om ‘onvoorwaardelijk’ met betrekking tot de LGBTQ gemeenschap?

Onvoorwaardelijk betekent voor mij proberen te denken en handelen zonder oordeel. Alles heeft een reden, alles heeft een achtergrond, iedereen heeft een verhaal. Wanneer je in staat bent om daadwerkelijk te luisteren naar de ander, elkaar probeert te begrijpen…onvoorwaardelijk, dan ontstaat er iets heel moois.

Je hebt een Love2Meet (kring/home) opgezet, met nog een paar mensen? Hoe ben je hiertoe gekomen?

Ik ben hiervoor gevraagd door de voorgangers van Mozaïek. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen, omdat ik graag een positief geluid wil laten horen onder de LGBTQ‘ ers ... hoe het ook wél kan. Dat er ook kerken zijn, mensen zijn die de LGBTQ gemeenschap een warm hart toedragen. Mozaïek wil dat de kerk een veilige plek is voor iedereen. Niemand uitgezonderd. Komen zoals je bent. Ze zijn er zich van bewust dat er veel pijn en oordeel is in de LGBTQ gemeenschap, veroorzaakt door medechristenen en willen hiermee laten zien dat de liefde van Jezus onvoorwaardelijk is. Geen oordeel, geen standpunt, maar een bodemloze liefde, ongeacht je geaardheid of gender.


Ik ken verhalen binnen deze gemeenschap dat een relatie gedoogd wordt, maar hoe zit dat met het hebben van een taak in de gemeente of bijvoorbeeld meedoen aan het Avondmaal?

Ik vind het woord ‘gedoogd’ niet fijn klinken. Dat klinkt een beetje als… het is eigenlijk niet goed … maar ok … vooruit. Maar dat is nou juist waar bij Mozaïek anders over gedacht wordt: elke relatie is juist prachtig! Bij Mozaïek is iedereen welkom, mag iedereen een bediening hebben en meedoen aan het Avondmaal.


Wat kunnen gelovige LGBTQ mensen verwachten bij Mozaïek als zij zich aansluiten bij dit initiatief?

Naast ontmoeten en een hoop gezelligheid, willen we ook een veilige plek zijn. We begrijpen dat het soms een lastige combinatie is: geloof en LGBTQ‘ er zijn. We begrijpen dat het soms veel vragen oproept. Hier is dan ook alle ruimte voor. Maar er is ook een plek voor diegene die nog niet ‘uit de kast’ is. Dit kan uiteraard ook anoniem, via de mail bijvoorbeeld. Mijn eigen proces van getrouwd zijn, worstelen met m’n identiteit, mijn coming out, is daarbij een zeer bruikbaar middel.


Wij als Wijdekerk vinden dit initiatief een geweldige stap. Wanneer bijv. de situatie onduidelijk is voor LGBTQ’ ers, zorgt dit mogelijk voor onveiligheid. Hoe zou Mozaïek hen duidelijkheid kunnen geven?

Ik denk dat bovenstaande antwoorden een hele mooie en vooral veilige basis geven.

Wanneer je als gemeente het woord ‘onvoorwaardelijk’ hoog in het vaandel hebt is de volgende uitspraak erg waardevol: Ontmoeting komt voor standpunt. Geen oordeel, maar luisteren.

Je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn, maar wanneer je in staat bent om oprecht naar elkaar te luisteren en elkaar kunt begrijpen, dan ontstaat er pas echt een veilige basis. Dan ontstaat er ruimte voor gesprek. En dat biedt veiligheid.


Wat wordt er binnen jouw gemeente gedaan om acceptatie van LGBTQ mensen te bevorderen?

Het bevorderen van de LGBTQ acceptatie is eigenlijk al jaren aan de gang. Maar het was nog niet echt wereldkundig gemaakt. De stap om een Love2Meet op te richten is een prachtig signaal. Maar daarnaast hebben ze mij gevraagd of ik mijn verhaal wil vertellen middels een interview in het Mozaïek Magazine. Een manier om gemeente breed te laten zien dat ze de acceptatie van de LGBTQ gemeenschap zeer belangrijk vinden. Dit interview wordt eind maart gepubliceerd. Spannend!


Hoe is dit tot stand gekomen?

Uit een enorme bewogenheid voor de LGBTQ gemeenschap die door zoveel mensen en kerken afgewezen wordt. Die afwijzing heeft niets te maken met de liefde van God voor zijn kinderen en staat volgens Mozaïek haaks op het geschenk wat Hij ons heeft gegeven: Zijn zoon Jezus.

Ken je het boek Verscheurd? Dit heeft de voorgangers enorm aan het denken gezet. Een ‘must read’ voor iedereen als het mij vraagt.


Hoe is jouw eigen proces gegaan als LGBTQ Christen?

Oh, heb je even? Haha. Lang verhaal kort: Ik ben christelijk opgevoed en weet al vanaf mijn twaalfde dat ik gay ben. Ik kwam op m’n 19e uit de kast. Maar op m’n 22e werd ik serieuzer in mijn geloof en ging ik heel snel de kast weer in, omdat ik geloofde dat God het afkeurt. Ik trouwde, kreeg kinderen, maar worstelde al die jaren natuurlijk met een enorm probleem. Ik snapte maar niet dat God het niet gewoon weghaalde. Zoveel voor gebeden, zoveel gestreden… Mijn huwelijk strandde en ik wist toen dat mijn volgende relatie niet met een vrouw zou zijn. Ik begon te beseffen dat ik wel eens gemaakt zou kunnen zijn zoals ik ben. Dat God van mij houdt, zoals ik ben. Dat het ok is, zoals ik ben. En toen dat besef kwam ... ervoer ik een enorme, intense, diepe rust. Ik hoorde God letterlijk zeggen: Maar Mart ... het is OK!

Vervolgens moet ik zeggen dat ik God wel een paar jaar kwijt ben geraakt. De wereld lag ineens aan mijn voeten en die ben ik gaan ontdekken, tot bijna een jaar geleden God me liet zien dat hij zó graag weer onderdeel van mijn leven wil zijn en ik me besefte dat er een grote leegte was ontstaan en ik weer wilde gaan bouwen op dat Fundament. Sindsdien is mijn leven een rollercoaster van bijzondere gebeurtenissen en ervaar ik meer dan ooit te voren hoe het voelt om Geliefd te zijn. Kan daar wel uren over praten ;-)

Wat zou jij aan anderen willen meegeven?

Wat mensen ook zeggen, wat kerken ook beweren….vaak komt veroordeling vanuit onwetendheid. Heb geduld, vergeef en probeer altijd in gesprek te blijven.

En wat mensen ook zeggen, wat kerken ook beweren ....God is liefde. Een onvoorwaardelijke liefde. Ken je de serie: ‘The Chosen’ (via de appstore gratis te bekijken)? Dit vond ik een perfecte vertaling van hoe Jezus naar ons kijkt: Met Liefde, onvoorwaardelijk.

Wie is God voor jou en wie ben jij voor hem, denk je?

God is mijn papa. Niet een oude, verre, afstandelijke man met een baard. Nee, m’n papa. Ik praat met God, zoals ik met mijn eigen pa praat. Van hart tot hart. Geen moeilijke gesprekken, gewoon waar het op staat. En het verbaast me iedere dag weer hoe het een dialoog is, i.p.v. een eenzijdig gesprek. God is voor mij degene die de hemel en aarde gemaakt heeft (ik bedoel…hallo….) en Diegene wil niets liever dan voor mij zorgen. Wat een heerlijk geloof is dit!

En wie ik ben voor hem? Oh, dat is niet moeilijk: ik ben Zijn Masterpiece, gewoon zoals ik ben.


Welk Bijbelgedeelte inspireert jou?

The Woman at the well: het perfecte verhaal over dat Jezus de moeite neemt om iemand te vertellen dat hij je door en door kent en dat hij ondanks alle, door jezelf (want oh, wat kan ik daar last van hebben) en anderen opgelegde veroordeling, zielsveel van je houdt.


Tot slot, wat wil je nog kwijt?

Mijn bedrijf heet MOLITLI, afkorting voor: The Meaning Of Life Is To Live It. Een waardevol principe: Leef! Voel! Praat! Bid! Geniet!

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page