top of page

Caught in the middle

Harm Beskers.

Harm Beskers is door Henri Doornbos gevraagd om in zijn videoclip “Caught in the middle” mee te spelen om christelijke lhbt+-personen een gezicht te geven. Harm is zeer betrokken bij Wijdekerk en hij vindt het leuk om Henri te interviewen vanwege zijn missie.


Hoe ben je tot het schrijven van “Caught in the Middle” gekomen?

Toen ik erachter kwam dat ik homo was, ontdekte ik dat dit persoonlijke gegeven in de kerkelijke omgeving toch moeilijk was. Dat heeft mij toch wel veel beziggehouden. Ik was aan het puzzelen met hoe mijn toekomst eruit zou zien. Voor veel mensen is dat toch wel een moeilijk proces, zo ook voor mij.  Binnen de community zijn lhbt+-christenen vaak slecht behandeld, hebben veel negatieve woorden gehad en er was vaak weinig support vanuit de kerk en omgeving. En zo is 4 jaar geleden ook het idee voor “Caught in the middle” ontstaan. “Explaining Jesus”, een liedje van Jordy Searcy, inspireerde me daarin. Dat liedje geeft een soort excuus naar mensen die zich op deze manier benadeeld hebben gevoeld door hoe het geloof aan hen is uitgelegd en hoe ze binnen de kerk behandeld zijn.


In “Caught in the Middle” klinkt regelmatig sorry vanuit de Godspersoon aan iedereen die door kerk en religie slecht is behandeld vanwege hun geaardheid of identiteit. Wat triggerde jou hierin?

Het is inderdaad bedoeld als een soort excuus, maar misschien is het meer een erkenning voor wat mensen aangedaan is. Voor mezelf heb ik de zoektocht gehad vanwege mijn geloof en geaardheid en dat was lastig. Ik heb me daartussen wel gevangen gevoeld, vandaar ook de titel van het liedje. Om me heen zag ik dat veel mensen daardoor bitter en boos zijn geworden. Ik ben blij dat ik zelf die boosheid en bitterheid niet in me heb en ik hoop met dit lied een positieve boodschap van liefde en hoop te brengen.


Dat ervaar ik ook. Het nummer klaagt inderdaad niet! Wat wil je graag bereiken met dit nummer?

Ik hoop voor mensen die het meemaken dat ze zich herkennen. En ik hoop dat de mensen uit de kerken zo ook echt de pijn uit de verhalen van lhbt+-mensen zien en horen. Ik hoop daarin ook op een stukje verbinding en dat het weer eens duidelijk wordt gemaakt dat het niet zomaar een onderwerp is, maar dat het echt om mensenlevens gaat.


Wat heeft dit proces voor jou persoonlijk betekent?

Bij de GKV werd best wel duidelijk van de kansel gepredikt dat je het wel mag zijn, maar niet mag doen. Ik betrok dit op mij persoonlijk, het ging over mij. Ik heb autisme. Ik vind daarom de kerk ook wel lastig, omdat het een groepsgebeuren is. Om beide redenen is er wel afstand gekomen tussen de kerk en mij. Momenteel ben ik ook niet meer bij een kerk aangesloten. Ik ben wel nog steeds een gelovige man, al blijf ik daarin wel altijd zoekend. Ik stel mezelf vaak veel kritische vragen. Het is een soort blijvend intern proces, het geloof. Al kan ik het wel delen met mijn familie. Ik werk daarnaast in een christelijke omgeving en dat vind ik nog steeds wel fijn. Het voelt ook wel veilig. Mijn proces gaat daarin duidelijk in golfbewegingen


Wat betekent jouw initiatief Stranger on the road voor je?

Stranger on the road is een eigen initiatief, maar ik werk wel samen met andere mensen. In dit nummer bijvoorbeeld met producer Gerrit Dekker en met de muzikanten en de mensen voor het opnemen van de videoclip. Het is een soort paraplu waaronder ik dingen uitbreng die ik creatief gezien maak. Ik ben filmmaker, fotograaf en muzikant, het past allemaal onder deze naam. Muziek is daarin net als de andere creatieve uitingen een uitlaatklep voor mij hoe ik dingen ervaar en dan hoop ik dat anderen zich erin herkennen.


Wat is jouw missie?

Ik wil mensen graag een boodschap meegeven en gezien en gehoord laten voelen, dat geldt ook voor dit nummer. Mensen die net buiten de boot vallen, voor hen wil ik graag een veilige plek zijn. Een plek waar deze mensen hun herkenning vinden en hun verhaal kunnen delen. De mensen die aan mijn missie meewerken wisselen. Per project kijk ik met wie ik samenwerk. Zo krijgt ieder project een andere dynamiek. Ik ben een denker en ik onderzoek graag en dat zal ook wel zo blijven. Dat kan ik kwijt bij mijn missie.


Je hebt een sterke eigen visie, dat viel mij op en toen jullie bij mij kwamen voor de opnamen van de clip. Tijdens het filmen maakte je aan iedereen duidelijk wat je wel en niet wilde. Je nam hierin duidelijk de leiding. Ook kwamen al je buren kijken vanwege alle professionele apparatuur. Wat was precies je idee bij de videoclip?

De video moest echt een toevoeging aan het liedje zijn. Ik wilde graag ‘echte’ mensen met hun verhalen erin tonen en dat ieder persoon zichtbaar een eigen reis maakt in deze clip, de gemeenschappelijke deler gelovig zijn en lhbt+-persoon.


In hoeverre heeft het boek Verscheurd een rol gespeeld in je leven?

Het boek Verscheurd heeft een duidelijke rol in mijn persoonlijke ontwikkeling gehad en ook voor mijn ouders. Het was een soort thuiskomen en opluchting. Ik denk dat veel mensen wat aan dit boeken hebben gehad. Justin Lee houdt het open in zijn boek hoe je met geloof en lhbt kunt omgaan, dat is prettig. Je kunt daarin je eigen weg onderzoeken en het is toegankelijk geschreven. 


Wat is jouw grote droom?

Mijn grote droom is Stranger on the Road uitbouwen en laten groeien. Ik wil met meer mensen samenwerken en meer mensen ermee bereiken. En dit geldt ook voor mijn geloof: ik blijf daarin zoekend en hoop in golfbewegingen daarin te groeien, maar ik besef ook dat er niet overal antwoorden op zijn.


Wat wens je de lezers van Wijdekerk? De lezers die zichzelf al helemaal geaccepteerd hebben, de betrokkenen, de anonieme lezers en degene die nog midden in hun proces zitten?

Ik hoop dat mensen hoop en liefde vinden in plaats van de boosheid en bitterheid. Ik hoop dat mensen daarvoor kunnen kiezen, hoe moeilijk het soms ook is. Voor de mensen die al verder in dat proces zijn hoop ik dat ze die liefde vast kunnen houden en meenemen in hun leven.


Wanneer en waar kunnen we je nummer beluisteren?

De lancering van het nummer is op 1 maart. Het is te streamen op Spotify, Apple Music en alle andere streamingdiensten. En natuurlijk op YouTube en mijn website: www.strangerontheroad.nl

Daarnaast is het ook te vinden op andere sociale media. 
 
Henri Doornbos is 31 jaar, filmmaker, muzikant en daarnaast vormgever. Hij is opgegroeid in een gelovig gezin in de Gereformeerd Vrijgemaakt Kerk . 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page