top of page

Kennen en gekend worden (1)

Arie en Steven Kuperus.

Vandaag duiken we in een moeilijk onderwerp en waar ook nog heel verschillend over gedacht wordt! Het gaat over homoseksualiteit. Ik zou het nog liever willen hebben over de groep LHBT: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Maar de tijd is te kort om deze hele groep recht te doen. Daarom is mijn focus vanmorgen vooral op de homoseksualiteit (maar denk daarbij aan de hele groep van LHBT+ mensen) en vooral zoals dat in de kerk speelt. Ik gebruik het woord homo en homoseksualiteit en bedoel daarmee ook lesbiennes.

Ik heb het de titel gegeven: kennen en gekend worden. Want dat spreekt niet vanzelf. Een veelzeggende titel van een EO-documentaire is ‘ik ben er geen en ik ken er geen’. Dat geldt nog vaak in de kerk en dan is het niet gemakkelijk een homo te leren kennen.


In de maatschappij buiten de kerk lijkt het soms heel normaal te zijn, hoewel ook in onze maatschappij is dat schijn, want er is nog veel agressie en onverdraagzaamheid. Er circuleren verschillende cijfers, maar in een redelijk betrouwbaar onderzoek (Movisie) heb ik gelezen dat ongeveer 4% van de Nederlandse bevolking van zichzelf zegt aangetrokken te worden tot iemand van het zelfde geslacht. Dat is 1:25. En dat zijn er best wel veel.


Vandaag hebben we over het homoseksualiteit en geloof, over homoseksualiteit en de kerk. In de kerk is uit de kast komen nog een heel ding en dan is je plek niet altijd zeker en ook niet altijd veilig. Toch wil ik het vanmorgen hebben over kennen en gekend worden. En natuurlijk gaat het dan over het menselijke, psychologische kennen. Elk mens heeft deze basale behoefte. Maar ik kan niet (s)preken zonder het ook over God te hebben. Het gaat dus ook over God kennen en door Hem gekend worden.

En de kern van de preek is: dat wij ons allemaal, heel persoonlijk gekend mogen weten door God. Dat betekent dat Hij de initiatiefnemer is, dat Hij onze Schepper is en ons daarom zo goed kent, helemaal van binnen en van buiten. En dat geldt ook voor de homo’s en LHBT-ers. Maar naast God kennen en door Hem gekend worden hebben we als mensen nodig om elkaar te kennen en door een ander gekend te worden. Je kunt ook zeggen ‘gezien worden’, ‘erbij horen’. En ondertussen moet je ook je-zelf-leren-kennen, want dat is soms een hele klus en zeker is het dat vaak voor homo’s. Uitgangspunt is Psalm 139:2 en 14 “U kent mij en doorgrondt mij!” “En Ik loof U voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel”. Dat gaat diep en raakt en dat geeft bodem onder het leven! En nogmaals dat geldt ook voor homo’s.


Dit is een bijzondere preek. Toen ik een half jaar geleden gevraagd werd om een keer over homoseksualiteit te spreken zei ik gelijk nee. Dat leek me veel te moeilijk en te lastig. Maar een paar uur nadenken later zei ik ja, omdat ik het als een kans zag om in de gemeente Immanuel aandacht aan dit onderwerp te besteden. Om aandacht aan deze bijzonder groep te besteden Dit wordt geen theologische preek. Ik ga geen Bijbelstudie geven over homoseksualiteit. Deze preek is een verhaal, een getuigenis om te delen hoe het is en wat het betekent om homo te zijn. Ik wil u de persoon een beetje leren kennen. Ik wil de homo’s een gezicht geven en ze zo een beetje uit de kast halen. Als gemeente Immanuel gaan we ons met dit onderwerp bezig houden om tot een visie, tot een manier van omgaan met, te komen. Maar deze preek is bedoeld om niet theoretisch/theologisch over dit onderwerp te spreken, maar dat te doen vanuit het besef dat het om mensen gaat, hele gewone mannen en vrouwen, net zoals u en ik en tegelijk ook anders. En daarom moeten we ook moeite doen om ze te leren kennen.

Ruim 10 jaar geleden kwam homoseksualiteit in mijn/ons leven toen wij ontdekten dat onze zoon Steven op jongens viel. Daarvoor was het een onderwerp op afstand. Natuurlijk had ik er ideeën over en duidelijk was voor mij dat het niet samenging met het christelijke geloof. En toen kwam het opeens heel dichtbij en was het geen onderwerp meer, maar een persoon. En dat heeft het heel anders gemaakt, hoewel dat ook vele jaren gekost heeft. Daarover vertellen wij iets in deze preek. En ik ben blij dat Steven hier aanwezig is en ik ben blij dat Steven een stukje van zijn persoonlijke verhaal hier wil delen. Want dan leren we echt iets kennen van een persoon die niet alleen met homoseksualiteit te maken heeft, maar het zelf is. Ook ben ik blij met de aanwezigheid van familie en vrienden waaronder diverse deelnemers aan de oudergroep van Wijdekerk, een christelijke organisatie die opkomt voor LHBT-ers, m.n. ook in de kerk. Dat voelt als steun in deze bijzondere dienst.

Na Steven zijn verhaal zal ik mijn verhaal doen als vader en wil ik afsluiten met iets te zeggen over het kennen en gekend worden door elkaar en door God.


Wordt vervolgd. Morgen het deel van Steven.

 

Op 19 Januari 2020 hielden Arie en Steven een preek in de Immanuel gemeente te Dordrecht. In een drieluik delen wij de gedeelde woorden.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page