top of page

Liefde...

Saga Kuipers.


Eén woord met zoveel verschillende emoties... Bij liefde zal de ene persoon smelten en je prachtige verhalen vertellen over hoe hij/zij zijn partner heeft gevonden en de ander zal vertellen de liefde niet meer toe te willen laten omdat men zo gebroken is door de liefde.


Hoe kun je breken van liefde? Breek je door de liefde of breek je door hoe je wordt behandeld als mens? Was het dan wel liefde? Liefde... zoals de liefde van God, bedoeld voor en naar de mensen toe is zuiver... in liefde zit geen dubbelheid, geen zwaarte, maar onvoorwaardelijkheid. We vinden de mooiste teksten over liefde terug in de bijbel. En toch kunnen wij mensen er een potje van maken als het gaat om liefde. We handelen uit gebrokenheid, angst, onzekerheden, we willen controle houden, we oordelen wat af. We maken onszelf kleiner voor de ander, het liefst zijn we soms onzichtbaar of we blazen ons ego op, alles uit zelfbescherming. Maar ook niet alles mag er zijn... sommige delen van ons vegen we liever aan de kant en verstoppen we of we durven het er niet te laten zijn, bang voor het oordeel van de ander...

het is een stukje sterven van binnen als jij niet je unieke zelf mag of kan zijn, om wat voor reden dan ook. Als de liefde niet meer vrij door je heen kan stromen.


Liefde op zich is eenvoud, het zit hem in kleine dingen... en vooral is het kijken door de ogen van God. Liefde is er gewoon, vaak zonder verklaring... Houden van voel je... in liefde zit geen logica. Want Liefde is gewoon... net als God. God is(!) Liefde en oneindig en eeuwig... ook al laat ons hart het lang niet altijd meer toe, het is er nog wel, ook al zijn we soms verblind door het onrecht wat ons is aangedaan. Het is niet de romantiek die je ziet op tv of wat je leest in boeken... liefde is soms ook loslaten, vergeving, liefde komt in allerlei soorten en maten en laat dat nou juist voor velen verwarrend zijn.


Geaardheid is daar één onderdeel van, en kan als verwarrend worden ervaren vanwege de oordelen die er in schuil gaan, helaas. Zeker in christelijke kringen is dit een omstreden onderwerp en ik heb helaas zelf moeten ervaren dat het niet altijd wordt geaccepteerd. Dat de liefde die je eerst nog kon krijgen vanuit je omgeving je zo weer ontnomen kan worden. Het afkeuren van je geaardheid, er niet over mogen praten, er afstand van moeten doen. Was dit dan wel liefde? Liefde is iemand accepteren zoals hij is, volledig... Er horen geen haken en ogen aan te zitten, geen oordelen en geen eisen, geen voorwaarden. Liefde is niet iets wat je af hoort te nemen omdat iemand in jouw ogen niet voldoet.. liefde hoort er gewoon te zijn.


Het is een les, je hele leven lang, om lief te hebben, ook als de dingen anders gaan dan jij graag zou willen. Ook als een persoon misschien toch anders blijkt te zijn dan je dacht, ook als iemand in jouw omgeving een andere geaardheid heeft dan jij. Ook al heb je een andere mening of visie dan nog kun je ervoor kiezen om in de liefde te blijven, in plaats van een oordeel te vellen. Je kunt de keuze maken om open te staan, en in gesprek te gaan met de ander, zonder oordeel. Ik hoop dat dit iets is wat zich steeds meer gaat ontwikkelen bij mensen. Dat je ongeacht je geaardheid welkom mag zijn, in welke kerk dan ook, dat je mee mag doen met de dienst en dat je taken mag vervullen binnen de kerk. Ik hoop dat je omarmd zult worden in plaats van weggestuurd. En ik hoop dat er vele christenen zullen komen die door de ogen van God zullen kijken... en dat is door ogen gevuld met liefde, onvoorwaardelijk en zonder oordeel... precies zoals God het heeft bedoelt.


Ik gun het iedereen zichzelf te mógen, dúrven en kúnnen zijn, wat je geaardheid ook is. We zijn allemaal geschapen naar het evenbeeld van God.. God is blijkbaar heel kleurrijk en divers.. een echte romanticus als je het mij vraagt. Wat ben ik dankbaar dat God voor die diversiteit heeft gezorgd! Wat ben ik dankbaar dat God een God van liefde is! En nu is het nog aan ons om te leren hoe om te gaan met die liefde... en dat is vooral door het te doen, en door lief te zijn!


Heb lief!


Efeziërs 4:2 “Wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig, en verdraag elkaar uit liefde.”


1 Petrus 4:8 “Heb elkaar vóór alles innig lief, want liefde bedekt tal van zonden.”


1 Johannes 4:19 “Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad.”


Romeinen 13:10 “De liefde berokkent de naaste geen kwaad, dus de wet vindt zijn vervulling in de liefde.”

 

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page