top of page

Homo, seks en God …

Ies van der Hoek.

Vrij logisch dat je gauw met seks te maken krijgt als je verliefd bent, maar probeer het verschil te zien tussen liefde en lust. Wie streng kerkelijk opgroeit krijgt het dan moeilijk. Die heeft immers geleerd: dat mag niet, dat is niet goed, dat wil God niet. Dan kom je klem te zitten tussen je liefde voor je vriend (en de seks die daar bij komt) en je overtuiging dat God daar op tegen is.

Kies je voor je vriend krijg je problemen in je omgeving: thuis, vrienden, kerk, school. Kies je voor je geloof kan dat het einde zijn van je liefde. Beide wil je niet. En dus …? Schipperen, polderen, van allebei een beetje? Jullie vriendschap en liefde vast houden, maar zonder seks? Dat zou dan moeten voor de rest van je leven … Vraagt God dat van je? De mensen van je kerk zeggen van wel …

Schepping

Je kent het paradijsverhaal uit de bijbel (zo nodig googlen). Adam is alleen en verlangt naar een maatje: God geeft hem Eva. Man en vrouw, alleen in die relatie past seks. Eh … dat is interpretatie, uitleg, een mening … Het kan ook anders: God geeft Adam ‘de hulp die bij hem past.’ Adam is hetero, dus krijgt hij een vrouw.

Logisch, er moeten kinderen komen, nageslacht. Maar als jij en ik daar geweest waren: had God ons een leuke vent gegeven? Dát is toch de hulp die bij óns past … Ook interpretatie, een mening, maar waarom minder, of slecht? Het is niet zo moeilijk de paar teksten die in de bijbel staan over homoseksualiteit anders uit te leggen dan bij jou in de kerk geleerd wordt.

Keuze

Wie je gelooft en wat je gelooft is een keuze. Best moeilijk om anders te kiezen dan je ouders en je omgeving. Maar het is aan jou wat je doet. Veel hangt af van je godsbeeld, van hoe je God ziet. Durf daar eens over te praten.

 

Ies van den Hoek is initiatiefnemer van Ben ik Homo? Dit blog is ook op zijn website verschenen.


Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page