top of page

Ik stem Roze, jij ook?

Mike van Ballegooijen.

Ik zat afgelopen 5 februari helemaal klaar voor het COC Regenboog Verkiezingsdebat.

Ik moet eerlijk zeggen, normaal gesproken verdiep ik me niet altijd even goed in de verschillende politieke partijen die Nederland rijk zijn. Voorgaande verkiezingen vond ik het zelf gewoon makkelijk: ik wilde christelijk stemmen en dat deed ik dan ook. De meeste standpunten kwamen vaak wel overeen met waar ik achter kon staan, dus ik heb me er meestal niet echt in verdiept. Tot dit jaar.


De aanleiding hiervoor was een gesprek dat ik afgelopen zomer had met mijn vriend over de aankomende verkiezingen en op welke partijen we zouden stemmen. Ik legde uit dat ik vaak gewoon christelijk stem, want de meeste punten waren toch vast wel oké. Daarnaast stemden mijn ouders daar ook op. Mijn vriend was hierover kritisch en onderwierp me aan een kruisverhoor. Hij begon me te bevragen op mijn echte redenen. Hij vroeg wat ik belangrijk vind in de politieke programma’s, waarom ik identiteit van de partij zwaarder laat wegen dan de standpunten en wat de partijen te zeggen hebben over mijn eigen realiteit. Dit heeft me wel aan het denken gezet, want waar liggen mijn prioriteiten eigenlijk en waarom zou ik op een bepaalde partij willen stemmen?


Standpunten

Vandaar dat ik afwachtend zat te kijken naar het debat dat inmiddels begonnen was. Als LHBTI+’er vind ik het belangrijk welke standpunten de verschillende partijen hierover innemen, omdat dit wel gewoon een aanzienlijk deel van mijn identiteit is. Er waren veel politieke partijen uitgenodigd en aanwezig: Groenlinks, D66, 50-Plus, PvdD, VVD, PVDA, SP en het zelfs het CDA. Dit was voor de CDA wel een unicum, aangezien deze voorgaande debatten, net als CU en SGP trouwens, de uitnodiging netjes hadden afgewezen. Wie weet gaat deze verschuiving van visie ook plaatsvinden bij andere (christelijke) partijen.


Het doel van dit debat is om samen met de aanwezige partijen tot een Regenboogakkoord te komen. Dit houdt in dat de aanwezige partijen zich in de aankomende periode van vier jaar hard gaan maken om afspraken die zijn gemaakt tijdens dit debat te realiseren. Er kwamen tijdens dit debat veel verschillende onderwerpen naar boven, die werden ingeleid door mensen die bij deze onderwerpen vragen hadden. Zo werd er gesproken over maatregelen tegen geweld tegen LHBTI+’ers, over het niet-noodzakelijk opereren van intersekse personen en over het onmogelijk maken van weigering van LHBTI+jongeren op middelbare scholen. Ook ging het over het regelen van het meerouderschap, iets wat in het vorige Regenboogakkoord ook al voorkwam, maar in de afgelopen vier jaar nog niet gerealiseerd was. Ik vond het mooi om te zien hoe deze heel verschillende partijen zich samen willen inzetten voor steeds meer inclusiviteit en veiligheid voor LHBTI+’ers in Nederland. Wat ik zelf soms wel nogal lastig vond, was dat tijdens de stemming van welke partijen zich voor de verschillende punten gingen inzetten er soms best wel een meeloop cultuur was. Iedereen doet het, dan ik ook maar. Terwijl enkele van die partijen soms toch kritisch tegenover de te nemen stappen stonden.


Onderzoek alles, behoud het goede

Ik had al genoemd dat ik me voorheen niet altijd even goed heb verdiept in de standpunten die partijen innemen. De afgelopen verkiezingen heb ik me wel bezig gehouden met het invullen van de vele stemwijzers die ten tonele verschijnen in aanloop naar de verkiezingen toe. (Maar ja, wie volgt het antwoord dat daaruit komt nou echt?) Ik merkte zelf na dit debat, dat ik het toch wel heel erg belangrijk vind om ook echt onderzoek te doen naar de standpunten van een partij. De uitslag van de verkiezingen heeft uiteindelijk een grote invloed op mij als persoon, dus ook op mijn identiteit. Ik vind het zelf heel erg belangrijk dat een partij zich inzet voor milieu en klimaat, onderwijs, inclusiviteit en LHBTI-zaken. Op basis van deze criteria ga ik dit jaar op zoek naar de partij die het beste past bij mijn identiteit dit prioriteitenlijstje. Dit jaar is er in ieder geval voor het laatstgenoemde onderwerp een hele mooie hulptool gelanceerd door het COC. Op de website www.rainbowvote.nu staan namelijk de standpunten van de verschillende partijen over LHBTI zaken per thema uitgezet. Helaas hebben niet alle partijen hun standpunten ingezonden, maar ik hoop dat ze later daarop terug komen.


Jouw stem kan het verschil maken, dus laat die kans niet schieten. Hoe deze verkiezing gaat verlopen, dat weet ik natuurlijk nog niet. Wat ik in ieder geval wel weet, is dat ik goed beslagen ten ijs kom aankomende verkiezingen. Jij ook?


Wil je het debat terugkijken?

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page