top of page

Wijdekerk boekenplank

Op deze pagina zetten we een aantal boeken voor je op een rij over seksuele oriëntatie en geloof. In alfabetische volgorde. Dit zijn titels waar LHBT+-vrienden van ons veel aan gehad hebben. Misschien zit er een boek tussen dat je interesse wekt.

Op Wijdekerk uitgelezen worden boeken besproken door mensen uit ons netwerk die hun ervaringen bij het lezen van het boek met ons willen delen. Als een boek hier voorkomt, wordt er achter Bespreking een link weergegeven. 

Als je een boek bestelt via de link bij het boek, krijgen wij van bol.com een kleine vergoeding.

Adam en Evert.jpg

Ruard Ganzevoort, Erik Olsman, Mark van der Laan

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 20,99

2010

Uitgeverij Ten Have

169

In Adam en Evert staan de verhalen van christelijke jongeren en hun omgeving centraal. Hoe proberen jonge mensen hun geloof en homoseksualiteit met elkaar te verenigen? Sommigen slagen erin beide met elkaar te verzoenen, anderen leiden een dubbelleven, weer anderen kiezen voor een celibatair leven of verlaten juist de kerk. De auteurs geven aan hoe de omgeving deze jongeren het beste kan steunen in hun zoektocht.

bestel bij Bol com.jpg

Adam en Evert

Adam en Evert.jpg

Ies van den Hoek

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,50

2022

Uitgeverij Boekscout

146

Je vader is een conservatieve boer voor wie homoseksualiteit de ergste zonde is die hij kan bedenken. En jij bent zijn zoon, als homo geboren. Wat moet je dan? Zelf een einde maken aan je leven? Dat is wel wat Matty overweegt… Hij boft met zijn vriend Dylan, die niet kerkelijk is. Die kan zich niet voorstellen dat Matty naar de hel zou moeten, alleen maar omdat hij zó is. Hij weet niet veel van kerk en geloof, maar dát kan niet waar zijn. Hoe maakt hij hem dat duidelijk? Als Matty wegloopt van huis, haalt Dylan hem op en bivakkeren ze samen in zijn tentje op een minicamping...

bestel bij Bol com.jpg

Alleen omdat je homo bent

Adam en Evert.jpg

John Lapré

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 17,50

2017

Ark Media

144

Persoonlijk, inspirerend en onderbouwd boek over homoseksualiteit binnen de christelijke geloofsgemeenschap. De auteur maakte mee hoe hij vanwege zijn geaardheid 'uit de kast gedwongen werd' en vervolgens totaal geïsoleerd kwam te staan met zijn vragen rond geloof, kerk en acceptatie van seksuele diversiteit. Persoonlijk getuigenis over de weg van Lapré, zonder bittere verwijten of simplistische redeneringen. Benoeming van het ethische dilemma, begrip voor de spanningen rond dit thema, constructieve weg om als 'spoorzoekende gemeente' een benadering te vinden die liefdevol, pastoraal, wijs en bijbels is. Dit boek wil geloofsgemeenschappen helpen een veilige kerk te zijn waar liefde heerst en ruimte is voor verschil in beleving en geaardheid.

bestel bij Bol com.jpg

De veilige kerk

Adam en Evert.jpg

Erik Harinck

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,85

2014

Uitgeverij Boekscout

278

François, de partner van Victor, verongelukt tijdens een vakantie. Pas een jaar later komt François’ broer naar de omstandigheden ervan informeren. In de terugblik komt Victor erachter dat hij meer is dan een verslagen nabestaande en blijkt Roderick meer dan een onverschillige broer. François was Victors gids bij conflicten over homoseksualiteit op school en in de kerk. Maar wat als de strijd gestreden is? De nieuwe partner van Victor is op de achtergrond aanwezig, maar zijn schaduw loopt met een ieder mee. Verraad kleeft aan iedereen. Niemand is zo nobel als het schijnt. Wie kun je vertrouwen?

bestel bij Bol com.jpg

Dodelijk stilzwijgen

Adam en Evert.jpg

Hinke van Abbema

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 17,99

2019

Kokboekencentrum Jeugd

352

Het liefdesverhaal van Jona en Marouan, twee Rotterdamse tienerjongens. Als Jona met zijn broertje Lucas bij een voetbalwedstrijd de Marokkaanse Marouan ontmoet, is hij geïntrigeerd door zijn sprankelende karakter. Jona en Marouan worden goede vrienden, en Jona kan er niet meer omheen: hij is verliefd. Wat nu? Niemand weet dat hij op jongens valt, behalve een paar van zijn beste vrienden. Jona zit in de knoop en weet niet hoe hij zijn liefde voor Marouan moet combineren met zijn christelijke opvoeding. Hoe zullen zijn ouders reageren? Mag hij wel, kán hij wel homo zijn? Hinke van Abbema (Rotterdam) is theoloog en houdt van schrijven. Ze gaat regelmatig voor in kerkdiensten en is in Rotterdam werkzaam als pionier onder zinzoekers. Met dit liefdesverhaal wil ze de diversiteit van Gods goede schepping laten zien.

bestel bij Bol com.jpg

Door jou ben ik mij

Adam en Evert.jpg

James Martin S.J.

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 18,50

2018

Adveniat Geloofseducatie B.V.

150

Een eerlijke en open beschrijving en handreiking voor acceptatie van LHBT+-mensen in de Rooms Katholieke kerk. Hoe zij kunnen bouwen aan een relatie van begrip, respect en fijngevoeligheid.

bestel bij Bol com.jpg

Een brug bouwen

Adam en Evert.jpg

Lucas Versteeg

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 18,99

2024

van Goor

288

De creatieve Thomas verheugt zich op het teken- en schilderkamp waar hij in de vakantie heen zal gaan, maar zijn ouders blijken andere plannen te hebben. Zij hebben hem achter zijn rug om opgegeven voor een zomerkamp voor jongeren om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Thomas heeft altijd al problemen gehad met zijn gewicht en is hier erg onzeker over. Toch besluit hij naar het kamp te gaan, ook al voelt hij zich verraden door zijn ouders.

Zomers kunnen soms verrukkelijke verrassingen in petto hebben. Op het kamp ontmoet Thomas Fender, de knappe zoon van de kampleidster. Fender is net klaar met zijn eindexamen en helpt voor het eerst mee op het kamp. Hij is alles wat Thomas ooit hoopt te zijn: slank, zelfverzekerd en… uit de kast. Er lijkt iets tussen hen op te bloeien, maar durft Thomas zijn onzekerheden opzij te zetten en aan Fender te vertellen wat hij echt voor hem voelt?

'Frambozenzomer' is een warme en innemende Young Adult voor tieners vanaf vijftien jaar.

bestel bij Bol com.jpg

Frambozenzomer

Adam en Evert.jpg

Miranda Terpstra - van de Kerk

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 10,00

2015

Miel uitgeverij

180

Hartenvrouw is het debuut van de heteroseksuele auteur Miranda Terpstra-van de Kerk. Op een eerlijke en open manier opent dit boek de harten van gelovige dames, die van de vrouwenliefde zijn. Vijftien dames van verschillende leeftijden en vanuit diverse christelijke achtergronden delen hun leven, hart en geloof. Een boek dat met liefde geschreven is om de homoseksuele (gelovige) medemens recht te doen. Wat doet het met een mens en met een hart als je geaardheid een onderwerp is van discussie? Wat doet het met iemand als er over je beslist en gesproken wordt, zonder dat je hart wordt beluisterd? Wat doet het in je relatie met God als Zijn mensen je ongelijk behandelen? De schrijfster zag de pijn in de ogen. De pijn van afwijzing en buitensluiten en van God af te raken. Het heeft de auteur als medegelovige diep geraakt. Het zal u als lezer ook raken: de worsteling, de afwijzing, maar ook juist de kracht en inspiratie. Een boek dat vanuit naastenliefde is ontstaan. Dit boek is alleen nog te bestellen bij Miranda Terpstra zelf via info@wijdekerk.nl

bestel bij Bol com.jpg

HartenVrouw

Adam en Evert.jpg

Johan Verweij

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,90

2020

Mijnbestseller.nl

114

In ‘Het roze schaap’ gaat Johan Verweij de confrontatie aan met zijn homoseksualiteit en het geloof. Om erachter te komen of dit met elkaar te verenigen is, vertelt hij indringend over zijn persoonlijke worsteling. Hij zoekt hulp en vindt ten slotte antwoorden. ‘Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen,’ leert mannentherapeut Jeremy Heshof hem. ‘Ware liefde sluit angst uit,’ zegt Miranda Terpstra-Van de Kerk, oprichter van platform Wijdekerk.nl. ‘Neem de bijbel niet te letterlijk, anders raak je verstrikt,’ adviseert predikant Wielie Elhorst. Of doe zoals Ramses Shaffy en ‘Zing, vecht, huil, bid, werk en bewonder, maar niet zonder ons…’ Kortom, een spraakmakend boek vol inspirerende adviezen en overdenkingen voor iedereen die op zoek is naar liefde en geluk. ‘Het tij is aan het keren. Mensen voelen verschuiving en beginnen hun eigen spiritualiteit te ontwikkelen. Daarom is er hoop.’ (Matthijs Vlaardingerbroek)

bestel bij Bol com.jpg

Het roze schaap. Een gruwel Gods?

Adam en Evert.jpg

Ies van den Hoek

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 20,50

2021

Uitgeverij Boekscout

202

Polly krijgt briefjes op zijn bank gegooid. ‘Stomme homo!’ staat er op. Is dat waar? Hoe weet je of je homo bent? Hoe kom je daar achter? En áls het waar is: wat dan?

Niels droomt van jongens. Dat wil hij niet, maar dat gebeurt gewoon. Zijn ouders zouden het niet erg vinden als hij homo is. Hij wel, vreselijk zelfs!

Youri weet allang dat hij homo is. Jammer dat ze daar thuis zo moeilijk over doen. En dus...? Weglopen?

Belevenissen en gedachten van drie vrienden, steeds met een verrassend slot. Maar wél één verhaal.

bestel bij Bol com.jpg

Hij móét wel homo zijn...

Adam en Evert.jpg

Joël Boertjens

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 16,99

2023

Ark Media

144

Gids voor een veilig gesprek over kerk, geloof en LHBT+.
Veel christenen ervaren spanning in het verlangen om recht te doen aan lhbt- ers én aan de Bijbel. Waar de één het lastig vindt om zich hierover een mening te vormen, vindt de ander het juist onbegrijpelijk dat hierover verschil van inzicht kan bestaan. Pogingen tot een opbouwend gesprek over lhbt+ lopen vaak spaak. Ondanks de intentie om tot elkaar te komen, rijst steeds weer de vraag: #Hoedan? Joël Boertjens wil mensen en kerken ondersteunen om vanuit hun eigen geloofsovertuiging een dialoog op gang te brengen. Hij zet belangrijke feiten over lhbt+ op een rij en maakt inzichtelijk hoe verschillende visies zich tot elkaar verhouden. Persoonlijke verhalen van lhbt’ers brengen het ‘thema’ dichtbij. Samen met de praktische gespreksvragen maakt dit #Hoedan? tot dé gids voor een veilig gesprek over kerk, geloof en lhbt+. Joël Boertjens (1984) is voorganger, spreker en auteur. Het is zijn passie om uiteenlopende mensen en verschillende denkbeelden met elkaar te verbinden aan ‘het verhaal van Jezus’. Joël Boertjens (1984) is voorganger, spreker en auteur. Het is zijn passie om uiteenlopende mensen en verschillende denkbeelden met elkaar te verbinden aan ‘het verhaal van Jezus’.

bestel bij Bol com.jpg

Hoe dan?

Adam en Evert.jpg

Ies van den Hoek

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 18,99

2021

Uitgeverij Boekscout

136

Als je niemand hebt om mee te praten over wat je bezighoudt, maar wel poppenkastpoppen, dan praat je dáár toch mee en tegen… Dat is wat Terry al jaren doet, vooral als hij ontdekt dat hij homo is, wat niemand weten mag. Als vakantiehulp op een camping verraadt hij zichzelf en blijkt dat zijn geheim helemaal geen punt is. Nathan, de jongen met wie hij samenwerkt, is net zo en dat weet iedereen. Daar hoef je echt niet moeilijk over te doen. Net zo min als over het christelijke van de meeste mensen op de camping waar hij de nodige vragen over heeft. Dat het klikt tussen die jongens, is te verwachten…

bestel bij Bol com.jpg

Homo-poppenspeler

Adam en Evert.jpg

Maarten van Loon

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 18,95

2019

Buijten en Schipperheijn B.V.

151

De discussie rondom homoseksualiteit in de kerk is sterk gepolariseerd. Gesprekken verlopen veelal moeizaam en praktijken zijn verschillend. Homoseksuele broeders en zusters vragen zich maar al te vaak af of zij wel veilig zijn binnen de christelijke gemeente. Zowel zij die voor het celibaat kiezen, als zij die een relatie van liefde en trouw aangaan, ervaren niet zelden afwijzing, onbegrip en eenzaamheid. Intussen hebben zowel homo- als heteroseksuele christenen te maken met een geïndividualiseerde, op het ik gerichte cultuur, ook op seksueel en relationeel gebied. Deze bundel wil een handreiking zijn aan kerken. Theologen en pastors uit verschillende kerken en met verschillende visiesop homoseksualiteit gingen – eerst op een symposium en nu in deze uitgave – in gesprek over wat samenbindt en hoe we kunnen omgaan met verschillen.

bestel bij Bol com.jpg

Homoseksualiteit en de kerk

Adam en Evert.jpg

Ies van den Hoek

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,99

2022

Uitgeverij Boekscout

172

Daniël heeft gemerkt dat hij homo is. Wat hij droomt en fantaseert en doet, is volgens zijn ouders en de dominee slecht en zondig. Maar hoe kan dat dan zo leuk en lekker zijn? Lex, zijn vriend vanaf de basisschool, is niet kerkelijk, die zit daar niet mee. Maar Lex krijgt verkering, met een meisje nog wel... Hoe kan dat? Dieter komt in diezelfde kerk en is ook homo. Bij hém thuis is dat geen punt; ze zijn daar gewend vrijuit te praten over alles wat er in de kerk gebeurt en gezegd wordt, ook over (homo)seksualiteit. De jongens raken bevriend en eindelijk kan Daniël zijn vragen kwijt. Ondanks spanningen thuis blijkt hun jongensverliefdheid mooi en heerlijk en goed.

bestel bij Bol com.jpg

Huppelen van zielenvreugd

Adam en Evert.jpg

Ies van den Hoek

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 16,99

2021

Uitgeverij Boekscout

102

"Wat moet je als je merkt dat je je beste vriend steeds aardiger gaat vinden en je je afvraagt of ‘verliefd’ een beter woord is dan ‘aardig?’ Tim kan daarover praten met zijn moeder. Haar broer Peter is immers homo en woont met zijn vriend Reinier al jaren buiten het dorp. Voor Ruben ligt dat anders. Hij is veel langer verliefd op Tim, maar durft dat niet te zeggen. Zijn ouders weten niet eens dat hij homo is. En wat als Tim géén homo is…?
De opluchting dat ze allebei hetzelfde voelen voor elkaar en dus verliefde mógen worden, is groot. Maar voelt homojongensverliefdheid hetzelfde als voor een heterostel? Wat vindt familie daarvan? En klasgenoten en leerkrachten? En de andere mensen op het dorp? Voor de meesten is dat geen probleem, maar hoe reageer je op een klasgenoot die daar moeite mee heeft? En op de scheldpartij van een wildvreemde in de rommelmarkt?
Wat moet je met het openhartige levensverhaal van een oude man die nooit homo heeft durven zijn en nu jaloers is op jou omdat jij dat wel kan?
Leerkrachten op school reageren positief. Maar als zes procent van de achthonderd leerlingen niet-hetero is, waar zijn die dan, waarom kennen ze die niet? Wat kan de school doen om hen zich zó veilig te laten voelen dat ze ook uit die benauwde kast durven komen?
Dat het lichaam van een vijftienjarige reageert als je knuffelt en zoent, is heel logisch, maar durf je dat te zeggen? Hoe praat je daarover en hoe ga je daarmee om? Nú is het allemaal goed en heerlijk samen, bijna te mooi en waar te zijn, maar wat als…?

bestel bij Bol com.jpg

I love you man!

Adam en Evert.jpg

Leon Augustijn

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 21,95

2023

Uitgeverij Klare Taal

180

In het boek ‘IK’ draait het om afwijzing. Of beter nog: over de angst voor afwijzing. Daarom doet Leon er alles aan om te voorkomen dat zijn homoseksuele gevoelens aan het licht komen. Hij trouwt zelfs met een vrouw. Pas als hij zijn Innerlijke Kracht (IK) aanwendt om met afwijzing om te gaan, kan hij zijn ware leven gaan leiden. Een leven dat geen sprookje is – er valt nog genoeg strijd te voeren – maar waarin hij eindelijk gelukkig is.

‘’De zon schijnt op mijn lichaam. Ik voel me loom. Er komt rust over me. Ik ben in het hier en nu. Het geeft me de ruimte om na te denken over het verstoppertje spelen dat ik al mijn hele leven doe.

Hoe lang kan ik al niet zijn wie ik ten diepste ben? Vierendertig jaar! Vermenigvuldig dat eens met driehonderdvijfenzestig, dan kom je op twaalfduizendvierhonderdtien. Zoveel dagen voel ik me al niet vrij. Zoveel dagen ben ik alleen maar met anderen bezig, of dingen aan het oplossen. Ik, die altijd mijn mond vol heb over ‘in actie komen’. Het is tijd om stappen te gaan zetten. Eindelijk de schaamte los te laten. Als ik buitengesloten word, dan is dat maar zo. Dan missen zij iets, niet ik!’’

Leon weet dat zijn verhaal aan de ene kant – helaas – niet uniek is. Er zijn veel vergelijkbare verhalen. Hij heeft daarom dit boek geschreven om herkenning te genereren. In de hoop dat het misschien de lezer helpt.
Aan de andere kant is zijn verhaal wél uniek. We leven allemaal in een ander systeem. De context van het leven is bij iedereen verschillend. Daarom is zijn en ieders verhaal het waard om verteld te worden. Leon hoopt dat zijn boek daartoe een aanzet geeft.

bestel bij Bol com.jpg

IK

Adam en Evert.jpg

Hinke van Abbema

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 17,99

2021

Kokboekencentrum Jeugd

288

‘Ik geloof in jou’ van Hinke van Abbema is een prachtige nieuwe young adult dat het verhaal vertelt van de islamitische Aicha en de christelijke Sara. De zeventienjarige Aicha zit in het laatste jaar van de havo. Ze is goed bevriend met Youssef, en haar ouders zien een relatie tussen de twee wel zitten. Maar dan ontmoet Aicha op een dag de christelijke Sara, die doet wat ze wil. Als Sara haar op een dag vertelt dat ze lesbisch is, weet Aicha niet zo goed wat ze met haar gevoelens aan moet. Kan ze vrienden blijven met iemand die op meisjes valt en ook nog eens ergens anders in gelooft? En wat is er precies met Sara aan de hand?

bestel bij Bol com.jpg

Ik geloof in jou

Adam en Evert.jpg

Geja van Reenen

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 14,90

2020

Buijten en Schipperheijn B.V.

136

Wat maak je door wanneer je kind vertelt dat hij homoseksueel is? Geja van Reenen beschrijft het proces dat zij als moeder heeft ervaren. De liefde voor haar kind, de moeite en pijn rond veroordelingen en afwijzing, vooral in de kerk. Met dit boek wil zij ouders ondersteunen die hetzelfde meemaken. Daarnaast wil ze ook inzicht geven aan omstanders en kerkelijk werkers. Wat gebeurt er in een gezin als een kind uit de kast komt? Wat hebben de gezinsleden voor ondersteuning nodig? Het is een doorleefd verhaal, afgewisseld met gedichten en eenvoudige schilderijen van haar hand.

bestel bij Bol com.jpg

Ik zal altijd van je houden!

Adam en Evert.jpg

Hinke van Abbema, Miriam van Tunen, Joëlle Bakhuis

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 23,95

2022

Stichting Vroom en Vrolijk

240

Van buiten is er niks te zien... Misschien voldoe jij helemaal aan de standaard; de norm die heersend is op school, de club, thuis of in de kerk. Maar in je hart, diep van binnen, schijnen de diverse kleuren van de regenboog.

Hoe ontdek je je gender- of seksuele identiteit? Kan je LHBTI+ zijn van de kerk of Bijbel? Hoe kan je omgaan met andersdenkenden of hoe kom je uit de kast? En hoe ga je daarna verder?

Het boek JOE probeert antwoorden te geven op jouw vragen. Geen pasklare antwoorden, maar wel informatie, inzichten en handvatten. Jij mag je gekend weten... Jij bent jij.

Dit boek is alleen verkrijgbaar via www.boekenbestellen.nl

bestel bij Bol com.jpg

JOE

Adam en Evert.jpg

Greetje van den Berg

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 17,50

2021

Z&K

224

'Kindlief' van Greetje van den Berg is een intrigerende roman over wat er gebeurt wanneer het leven anders uitpakt dan gedacht.

Tim en Aletta, de hoofdpersonen in 'Kindlief' van Greetje van den Berg zijn in blijde verwachting van hun eerste kindje, een meisje volgens de echo. Als Aletta bevalt, komen zij en Tim voor een verrassing te staan. Hun baby blijkt geen meisje, maar ook geen jongen te zijn. Noa, zoals ze hun kind besluiten te noemen, is interseksueel. Hoop en verwarring wisselen elkaar af, maar uiteindelijk groeit Noa op tot een prachtig jongetje. Zal hij in de gaten krijgen dat hij anders is dan anderen?
'Kindlief' van Greetje van den Berg is een aangrijpende familieroman over een jong gezin dat ondervindt wat er gebeurt als hun kind anders is dan anderen.

bestel bij Bol com.jpg

Kindlief

Adam en Evert.jpg

Jojanne van Aalst

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 21,00

2018

Uitgeverij Boekscout

220

Als God onvoorwaardelijke liefde (agapè) is, houdt Hij toch van mensen zoals ze zijn? De discussie rond homoseksualiteit in verhouding tot de kerk zal waarschijnlijk nooit een unaniem antwoord krijgen, maar deze diepgaande studie geeft mensen de handvatten om een eigen mening te vormen. Open en eerlijk beschrijft de auteur haar eigen weg en de hobbels die daarbij genomen moesten worden. Dit boek kan een bijdrage leveren om homoseksualiteit in de kerken meer bespreekbaar te maken om - wie weet - uiteindelijk de verschuiving van afwijzing naar acceptatie te bereiken. Pas dan mag liefde ongestraft bloeien.

bestel bij Bol com.jpg

Komt tot de Vader, kom zoals je bent

Adam en Evert.jpg

Adriaan Volk

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 18,99

2022

Kokboekencentrum Jeugd

288

‘Later als ik vliegen kan’ van Adriaan Volk is een prachtige YA over het vinden van moed om te vliegen op het moment dat het leven je dwingt om te springen.

Bram groeit op in een klein, christelijk dorp. Als hij erachter komt dat hij homo is, ontwikkelt hij een paniekstoornis. Langzaam neemt de angst zijn leven over, waardoor hij een dramatische beslissing neemt. Een intensief groepstherapieprogramma op Ameland lijkt zijn laatste redding. Maar wat gebeurt er als je zes compleet verschillende jongeren bij elkaar zet en ze laat praten over hun problemen? Zullen ze zichzelf leren kennen, elkaar begrijpen of elkaar mee de afgrond in trekken?

Krachtig debuut van Adriaan Volk, die met zijn jeugdige pen de personages in dit aangrijpende boek vleugels geeft. – Kees Schafrat, Boekhandel Broekhuis

bestel bij Bol com.jpg

Later als ik vliegen kan

Adam en Evert.jpg

Elje Van Turennout

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,95

2022

Uitgeverij Hartklopper

240

Norah worstelt met het leven. Van haar hoeft het niet verder, totdat ze onverwacht een man leert kennen die haar volledig lijkt te begrijpen. Maar hij worstelt zelf met zijn geheimen voor haar.

'In mijn wangen en oren prikken ijskoude naalden. Ik frons om de huid van mijn voorhoofd te bewegen. Door mijn hoofd tollen dezelfde gedachten keer op keer voorbij. Eerder op de dag heeft zich daar het idee genesteld dat het ijskoude water de snelste manier is om mijn doel te bereiken. De snelste route van de aarde naar de hemel. Een onderkoelde dood op de weg daarheen. Ik wil niet langer leven. Ik ben te moe en te bang. Moe van alles niet goed doen - zo weinig is volmaakt. Moe van het vallen en het falen. Ik ben bang voor het leven. Ik weet niet waar ik hoor en óf ik hier wel hoor…' Lichter vertelt het verhaal van Norah. Ze staat op een kruispunt in haar leven, of is het misschien het einde van een doodlopende weg? Het leven voelt ingewikkeld en maakt haar bang, hoewel ze niet kan aanwijzen waarvoor dan precies. Als ze een vriend ontmoet die haar uitnodigt in zijn wereld, schijnt ergens tussen verrassende ontdekkingen en ongemakkelijke antwoorden een kiertje licht en misschien zelfs de ruimte om te durven leven.

bestel bij Bol com.jpg

Lichter

Adam en Evert.jpg

Hinke van Abbema

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 22,50

2023

Kokboekencentrum Jeugd

320

Een eerlijke, liefdevolle jeugdroman over de worsteling met je identiteit en het belang van hechte vriendschap.

In de Young Adult-roman ‘Mijn toekomst is Roos’ vertelt Hinke van Abbema het indrukwekkende verhaal van een transgender meisje dat in transitie gaat, met alle problemen die daarbij komen kijken.

Peter snapt lange tijd niet wat er met hem aan de hand is en waarom hij zo in de war raakt als hij op school bij de jongens wordt ingedeeld. Op een dag ontdekt hij hoe dat komt: hij is transgender. Zijn beste vriend Lucas accepteert het direct en komt met een nieuwe naam: Roos. Na de zomervakantie begint Roos op de middelbare school als meisje, maar dat wordt niet door iedereen geaccepteerd. Gelukkig staat Lucas naast haar bij elke stap die gezet moet worden in de transitie. Roos en Lucas groeien steeds dichter naar elkaar toe, maar Lucas heeft zelf ook zijn eigen problemen en moet dealen met zijn verleden. Op een kwade dag gaat het helemaal mis. Is de toekomst van Roos samen met Lucas?

bestel bij Bol com.jpg

Mijn Toekomst is Roos

Adam en Evert.jpg

Robert Plomp

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 16,95

2016

Buijten en Schipperheijn B.V.

192

Christenen weten zich geroepen om getuigen van Jezus Christus te zijn. Wat betekent dat voor hun houding tegenover de maatschappij? De apostel Paulus geeft hun een voorbeeld door 'de Grieken een Griek' te worden, en zich aan te passen aan de sociale verhoudingen van zijn tijd. In een maatschappij waar een slaaf het eigendom is van zijn meester en een vrouw van haar man weet Paulus op die manier ruimte te vinden voor het Evangelie. Robert Plomp laat zien wat orthodoxe christenen in de eenentwintigste eeuw hiervan kunnen leren. Moeilijke onderwerpen, zoals homoseksualiteit, geloof en wetenschap en de positie van de vrouw, komen tegen deze achtergrond in een nieuw licht te staan. Het gezag van de Bijbel blijft daarbij staan en wint aan zeggingskracht voor zowel christenen als buitenstaanders. Het doel is om het Evangelie van Jezus Christus, van zonde en genade, weer vol in de schijnwerpers te zetten.

bestel bij Bol com.jpg

Nederlander met de Nederlanders

Adam en Evert.jpg

Eveline van de Putte

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€25,00

2018

Uitgeverij De Brouwerij

280

Transgenders krijgen tegenwoordig steeds meer de aandacht die ze verdienen. Eén groep blijft echter onderbelicht: transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden. De transgender ouderen van nu zijn de eersten die de mogelijkheid hadden een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan: reden te meer om deze senioren aan het woord te laten in boek en film.

In Nieuwe Namen komt de transgenderpopulatie in al haar diversiteit aan bod. Transseksuelen, travestieten, crossdressers, transvrouwen en transmannen vertellen openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden. Het resultaat is een reeks verhalen over onzekerheid, moed, strijd en vooral: overwinning.

In een uitgebreid nawoord schetst Dr. Paula Vennix (Psycholoog, sociaal-seksuologisch onderzoeker, transgenderdeskundige, transgender) de geschiedenis van transgenders in Nederland en de situatie van transgender ouderen in het bijzonder.

De unieke combinatie van levensverhalen en wetenschappelijke onderbouwing maakt van Nieuwe Namen veel meer dan een interessante verhalenbundel. Het is evengoed studiemateriaal voor hogescholen en universiteiten, een inspiratiebron voor hulp- en zorgverleners, en voorlichtingsmateriaal voor ieder die met transgender ouderen in aanraking komt, of kan komen.

bestel bij Bol com.jpg

Nieuwe namen

Adam en Evert.jpg

Nienke Pruiksma, Adriaan van Klinken en anderen

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,50

2010

Skandalon Uitgeverij B.V.

208

De Bijbel wordt vaak gebruikt om homoseksualiteit te veroordelen. Maar Bijbelse teksten kunnen ook een feest van herkenning zijn voor homoseksuele mannen en vrouwen, ze kunnen seksuele diversiteit bevestigen en de norm van heteroseksualiteit ondergraven. In deze bundel lezen theologen tal van Bijbelse verhalen en teksten door een queer bril. Dat betekent dat zij vragen over (homo)seksualiteit aan de orde stellen, de norm van heteroseksualiteit uitdagen en nieuwe perspectieven openen op gender, seksualiteit en diversiteit in relatie tot de Bijbel, de kerk, de theologie en de samenleving.

bestel bij Bol com.jpg

Onder de regenboog: de Bijbel queer gelezen

Adam en Evert.jpg

Jacob Diederiks

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,90

2021

Mijnbestseller.nl

94

Hoe is het om in de vijftiger jaren als homoseksueel op te groeien in de Biblebelt? In ‘Oudroze’ vertelt oud-leraar Jacob Diederiks openhartig over de strijd die hij heeft gevoerd met zijn homoseksualiteit. Het gezin waarin hij opgroeit en de kerk zitten niet echt te wachten op zijn coming-out, zodat hij tientallen jaren worstelt met zijn seksualiteit. Toch lukt het hem om op zijn zeventigste met zichzelf in het reine te komen.
Zijn persoonlijke ervaringen verweeft hij moeiteloos met de actualiteit. Want hoewel het tij in de kerken langzaam keert en er steeds meer aandacht is voor de LHBTI-emancipatie, zit de kerk nog steeds vol met oudere mannen en vrouwen, die zich vanwege hun seksuele oriëntatie niet durven uiten of zich achtergesteld voelen. Het is voor Diederiks een van de redenen geworden om voor meer openheid en veiligheid te pleiten binnen de kerk. Zijn prachtige manier van schrijven maakt “Oudroze” tot een fenomenaal egodocument, dat je van begin tot eind bij de keel grijpt. Niet alleen voor (kerkelijke) LHBTI'ers die zich in zijn verhaal herkennen, maar voor iedereen die pleit voor meer openheid.

bestel bij Bol com.jpg

Oudroze

Adam en Evert.jpg

Teus Dorrepaal

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 21,99

2018

Mozaiek

304

Levensverhaal van Mart, een onzekere jongen die opgroeit in een Zuid-Hollands reformatorisch milieu. Indringend geschreven boek dat een diepe inkijk geeft in het leven van Mart en zijn gevecht van vele jaren tussen aanvaarding en verwerping, door anderen maar ook door hem zelf. Een aangrijpend verhaal over eenzaamheid en liefde.

bestel bij Bol com.jpg

Praat er maar niet over

Adam en Evert.jpg

Erik Harinck

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 21,51

2020

Brave New Books

239

Na een zoektocht vindt Philip Grant op een kerkhof te Alblasserdam het graf van zijn Schotse opa Thomas Grant. Hij weet niet meer van hem dan dat hij in 1920 uit Dundee naar Alblasserdam emigreerde en na het faillissement van zijn bank zelfmoord pleegde. In de familie wordt beschaamd en soms met verdriet gezwegen over deze opa. Ook in Alblasserdam kunnen ze hem niet meer vertellen over de raadselachtige zelfmoord. Tot de bejaarde kerkvoogd van de begraafplaats in Philip zijn oude vriend herkent en besluit een geheim te delen. Een geheim dat zijn oorsprong vindt in de jeugd van Thomas Grant.

bestel bij Bol com.jpg

Uitgewist

Adam en Evert.jpg

Miriam van Tunen

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,99

2022

Uitgeverij Taal & Teken

169

Van achter de kast, het verhaal van een jonge christelijke lesbienne. Miriam van Tunen komt uit de kast voor familie, vrienden en de kerkelijke gemeenschap waar zij actief bij betrokken is. Ze stuit op onwetendheid, afkeuring en verdriet. In dit boek vertelt ze het verhaal van haar coming-out met persoonlijke anekdotes, informatieve stukjes en openhartige briefwisselingen. Van achter de kast is een integer boek waarmee Miriam de acceptatie van homoseksualiteit onder christenen wil bevorderen. Miriam van Tunen is overtuigd christen. Met Van achter de kast laat ze zien welke reis je moet maken op het moment dat je binnen de christelijke gemeenschap uit de kast komt. Ze is gelukkig getrouwd met Liesbeth.

bestel bij Bol com.jpg

Van achter de kast

Adam en Evert.jpg

John Lapré, Wieger Sikkema

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 12,99

2019

Ark Media

96

Openhartige briefwisseling vol kwetsbaarheid, over geloof en homoseksualiteit. Dit gesprek moet gevoerd worden! Van hart tot hart is een gedachtewisseling in briefvorm. John Lapré, inmiddels landelijk bekend door zijn boek De veilige kerk en door spreekbeurten en interviews over hoe gelovigen met seksuele diversiteit om (kunnen) gaan, beantwoordde een brief van evangelisch voorganger Wieger Sikkema en van het een kwam het ander. De vraag 'of er in de briefwisseling een boek zou zitten' werd niet direct gesteld, maar de commotie rond de Nashvilleverklaring zorgde voor een momentum. Dit boek moest er komen.

bestel bij Bol com.jpg

Van hart tot hart

Adam en Evert.jpg

Jan Mudde

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,90

2015

Buijten en Schipperheijn B.V.

368

Een studie en uitvoerige exegese van de Bijbelteksten die een homoseksuele praxis verbieden. Daarbij betrekt hij de homoseksuele praxis binnen de culturen waarin de Bijbel tot stand kwam. Ook gaat hij diepgaand in op de vragen die in onze cultuur aan de orde zijn bij de toepassing van Bijbelteksten in het algemeen, en in het bijzonder die met betrekking tot de homoseksuele praxis. Zijn conclusie is dat er een solide Bijbels-theologische onderbouwing valt te geven voor ruimte voor homoseksuele relaties. In deze studie zoekt de auteur voortdurende het gesprek met degenen die op grond van de Bijbel een andere mening hebben.

bestel bij Bol com.jpg

Van sjibbolet naar sjalom

Adam en Evert.jpg

Justin Lee

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 20,99

2014

Ark Media

272

Als puber en toegewijd christen worstelt Justin Lee met een geheim: hoewel hij moeite heeft om het te accepteren, weet hij dat hij homo is. In Verscheurd schrijft Lee over zijn ontkenning, coming-out, zijn ervaringen met 'ex-gay'-bewegingen, intensieve studie van de Bijbel, zijn vragen over hoe God wil dat hij als homo zijn leven leidt en zijn uiteindelijke zelfacceptatie. Daarbij ontzenuwt hij een aantal vooroordelen en laat hij zien hoe je vanuit liefde en respect bruggen kunt bouwen tussen christen-zijn en homoseksualiteit. Verscheurd gaat over de moeizame verhouding tussen christelijk geloof en seksuele diversiteit (met name homoseksualiteit). De auteur kreeg zelf te maken met veel onbegrip, onkunde en veroordeling en ging een moeizame weg als christenhomo. Nu wil hij eraan bijdragen dat het gesprek over seksuele diversiteit christenen met uiteenlopende visies niet tegen elkaar uitspeelt, maar samenbindt.'

bestel bij Bol com.jpg

Verscheurd

Adam en Evert.jpg

Rene Erwich, Almatine Leene

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 24,99

2022

Kokboekencentrum Non-Fictie

240

Een essentiële basis voor gesprekken rondom gender en seksualiteit in de kerk.

Vuur dat nooit dooft van René Erwich en Almatine Leene is een onmisbaar theologisch boek over gender en seksualiteit in de kerk. ­In veel kerken en andere christelijke gemeenschappen leven er vragen over gender en seksualiteit. De praktijk is weerbarstig en er is veel verlegenheid. Ook is er vaak weinig ruimte om dieper op het onderwerp in te gaan en zijn gesprekken vaak eenzijdig. Dit boek geeft de achtergrondinformatie die voor een goed gesprek nodig is. De auteurs geven een theologisch raamwerk waarmee met een bredere bril naar de vragen rond gender en seksualiteit gekeken kan worden. Een onmisbaar boek bij het spreken over deze actuele thematiek.

bestel bij Bol com.jpg

Vuur dat nooit dooft

Adam en Evert.jpg

Daniel A. Helminiak, vertaling en bewerking Pater Dr. Mark-Robin Hoogland

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,95

2022

Abdij Van Berne, Uitgeverij

170

Er zijn thema’s binnen onze Kerk die veel emotie oproepen. Homoseksualiteit is zo’n thema. In de meeste parochies probeert men dit te vermijden door zowel te zwijgen als te dulden. Persoonlijk beschouw ik dat als een zwaktebod. In een volwassen Kerk zou ook over spannende thema’s een open dialoog mogelijk moeten zijn. Dit boek biedt een bouwsteen voor het serieus gesprek. Uit het Voorwoord van Mgr. Dr. Gerard de Korte - Bisschop van ’s-Hertogenbosch Dit is niet het eerste boek over de Bijbel en homoseksualiteit en het zal ook niet het laatste zijn, vermoed ik. Kennelijk blijft het nodig duidelijk te maken dat er ‘in de Bijbel over homoseksualiteit niets geschreven staat’. Dit zijn letterlijk de woorden van Daniel Helminiak die ondanks deze boude uitspraak grote precisie aan de dag legt om exegetisch uit te leggen wat de zogenaamde ‘struikelteksten’ dan wel betekenen. De auteur is daar goed in geslaagd. De exegetische precisie is winst maar ook de overwegingen van Mark-Robin Hoogland waarmee het boek eindigt. Deze geven met gevoel voor de tijd waarin we leven, een Bijbels perspectief dat wél waardevol en relevant is, ook voor de waardering van homoseksualiteit, niet in de laatste plaats om lesbiennes en homo’s zelf. ds. Wielie Elhorst, LHBTI-predikant Amsterdam Een bevrijdend boek: hoe juist lezen van de Bijbel de sleutel blijkt tot insluiting van álle mensen. En de lezer kan het zelf ervaren: de leeswijze wordt stap voor stap uitgelegd en de resultaten van die leeswijze zijn in overwegingen verwerkt. Er is geen excuus meer voor het op bijbelse gronden uitsluiten van mensen die van elkaar houden.
Dr. Willien van Wieringen Bijbelwetenschapper en docent Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing Over de auteur: Dr. Daniel Helminiak (1942) heeft sinds 1977 als Rooms-katholiek priester gewerkt in Boston, San Antonio en Austin en is als zodanig pastor geweest voor de lesbische en homogemeenschap, met name in de context van Dignity.
Over de vertaler en de auteur van de overwegingen: Pater Dr. Mark-Robin Hoogland (1969)van de Congregatie van de Passionisten kwam als pastor homo’s en lesbische vrouwen tegen, kerk-betrokken en tegelijkertijd met het gevoel door deze kerk in de steek gelaten te zijn. Hij werd geraakt door hun verhaal, hun pijn, en ging een proces aan van dialoog.

bestel bij Bol com.jpg

Wat de Bijbel wél zegt over homoseksualiteit

Adam en Evert.jpg

Wielie Elhorst, Jolanda Molenaar, Heleen Zorgdrager

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

Bespreking

:

:

€ 19,99

2019

Kokboekencentrum

200

Een handreiking voor gelovige transgender-mensen en werkers in de kerk. In dit boek word je meegenomen op een ontdekkingstocht. Laat je verrassen door de ruimte die God transgenders biedt! In het boek komen transgender-christenen regelmatig zelf aan het woord en delen ze hun ervaringen. De toelichting op termen en begrippen, de Bijbelstudies en het materiaal voor kringwerk maken dit boek extra praktisch.

bestel bij Bol com.jpg

Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt

samen zijn wijdekerk
bottom of page