Als je moet kiezen

Marleen Dijksterhuis.

Ze voelt zich niet op haar gemak in een kerk, vertelt ze de dominee. Van kleins af aan wist ze al dat ze lesbisch was. Ze moest kiezen tussen de kerk, haar moeder en God aan de ene kant, en zichzelf aan de andere kant. Ze koos voor zichzelf.

Gelukkig maar, reageerde de dominee.


Ik lees over haar in het boek Ongetemd leven, geschreven door Glennon Doyle. Misschien herken je jezelf er wel in. Misschien heb jij ook het gevoel dat je moet kiezen tussen de kerk, je familie en God enerzijds, en jezelf anderzijds. Misschien heb je net als deze vrouw die keuze al gemaakt, en heb je noodgedwongen de kerk, je familie en God terzijde geschoven. Of misschien zit je juist middenin die worsteling, en kom je er maar niet uit. Als

je het gevoel hebt gekregen dat je moet kiezen tussen God en jezelf, waar kies je dan voor als je God liefhebt? Als je God niet wil verliezen? Wat een onmogelijke keuze is dat dan! Een keuze die je verscheurt.


Bovenstaande vrouw koos voor zichzelf.

Gelukkig maar, denk ik, als ik het lees.


Maar die tegenstelling; God, de kerk, familie, aan de ene kant, en jezelf aan de andere kant, klopt dat wel? Ja, misschien verlies je inderdaad het contact met familieleden en kerkleden, maar verlies je ook God als je – zoals deze vrouw – voor jezelf kiest? Is in dit geval de keuze voor jezelf per definitie een keuze tegen God?

Laat me je vertellen wat Glennon Doyle tegen deze vrouw zei. Wellicht kan het je helpen. “Ja, toen je jong was heb je je van de kerk afgekeerd om jezelf te beschermen. Je bleef heel, en hebt je niet laten opdelen. Je bleef wie je was en hebt jezelf niet aangepast aan wat zij wilden dat je zou zijn. Je koos voor jezelf en hebt jezelf niet in de steek gelaten. Je hebt jezelf van de kerk afgekeerd om God in je binnenste te beschermen. Je hebt het

gedaan om wild te blijven. Je dacht dat die beslissing je tot een slecht mens maakte. Maar die beslissing maakte je heilig. Toen je zo jong was, koos je niet voor jezelf ten koste van God en de kerk. Je koos voor jezelf en God ten koste van de kérk. Door voor jezelf te kiezen, koos je voor God. Toen je wegging bij die kerk, heb je God meegenomen. Want God zit binnen in je.”


Wauw. Je kiest niet voor jezelf ten koste van God en de kerk. Je kiest voor jezelf en God, ten koste van de kerk. Je kiest voor jezelf om God in je binnenste te beschermen. Wanneer je weigert jezelf in de steek te laten, wanneer je voor jezelf kiest om heel te blijven, wanneer je jezelf niet aanpast om te worden wie ánderen willen dat je bent, dan bescherm je God die in je woont.

Je laat God niet achter in de kerk als je de kerk verlaat. En God verlaat ook jou niet, wanneer je er voor kiest om weg te gaan. God gaat met je mee. Niets en niemand kan jou scheiden van God.


Dat is een boodschap die ik je, net als Glennon Doyle, graag mee geef.


Cartoons: Naked Pastor
Recente blogposts

Alles weergeven

LHBT+ Gebed

God, mijn God, verlaat mij niet, ook niet als mij Uw zegen ontzegd wordt, ook niet als ik zondig genoemd word, en word veroordeeld om wie ik ben, om wat ik ben. Mijn hart breekt als ik het verdriet zi

Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

© Copyright 2016-2021 | Stichting wijdekerk

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.