top of page

Inclusief onderwijs is voor iedereen

Mike van Ballegooijen.

Vorige week kwam er tussen alle corona perikelen door ook eens goed nieuws. Vanaf 1 augustus jl. is de nieuwe burgerschapswet in werking getreden. In deze wet is vastgelegd dat een school het zogenoemde burgerschapsonderwijs moet verlenen. Dit betekent dat scholen hun leerlingen verplicht kennis en respect moeten bijbrengen over de basiswaarden van de democratie. Een hele mond vol. Kort gezegd krijgen leerlingen hiermee onderwijs in vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Ook moet de wet ervoor zorgen dat leerlingen zich op school veilig en geaccepteerd voelen. Dit is natuurlijk voor alle leerlingen goed nieuws, maar in het bijzonder voor LHBTI+ jongeren.


Toen ik dit hoorde moest ik terugdenken aan mijn eigen schooltijd. Ik heb zelf op een reformatorische middelbare school gezeten, waar het niet altijd even veilig was voor LHBTI+ leerlingen. Als het al over LHBTI+ onderwerpen of “issues” ging, dan was dat altijd in een negatieve setting. Het kon niet, het mocht niet, en als je het zou zijn, dan … Het oordeel erover stond al klaar. Ook onder de leerlingen zelf was er niet echt een fijne sfeer. Het woord homo werd wel eens door de gang, de aula of over het plein geschreeuwd en aan de toon hoorde je al dat het geen compliment was. We hadden “ze” ook wel op school, maar daar werd nauwelijks over gesproken.


Ik vraag me af hoe het geweest zou zijn als deze wet al in werking was op het moment dat ik nog op de middelbare school zat. Ik moet daarbij ook denken aan de dag dat onderwijs werd gegeven over seksualiteit in de vijfde klas. Tijdens deze dag kwamen er verschillende onderwerpen langs die raakvlakken hadden met seksualiteit, waaronder ook homoseksualiteit. Er kwam een man langs die zelf homo was geweest, nu met een vrouw getrouwd was en daarmee ook een kind had. Hij vertelde zijn levensverhaal, zijn vroegere wilde bestaan als homo en hoe hij zich bekeerde en verliefd werd op een vrouw. Zijn boodschap: als je het maar graag genoeg wilt, dan kun je een hetero-leven leiden en gelukkig worden. Ik weet nu wel beter, maar toen had het zo’n impact op mij, gewoon het idee dat mijn “probleem” opgelost kon worden. Daarom hoop ik dat deze burgerschapswet ook een upgrade mag geven aan dit soort voorlichting, want dit kan en moet zeker veel en veel beter!


Ik vind het een goede ontwikkeling dat nu wettelijk is vastgelegd dat scholen aandacht moeten besteden aan LHBTI+ gerelateerde onderwerpen. Veel scholen waren al een eind op weg, maar dat het nu voor alle scholen vereist is om hierover onderwijs te geven, is een grote stap in de goede richting. Goed onderwijs is belangrijk om vooroordelen over de LHBTI+ gemeenschap weg te nemen en om elkaar écht te kunnen ontmoeten. Het gaat hier om mensen met een bestaansrecht, net zoals ieder ander en dat kunnen we alleen maar vieren. Gelukkig dat we in dit land de vrijheid hebben om het hier over te hebben en hier mee bezig te zijn. Wat mij betreft belooft dit een mooie pride week te worden, ondanks alle corona perikelen!

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page