top of page

Een beschermende, warme jas ...

Marjan van der Spek-den Hartog.

Het zou zomaar kunnen dat je over homoseksualiteit de uitspraak hoort: "God heeft het zo niet bedoeld. Toen hij de mens schiep, maakte Hij man en vrouw. Dat was zijn bedoeling." De boodschap is duidelijk: 'Ben je homoseksueel? Dat is wat! Als je maar weet dat het niet Gods bedoeling was!'

Over Gods bedoeling denken we veel te kunnen zeggen. Maar wie van ons weet precies de bedoeling van God? Toch wil ik graag proberen je mee te nemen in een gedachtegang die ik een paar jaar geleden hoorde van onze predikant Henk Mijnders.

God maakte de mens. Zie je de mens uit Genesis voor je? God maakte die mens prachtig en helemaal goed. God zag dat het goed was. De mens was naakt en hij schaamde zich niet. Waarom zou hij ook? God had de mens zo bedacht, en Hij was er blij mee.

Totdat de zonde in de wereld kwam, en de mens ontdekte dat hij naakt was. Toen verstopte hij zich. God zocht hem op. ‘Wie heeft je verteld dat je naakt bent?’ Het naakt-zijn was een reden voor de mens geworden om zich te schamen, en zich te verstoppen. Wat zei God vervolgens? ‘Je bent nu naakt en je verstopt je. Dat was niet mijn bedoeling. Maar je zoekt het maar uit. Je blijft maar mooi in je nakie rondlopen, of je dat nu wilt of niet. En anders doe je maar net alsof. Want ik heb je wel bedoeld als naakt mens. Dus als je daar nu niks meer mee kunt, tja, dan heb je dat aan jezelf te danken.’

Nee, God doet gelukkig iets heel anders. God doodt een dier (notabene, één van de dieren die Hij kort daarvoor had geschapen. Zou dat Zijn bedoeling zijn geweest?) en maakte daarvan kleding voor de mens. Hij slaat een beschermende jas om de schouders van die naakte mens. De schaamte zal er niet voor zorgen dat de mens zich verstopt. God zorgt ervoor dat de mens weer verder kan. Hij zorgt voor een duurzame oplossing.

En kijk eens wat er verderop in de Bijbel gezegd wordt over kleding. Bij de priesters van het volk Israël wordt de kleding ingezet om iets te laten zien van Gods verbond en trouw (Exodus 28). De kleding van de priesters had een bijzondere, symbolische betekenis. God laat als het ware aan het volk Israël zien wie Hij is door de kleding van de Hogepriester. En als er in Openbaring over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde wordt gesproken, gaat het over witte klederen waarin we gekleed zullen worden (Openbaring 7). Wat een bijzondere wending! God geeft het niet-bedoelde een doel. Hij geeft het betekenis in Zijn plan, en een plek in Zijn Koninkrijk.

Twijfel maar niet of je voldoet aan Gods bedoeling met de mens. Kijk maar naar die God die Zijn liefde als een warme en beschermende jas om jouw schouders legt. Die God die zorgt dat je weer verder kunt. Die ervoor zorgt dat je je niet hoeft te verstoppen. Die jou niet in de kou laat staan. Die jou bekleedt met Zijn waardigheid, als kind van God! Die jou betekenis wil geven in Zijn plan, wil mee laten bouwen aan Zijn Koninkrijk. Je bent meer dan welkom!

 

Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page