top of page

Vicky Beeching -Tussen geloof en vrouwenliefde

M.

Vicky Beeching (1979 Engeland) kwam vier jaar geleden uit de kast. Ondanks het risico dat het haar carrière als christelijk muzikante zou schaden. Na exorcisme en conversietherapie kwam ze er uiteindelijk achter dat haar geloof en lesbisch zijn verenigbaar zijn in één persoon.

Tweestrijd

‘Ik voelde me psychisch in twee gesplitst.’ Tussen geloof en vrouwenliefde, die ze op twaalfjarige leeftijd bij zichzelf ontdekte. Wat het nog ingewikkelder maakte, was dat haar carrière (gebaseerd op het schrijven, zingen en musiceren van christelijke liederen) ook net van de grond kwam. ‘Ik realiseerde me dat ik nooit een vriendin kon hebben of zou trouwen. De mantra in mijn leven was “if only they knew”.’

Exorcisme

Ze sprak erover met een priester tijdens het biechten. Hij wilde het “eruit bidden.” Ze onderging zelfs een exorcisme, omdat ze vanuit haar geloof zo overtuigd was geraakt van de slechtheid van homoseksualiteit. ‘Ik was 16 jaar oud, het was doodeng; ze bevolen de homoseksuele demonen eruit te komen.’

Conversie therapie

Christelijke hulpverleners probeerden Vicky ervan te overtuigen dat haar geaardheid het gevolg was van trauma; dat iedereen als hetero geboren wordt, maar bepaalde slechte ervaringen homoseksualiteit veroorzaken. ‘Jarenlang graven in mijn jeugd, ze stopten slechte ideeën in mijn hoofd, want ik had juist een geweldige jeugd.’

Keerpunt

In 2009 werd Vicky ziek (auto-immuunziekte) en moest ze chemo ondergaan. Toen begon het diepere nadenken over haar leven en besloot ze: ik wil trouw zijn aan wie ik ben.

Coming out

Veel vrienden wilden haar “beschermen tegen het kwaad van homoseksueel zijn” en ze verloor een groot aantal. ‘Gelukkig bleef mijn familie bij me en deden ze vooral hun best om me te begrijpen.’

Als een van de meest gedraaide christelijke muzikanten van dat moment, haar muziek bereikte kerken over heel de wereld, lag dit anders. ‘Ik wist dat ik mijn carrière zou verliezen, wat ook gebeurde. En toch nam ik op puur mijn geloof de stap.’

Nieuwe Missie

Vicky heeft nu een eigen missie: gelovigen vragen te kijken naar dit onderwerp. ‘Kunnen we er op een nieuwe, andere manier naar kijken? Dat er niks mis is met homoseksueel zijn en dat de kerk zichzelf zou moeten herzien op dit onderwerp?’ Ook zet zij zich gepassioneerd in tegen de uitvoering van conversie gerelateerde praktijken.

 

Vicky Beeching, Zangeres, BA & MA theologie, Lesbisch, 20 jaar in de kast


Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page