top of page

God als mens

Gerard Amersfoort.

Kerst vier je samen. Voor menig omroep, supermarktketen en kerstevenement is dit elk jaar het credo. In de gebiedende wijs wordt een plan geopperd en een mening geventileerd. Om het te faciliteren worden kerstpakketten uitgegeven, gourmetpannetjes afgestoft en de kerstspecial van All you Need is Love uitgezonden. Kerstgedachte wordt in het woordenboek omschreven als overpeinzing in vrede en welwillendheid. Met Kerst lijkt de grote boze buitenwereld een moment goed en zonder problemen. Niets is te veel en pijn is even verdoofd.

Het feest van het licht verlicht ook de littekens van gemis en pijn. Kerst vier je samen met de mensen die je dierbaar zijn en juist dan kan de pijn van elkaar niet begrijpen hevig zijn. Deze Kerst denk ik aan de jongen die graag een metgezel zou hebben om samen Kerst te vieren. Hij wil z’n ouders geen pijn doen en weet niet of het van God mag, maar voelt zich nu erg alleen. Hij is in de war en ik hoop dat hij met Kerst warmte mag ervaren. Ik denk aan het meisje dat haar vriendin meeneemt naar het kerstdiner, terwijl haar vader haar zegt dat ze elke dag voor het kwaad kiest door met haar te zijn. Ik hoop dat ze deze Kerst mag weten dat God haar liefheeft. Ik denk deze kerst aan de jongen wiens ouders geloven dat hij te genezen is van zijn geaardheid. Ik hoop dat hij mag ervaren dat God hem niet anders zou willen hebben, zielsveel van hem houdt en ook voor hem naar deze wereld kwam.

Kerst is een feest van hoop. God zendt zijn Zoon naar deze aarde omdat Hij de mensen liefheeft en Hij niet wil dat we verloren gaan. In het Kind is Gods werk tot zaligheid begonnen. Hij komt hier om naast je te komen staan. In een eenvoudig timmermansgezin wordt Hij geboren, God wordt Mens in de kribbe in Bethlehem. In de wereld wordt hij afgewezen. De Farizeeën vervolgen hem en vermoorden hem. Hij weet hoe het is om niet geaccepteerd te worden. Om in de steek gelaten te worden door zijn beste vrienden als hij hen het hardst nodig heeft. Hij ontfermt zich over afgewezenen. Ik hoop dat Gods Liefde deze Kerst tussen theologische standpunten heen doorsijpelt en prevaleert boven onbegrip. Dat de kerstgedachte het wint van de dogma’s. Het feest van hoop bemoedigt mij om te blijven hopen op een wereld vol liefde.

Ik wens jullie allen een liefdevolle Kerst.

 

Gerard Amersfoort is opgegroeid in de reformatorische gezindte en heeft 3 jaar een relatie met Coen. Hij ziet het als zijn missie om LHBT'ers en christenen meer begripvol naar elkaar te laten zijn en wil dat doen door het gesprek aan te gaan en zijn ervaringen te delen.


Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page