top of page

Lees! Ervaar! Leef!

Allard Derksen.

Uit de kast komen was bij mijn familie geen enkel probleem, bij mijn vrienden ook niet, omdat ik altijd mezelf ben geweest. Van de kerk had ik me al afgekeerd, omdat ik deze geen warm hart meer toedroeg. Hoewel ik bijna zeker weet dat het geen probleem was geweest. Ik kom zelf uit de katholieke hoek, mijn ervaring is positief doordat we een zeer progressieve voorganger hadden.

Waarom ik uiteindelijk ben uitgeschreven bij de kerk?

De kerk heeft 3 punten; geloof, religie en spiritualiteit. Geloof is voor ieder zelf in te vullen, spiritualiteit ook, echter, religie is een lijst met regels waaraan je moet voldoen om bij een organisatie te horen (dopen, vormsel, zondag-rustdag enz.) deze regels komen uit een boek dat in 333 is samengevoegd (300 jaar na de dood van Christus) en uit de 84 evangeliën die destijds zijn geschreven zijn er uiteindelijk 4 in het boek beland. Het beeld dat wij hebben van de bijbel is veranderd. Lees bijvoorbeeld Dante Alighierie’s goddelijke komedie eens (vooral het hoofdstuk: Hel) waarin een totaal ander beeld wordt gegeven van de hel en de duivel.

De bijbel is een prachtige verhalenbundel waarin wijze levenslessen staan. Bijvoorbeeld: “Laat je leven niet leiden door de tien hoofdzonden en je leeft een gelukkig leven”. Betekent dit dat mensen met overgewicht (vaak een probleem van de invloeden van de buitenwereld, door stress, psychische problemen e.d.) dan in de hel komen? Betekent het dat, omdat de duivel je verleidt en je dingen influistert, God wraak neemt door je daar de rest van je bestaan voor te laten boeten? Dat is niet een God waarin ik ga geloven.

Wat ik wil meegeven: Laat de bijbel los als belangrijkste boek. Het is door mensen samengesteld, dus als er al ooit een Goddelijke hand is geweest die het geïnspireerd heeft, dan is dat door mensen aangepast. Bekijk de documentaire “Zeitgeist” vooral over religie en de overeenkomsten tussen religie vormen van alle tijden. Raadpleeg ook andere bronnen. Wat ik mijn leerlingen altijd vertel:

Als je maar naar één bron kijkt krijg je nooit het volledige verhaal. Wat is het nut van deze regels? Is God werkelijk zo pietluttig dat hij jouw waarde op deze planeet beoordeeld? Terwijl dat maar een fractie van de tijd is dat je bestaat?

Wie is God voor mij?

God is voor mij een scheppende kracht aan het begin des tijds. Dat is de oerknal ook. Jezus was een ras-socialist in hart en nieren en een man met een duidelijke visie. Was hij de zoon van God? Ik kies voor zijn verklaring dat hij dat niet is. (wij zijn allemaal zoon van God). Mijn vriend en ik zijn beiden diep spiritueel en wereldverbeteraars. Wij zijn actief in de wijk om mensen te helpen. We mediteren, denken na over de toekomst van deze planeet en zijn er voor onze vrienden en familie. Wanneer ik doodga gaat mijn lichaam op in de rest van de wereld. (kringloop van het leven. Je fysieke en spirituele zijn vergaan en worden voeding voor de bodem-planten-co2->O2 en dat ademen we weer in.) Heeft God hierop invloed? Ja, God is alles om ons heen, elke cel is doordrongen van alles. We zijn opgebouwd uit hetzelfde materiaal als alles en iedereen om ons heen. Op die manier ben ik God en is alles en iedereen God. Wij zijn verbonden op een veel dieper niveau.

Zijn er Bijbelverhalen waar ik inspiratie in vind?

Nee, er zijn er wel genoeg die mijn wenkbrauwen omhoog doen gaan. Want hoe kan het dat er wijn wordt gedronken in de kerk, terwijl in Deuteronomium duidelijk staat dat dat niet mag? Hoe kan God het O.K. vinden dat Lot zijn dochters bezwangert, maar Hij daarnaast over Sodom en Gomorra wel een oordeel geeft? Waarom mogen christenen wel varkensvlees eten en schaaldieren terwijl dat ook verboden is? Hoe kan het dat God een tweede boek nodig had om de mens (die hij in zijn eigen ontwerp heeft gemaakt,) uit te leggen hoe het eerste deel genegeerd moet worden? Hoe kan een alwetend wezen liefde in welke vorm dan ook afkeuren? Hoe kan het dat de liefde die ik voel voor mijn man alles overstijgt wat ik ken en wie ik ben als dit niet echte liefde is? Waarom vieren we de wederopstanding van Jezus met hazen en eieren? Waarom zijn alleen mannen in de kerk van belang, en zijn vrouwen tweederangs burgers? En waarom mag Maria dan ineens wel een belangrijk figuur zijn (antwoord: verdwijnen van oude afgoden zoals moedergodin, en Isthar)

Wat ik andere lhbt+ ers wil meegeven

Lees! ervaar! Leef! Vaak wordt gezegd: 'Het is een test'. Wellicht is de bijbel de werkelijke test? “Ik geef de mensheid een boek mee met regels en teksten die elkaar tegenspreken, eens kijken wat ze er mee doen”? Ik geef ze ook kritisch vermogen mee en een bewustzijn. Eens kijken wat de overhand krijgt. Misschien is dat de echte test van God?

 

Allard Derksen 31 jaar, liefhebbend partner, Spirituele Yogi, Zelfstandig in theater en film.

Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page