De boodschap uit Netflix-film “The Prom”

Mike van Ballegooijen.

Een week geleden zaten mijn vriend Lucas en ik op bed te scrollen tussen al onze Netflix aanbevelingen. We hebben beiden best een specifieke voorkeur, dus het is soms lastig om de juiste film te ontdekken, waar we samen van kunnen genieten. Na een paar minuten scrollen kwamen we uit bij de nieuwe Netflixfilm “The Prom”. Het was voor mij de eerste keer dat ik van deze film hoorde, maar Lucas had hem al aanbevolen gekregen. Het was blijkbaar een film met veel LHBT+-personages en -storylines. Voor mij is dat al gauw een goede reden om een film te kijken, dus we besloten hem aan te zetten.


Over de film... Voor de mensen die hem (nog) niet hebben gezien, zal ik even een (spoilervrije) samenvatting geven. In deze verfilmde musical volgen we Emma, een lesbisch meisje uit een conservatieve stad in Indiana. Het gala (prom) van de school komt eraan en ze maakt zich er hard voor om vooral een inclusief prom te vormen, zodat ze er met haar vriendin naartoe kan. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, komt door de conservatieve ouders van de leerlingen. Totdat een groep uitgerangeerde Broadway-sterren reageert op Emma’s hulpkreet en met een theatrale interventie de meningen van de mensen hoopt te veranderen. Dat ze dit voor hun eigen imago doen, heeft niemand door. Zullen ze erin slagen om Emma het Prom te geven waar ze zo voor vecht?


Boodschap Ik zal het antwoord op deze vraag maar niet verklappen, daarvoor zal je de film zelf moeten zien. Wat ik wel kwijt wil, is dat er meerdere mooie boodschappen in zitten. Toevallig zitten deze in één van de vele muzikale nummers die de film rijk is. Het eerste nummer waar ik het over wil hebben, is er één van Emma zelf. Op deze manier vertelt ze aan een ieder die het wil horen haar coming-out verhaal. Het is een mooi kwetsbaar nummer, waarin we veel verschillende LHBT’ers tegenkomen uit het hele land die naar haar nummer luisteren en meezingen. Wat ik hier mooi aan vind, is dat Emma ervoor kiest om op haar eigen manier en tijd uit de kast te komen. Dat is iets wat ik ook heb geleerd: doe dat op de manier die bij je past en het moment waarop het voor jou goed voelt en eigen is.


Bijbeltekst In het nummer “Love thy neighbour” probeert één van de Broadway sterren de andere leerlingen van Emma’s highschool wat ruimdenkender te krijgen. Zij zijn er namelijk heilig van overtuigd dat Emma echt niet met haar vriendin naar het prom mag komen, dat mag echt niet, quoten ze met de Bijbel. De zanger wijst hen er op dat ze niet zomaar losse passages uit de Bijbel kunnen pakken om hun eigen meningen maar te verantwoorden. Zo heeft één van de dames een tattoo en dragen ze allemaal kleding van verschillende stoffen, wat volgens sommige strenggelovigen God verboden heeft. Maar wat heeft Jezus nu gezegd als het belangrijkste in de Bijbel?, vraagt de zanger. ‘Love thy neighbour, heb je medemens lief! Liefde voor de ander overwint alles.’ Dit staat ook in Mattheüs 22: 37-39: “Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf”. Ik ben het helemaal met hem eens, echt een advies om na te leven.


Voornemens Misschien lees je deze blog in het jaar 2020, of zelfs al in het nieuwe jaar. Een (aankomende) nieuwe periode vraagt altijd om goede voornemens en laat ik dan het goede voorbeeld geven. Mijn goede voornemen voor het aankomende jaar is om nog meer van mijn naaste te houden. Om verder te kijken dan mijn neus lang is en minder vaak te veroordelen. De ander voor de volle honderd procent liefhebben: wat zullen we met zoveel liefde niet kunnen doen! Dat wil ik wel meemaken, jij ook?


Recente blogposts

Alles weergeven

LHBT+ Gebed

God, mijn God, verlaat mij niet, ook niet als mij Uw zegen ontzegd wordt, ook niet als ik zondig genoemd word, en word veroordeeld om wie ik ben, om wat ik ben. Mijn hart breekt als ik het verdriet zi

Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

© Copyright 2016-2021 | Stichting wijdekerk

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.