top of page

- Coming out day -

Albert van Reenen.

Daar zit ik, thuis op de bank, koffie te drinken met mijn moeder. Ik neem een slok en heb al meerdere pogingen gedaan om iets te vertellen. Het lukt me niet. Mijn moeder praat vrolijk verder, maar het komt allemaal niet binnen. Dit is het moment waar ik al 8 jaar over nadenk en bang voor ben. Vertellen dat ik jongens leuk vind. Nu is het grote moment daar, maar het lukt me niet.

Er ligt een tablet naast me met een noodplan voor het geval dat. Mijn keel is dichtgeknepen en ik krijg het niet voor elkaar om het te vertellen. Het enige wat ik er nog uit kan krijgen is: Mam, wil je dit even lezen?


Het is ondertussen 7,5 jaar geleden en ik kan me bijna elke seconde nog herinneren. Waarom heb ik er zoveel jaar tegenop gezien om ooit uit te kast te moeten gaan komen? Waarom heeft dit moment zoveel impact op mij gehad?


Uit de kast komen is niet iets wat je even doet als LHBTI+. Dit is een proces wat je zelf doormaakt. In mijn geval heeft het zeker 8 jaar geduurd. 8 jaar vol vragen, zelfhaat, leugens, willen voldoen aan verwachtingen, angst voor wat er komen gaat en mezelf minder voelen dan anderen.


En dan is daar het moment van de coming out…

Het moment dat ik voor mezelf koos. Gekozen voor vrijheid, vrijheid in mezelf en vrijheid in mijn doen en laten. Het voelde op dat moment echt niet als een bevrijding, want er zouden nog zoveel coming out momenten komen, maar wel als een enorme opluchting.


Ik ben ontzettend blij en dankbaar met dat moment op de bank met mijn moeder. Het was het begin van een leven waarin ik kon gaan werken aan mezelf, het begin van mijn vrijheid, het begin van mezelf zijn en mezelf te durven laten zien zoals ik daadwerkelijk ben.


Vandaag is er extra aandacht voor dat moment op de bank met je moeder, voor het moment dat je voor jezelf durft te kiezen, voor dat moment dat je zo ontzettend verdient!


Misschien is dit moment voor jou nog niet geweest of heb je het jaren geleden al meegemaakt. Wat je situatie ook is, dit is jouw eigen moment, op jouw eigen manier en jouw eigen tijd!

Vandaag is voor mij een dag dat ik terug kan denken aan dat moment wat mijn leven zo positief heeft veranderd…

 

Wil je graag in gesprek over dit onderwerp? Neem dan contact op met Wijdekerk, want wij staan graag voor je klaar!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page