Steunpunt bij schade door SOGIECE
Graag zijn wij er voor JOU wanneer je ervaring hebt met, of schade hebt opgelopen door conversiepraktijken, ofwel SOGIECE!

Wijdekerk wil er zijn voor JOU als je te maken hebt (gehad) met ‘homogenezing’, zoals het in de volksmond genoemd wordt. Heb jij in jouw kerk of gemeente voor je laten bidden om je te genezen van jouw homo-zijn? Ben je opgegroeid in een christelijke gemeenschap waar je niet oké genoemd werd? Is jou gezegd dat je slecht bent en dat je door gebed of uitdrijving bevrijd moest worden? Ben je in therapie gegaan om je geaardheid te veranderen?

Wij willen er voor je zijn als je dit soort ervaringen hebt gehad en behoefte hebt daarover te praten. En ook als je psychische of emotionele schade hebt opgelopen door dit soort conversiepraktijken.

We gebruiken liever niet de term ‘homogenezing’. In dat woord ligt een aanname dat je geaardheid genezen kan worden. Bovendien gaat het ons om alle mensen die in het spectrum LHBT+ vallen en nadelige gevolgen hebben van praktijken in hun omgeving (kerk, gemeente, familie, etcetera.). Allesomvattend is de afkorting SOGIECE.

Wat is SOGIECE?

SOGIECE staat voor Sexual Orientation and Gender Identity and gender Expression Conversion Efforts. Er is sprake van SOGIECE of conversiepraktijken wanneer geprobeerd wordt de seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie van een persoon te onderdrukken, ontmoedigen of veranderen.

Van diverse ervaringsdeskundigen uit ons netwerk weten we hoe schadelijk SOGIECE kan zijn voor je zelfbeeld en voor zelfacceptatie. Weet dat je niet de enige bent die deze weg is gegaan! En weet dat er een weg is naar acceptatie en een positief zelfbeeld èn Godsbeeld.

Wet

Mede dankzij de verhalen van onze ervaringsdeskundigen is er nu een wet in de maak om SOGIECE te kunnen verbieden. Wij hopen dat dit recht doet aan alle aangedane leed en dat de wet voor mensen een steun in de rug zal zijn wanneer zij met SOGIECE te maken krijgen.

Hulp

Wat kunnen wij voor jou doen?

- Je kunt erkenning en een luisterend oor vinden bij onze ervaringsdeskundigen. Zij stellen zich hieronder aan je voor. Via het contactformulier kun je met hen in contact komen. Voel je welkom bij hen!

- Wijdekerk organiseert meerdere keren per jaar een ontmoeting met ervaringsdeskundigen voor herkenning, erkenning, gesprek, verdieping en gebed. Je vindt de datums onderaan deze pagina.

- Graag maken wij je attent op diverse professionele hulpverleners die bekend zijn met RST (religieus stresstrauma). Bekijk de lijst van RTS-deskundige therapeuten van www.religieustraumasyndroon.com

Paula Blokhuis.jpg

Heb je een vraag, interesse in het oudernetwerk, wil je meebouwen of heb je een luisterend oor nodig? Neem contact op met Paula Blokhuis.

Bedankt voor de inzending!

samen zijn wijdekerk