top of page

Wijdekerk in de media

Op deze pagina verzamelen wij artikelen over wijdekerk in plaatselijke, regionale en landelijke dagbladen, artikelen op websites, maar ook geluids- en beeldfragmenten van regionale en landelijke radio- en TV uitzendingen.

Ten behoeve van externe communicatie over wijdekerk, kunnen in de persmap onze beeldmerken en de oproep aan de kerken om hun kerk op de kaart te zetten, gedownload worden. Voorwaarde voor het gebruik van onze beeldmerken en oproep is dat er een verwijzing wordt gemaakt naar www.wijdekerk.nl.

Blok&Toine over actie gemeente Arnhem en homogenezing

7 april 2021

De gemeente Arnhem gaat in gesprek met kerken en moskeeën over hun houding ten opzichte van LHBT+-gelovigen. Te gast zijn Jan Hutten (raadslid gemeente Arnhem), Miranda Terpstra (voorzitter Wijdekerk) en Alexander Noordijk (teamlid Wijdekerk).

De radiouitzending is terug te zien en te luisteren via https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/c98c79b4-1c80-45c8-bb74-3ecb8fb9d998/kerken-en-moskeeen-moeten-inclusiever-voor-lgbt-ers-conversie-therapie-is-geestelijke-verkrachting

blok&Toine.JPG

Talkshow M over identiteitsverklaringen op reformatorische scholen

10 november 2020

Het programma M over de reuring rond de uitspraken van minister Arie Slob over de identiteitsverklaringen op reformatorische scholen. Te gast zijn Gerard Amersfoort, Mart van de Kamp, en Evelyn van de Kamp. Gerard en Mart zijn teamleden van Wijdekerk.

De aflevering is terug te kijken via https://www.npostart.nl/m/10-11-2020/KN_1716692  Het onderwerp over de identiteitsverklaringen begint ongeveer bij 23:00.

Gerard.png
mart.png

Talkshow M over homogenezing

11 juni 2020
Alexander.JPG

Wouter Huijser en Alexander Noordijk zijn te gast bij Margriet van der Linden. Zij praten over conversietherapie, ofwel homogenezing, waarvan bekend werd dat het nog steeds praktijk is in christelijk Nederland.Alexander Noordijk is teamlid van Wijdekerk.

De aflevering is terug te kijken via www.npostart.nl/m/11-06-2020/KN_1714498  Het onderwerp homogenezing begint ongeveer bij 20:00.

Jacobine op 2: Een jaar na de Nashvilleverklaring, was het vloek of zegen?

18 januari 2020

Een jaar na de storm rond de Nashvilleverklaring praat Jacobine Geel met een aantal mensen over de vraag: was het een vloek of een zegen? De Nashvilleverklaring is een statement voor huwelijken tussen man en vrouw en tegen homoseksualiteit en transgenders, waar honderden predikanten en andere prominenten zoals Kees van der Staaij, hun handtekening onder zetten.

Marjan van de Spek en Elly van Wenum praten als teamlid van Wijdekerk mee.

1 jaar na nashville Jacobine.png

Ik ben er geen, ik ken er geen

31 juli 2019

Hoe is het voor LHBT+-mensen om op te groeien in een kerk waar men denkt dat niemand ‘er een is’ of ‘er een kent’. Marnix Haak gaat samen met Frans Blokhuis op pad om verhalen te horen van jongeren die in de kast in de kerk zaten. Albert van Reenen, teamlid van Wijdekerk, is een van hen.

Albert.JPG

Miranda Terpstra te gast bij Petra de Joode in Nog Even Zondag

 

In het radioprogramma ‘Nog Even Zondag’ gaat onze voorzitter Miranda Terpstra  in gesprek met Petra de Joode. “Ik ga niet elke zondag naar de kerk”, vertelt ze. “Als ik ga tegenwoordig, dan houdt dat verband met mijn inzet voor Wijdekerk.  Ik ga met iemand naar de kerk die een kerk zoekt. Ik help dan echt bij het nemen van die eerste drempel. Zondag is voor mij ook de dag van samen ontbijten met lekkere broodjes. Ik help de kinderen met hun huiswerk; we gaan op bezoek bij vrienden of familie. Meestal is het een rustige dag. Ik vind het een dag van rust. Zondag dwingt mij dat ik niet door ga racen.”

Bloemlezing van optredens naar aanleiding van de Nashville verklaring

 

Naar aanleiding van de Nashville verklaring hebben diverse van onze teamleden een tegengeluid laten horen in de media en ook werden we door anderen onder de aandacht gebracht. We hebben een bloemlezing gemaakt: 

Interview met 3 van onze teamleden in de Linkerwang

In het meinummer van de Linkerwang een uitgebreid interview met onze teamleaden Miranda Terpstra, Esther van Vliet en Marjan van der Spek-den Hartog.

 

De Linkerwang is de religiewerkgroep van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. We laten ons inspireren door mensen voor wie geloof of spiritualiteit bijdraagt aan duurzaamheid, vrede en gerechtigheid. 
 

Verslag 1 jarige Jubileum wijdekerk

Een prachtig verslag van het 1 jarige jubileum van Wijdekerk in UCEA, het verenigingsblad van CHJC.  Met dank aan Titia van Hooijdonk. 

 

We vierden dit jubileum met een ontmoetingsdag in Apeldoorn op 4 november 2017.  

Teamlid Noud Fortuin geïnterviewd voor MVS Gaystation

Ons jongste bestuurslid Noud Fortuin voor de camera van Menne Vellinga op de themadag van LCC Plus Projecten over "Geloof en Genderfluïditeit" in Utrecht op 18 november 2016. 

Teamlid Noud Fortuin met zijn Moeder Marjon Letter bij Jacobine op Zondag

Wij zijn trots op ons jongste teamlid Noud Fortuin en zijn moeder Marjon Letter. Zondag 8 oktober 2017 waren zij te gast bij Jacobine op zondag over het thema "Wat betekent het om ouder te zijn van een transgender en wat doet dit met je geloof?"

Naast Marjon en Noud waren te gast Marianne Dekker, ook ouder van een transgender en Jolanda Molenaar, zelf transgender en begeleider van een zelfhulpgroep voor gelovige transgenders. 

De uitzending is hier terug te kijken.

Wijdekerk op gay.nl

Onlangs is één van onze teamleden, Ennio Drost, geïnterviewd voor www.gay.nl. Ennio deelt in het interview zijn persoonlijke ervaringen, vertelt over wijdekerk en geeft zijn visie op hoe kerken met LHBT-ers om zouden moeten gaan.

 

Benieuwd? Klik op de afbeelding om het interview, en de reacties daarop, te lezen.

Ds. Jaap Ophoff in 'Hoogtij' (Radio Oost)

Zondag 18 december was ds. Jaap Ophoff te horen in het programma 'Hoogtij' van Radio Oost.

Waar ben je als homo, lesbienne of transgender welkom om je geloof te beleven? De website wijdekerk.nl biedt een overzicht. De gereformeerde kerk (vrijgemaakt) Opstandingskerk in Zwolle is de eerste en tot nu toe enige kerk in Overijssel die zich op de website heeft geregistreerd als veilige kerk voor LHBT-ers. Predikant Jaap Ophoff is blij met het standpunt dat zijn kerkelijke gemeente heeft ingenomen. "Homo's worden vaak wel getolereerd. Maar dat is iets anders als je welkom voelen."

bron: RTV Oost

Noot van team wijdekerk: In het interview wekt ds. Ophoff de indruk dat wijdekerk ontstaan is vanuit Verscheurd en dat er deels dezelfde mensen achter zitten. Dit is echter niet het geval. Wijdekerk is ontstaan vanuit de behoefte van een groep LHBT-ers en hun naasten. Wel is één van onze teamleden in het verleden actief geweest binnen 'Verscheurd' en bestaan er goede contacten tussen beide organisaties. Voor meer informatie over wijdekerk, zie 'over wijdekerk'.

Jaap Ophoff.jpg
ds. Jaap Ophoff in Hoogtij bij Radio Oost - ds. Jaap Ophoff
00:0000:00

Ds. Jaap Ophoff in 'Overijssel vandaag' (RTV Oost)

Woensdag 14 december 2016 was ds. Jaap Ophoff te gast in het programma 'Overijssel vandaag' van RTV Oost. Hij heeft daar verteld over de positie van LHBT-ers binnen de kerk en over wijdekerk. Jaap Ophoff is geen teamlid van wijdekerk maar wel één van de predikanten waar wij goede contacten mee hebben en die onze missie een warm hart toedraagt. Wij als team vinden het dan ook fantastisch dat hij ons op deze manier in het voetlicht plaatst. Hij maakt zich sterk voor LHBT-ers binnen de kerk en dat is iets wat ons als team heel blij en dankbaar maakt. 

Ds. Jaap Ophoff is predikant van de Opstandingskerk in Zwolle. Deze kerk maakt deel uit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv).

WIJdekerk bij Radio Oost en Radio Gelderland

Zondag 11 december 2016  was het telefonische interview met ons teamlid Miranda Terpstra te beluisteren in het programma 'Roze Golf' van Radio Oost. De dag erna was Miranda te gast bij Rob Kleijs in de studio van Radio Gelderland. 

Miranda Terpstra bij Rob Kleijs, 12 december 2016 - Mmiranda Terpstra
00:0000:00
MIranda Terpstra in de 'Roze golf' - MIranda Terpstra
00:0000:00
samen zijn wijdekerk
bottom of page