top of page

Vernieuwd.nl zoekt de publiciteit

Jan Willem Herweijer.

Keesjan is hot. Keesjan oogt prettig en Keesjan heeft ook wat te vertellen. Maar Keesjan heeft ook voor nogal wat verwarring gezorgd. Zoveel is in de afgelopen weken wel duidelijk geworden.

Keesjan wie, zul je nu misschien vragen. Heb ik wat gemist? Ik heb het over Keesjan de Kruif. Wie en wat Keesjan is, werd onlangs breed uitgemeten op CIP.nl en later ook op hun Facebookpagina. CIP.nl kopte: “Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”. Zo, die komt binnen. En zoals te verwachten was, ging men los op Facebook. Het wonder van het gebed werd bijna net zo vaak genoemd als ‘de bedoeling van God’. Voor- en tegenstanders buitelden over elkaar heen. Het werd echter zodanig heftig dat CIP.nl het bericht zonder aankondiging verwijderde van haar Facebookpagina. Op de eigen website is het artikel voor betalende leden nog steeds te lezen.

De Nashville-verklaring en Vernieuwd.com

Keesjan is het boegbeeld van de website ‘vernieuwd.com’ waarop zijn verhaal leading is. Daar vinden we ook de naam van de drijvende kracht achter Vernieuwd.com. Het is de Nederlands/Britse evangelist Philip Nunn. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan die gaan over homoseksualiteit vanuit zijn Christelijke visie. De boeken zijn overal verkrijgbaar. De visie uit zijn boeken en de visie van Vernieuwd.com is identiek. Verrassend is echter dat zijn boeken worden uitgegeven door de Stichting Heartcry waarvan Arjan Baan oprichter en voorman is. En Arjan Baan is weer de drijvende kracht achter het vertalen en uitbrengen van de Nashville-Verklaring…

Het verhaal van Keesjan op Vernieuwd.com heeft voor verwarring gezorgd, met name onder jonge en zoekende LHBT’ers. Want Keesjan vertelt immers dat trouwen en kinderen krijgen een mogelijkheid en een keuze is? En juist dat wordt door sommige christenen aangegrepen om te roepen naar mensen die net uit de kast zijn gekomen: “zie je nou wel, Keesjan kan het ook en is ‘gewoon’ getrouwd.

De derde weg

Op hun website noemt Vernieuwd.com eerst de twee belangrijkste visies die er in Nederland bekend zijn aangaande het omgaan met je homoseksualiteit, of zoals zij dat noemen ‘homogevoelens’. De eerste groep is: ‘Op Bijbelse gronden tegenstander van elke uitingsvorm van homoseksualiteit en soms zelfs van de gevoelens op zich’. De tweede visie die men noemt is: ‘het accepteren van je homoseksualiteit inclusief de homoseksuele uitingen’.

Vernieuwd.com komt echter met een derde visie die zij een ‘derde weg’ noemen. En dat is de weg die Keesjan in zijn video en in zijn boek heeft beschreven. Hij zegt niet dat hij is genezen van zijn homoseksualiteit, hij is nog steeds homo. Maar hij heeft geen last meer van zijn geaardheid en ervaart het zo, dat hij van God ook heteroseksuele gevoelens heeft gekregen. Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een prachtige vrouw en hij heeft kinderen.

Keuze

Uit het bovenstaande zou je kunnen opmaken dat ik heel negatief ben over de keuze die Keesjan heeft gemaakt. Dat is zeker niet het geval. Ik respecteer elke keuze, zeker als deze keuze is gemaakt, samen met God. En dat welke keuze dan ook, bepaald niet makkelijk is, zal elke LHBT’er kunnen beamen. Maar de keuze die Keesjan ons voorhoudt, kan heel gevaarlijk zijn: het zou zomaar kunnen dat deze Derde Weg voor mensen een soort escape gaat worden: het kan dus toch en je wilde zo graag kinderen en dat kan nu ook, kijk maar naar Keesjan. Dat je daarbij ook gelijk zegt dat God het kennelijk fout heeft gedaan toen jij werd geboren, is ook wel iets om over na te denken. Nog niet zo lang geleden werd er over ‘genezing’ gesproken. Dat kan anno 2019 niet meer zonder (terecht) heel Nederland over je heen te krijgen. Vernieuwd.com praat dan ook nergens over genezing. Maar de bieden de Derde Weg: je blijft homo, maar je doet hetero. Het is alsof je een vis leert hardlopen. Over tegennatuurlijk gesproken... Wie door de website van Vernieuwd.com scrolt, komt veel discutabele zaken tegen. Toch is het eigenlijk niets meer dan oude wijn in nieuwe zakken. Het is de boodschap van genezing maar dan in andere bewoordingen. Zoals je bent, mag je niet zijn. Als reactie op de opmerking “Ik ken homo-echtparen in de kerk die zeggen zich door God gezegend te weten”, schrijft Vernieuwd.com: “God staat in Zijn genade soms toe dat mensen die doorgaan met te zondigen toch nog bepaalde zegeningen ontvangen. Koning Saul zondigde, maar ervaarde niet direct de gevolgen ervan, evenals koning David“.

Keesjan vertelt ogenschijnlijk een succesverhaal. Maar we kennen ook allemaal de voorbeelden uit onze omgeving van mensen met een homoseksuele geaardheid die desondanks getrouwd zijn en een gezin hebben gesticht. Hoe kunnen mensen dan gevangen komen te zitten in een huwelijk wat ze eigenlijk helemaal niet wilden maar waar ze toch maar aan begonnen zijn omwille van de omgeving. En als men dan al uit die gevangenis stapt zijn de gevolgen vaak zeer triest. De Nashville-verklaring heeft veel schade aangericht. En we zijn er nog lang niet want er komt meer. En in het kielzog van hiervan volgt Vernieuwd.com. Het is triest dat er op deze manier voorbij wordt gegaan aan Jezus die wijd uitgestrekte armen op je wacht om je te accepteren zoals je bent.

 

Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page