top of page

Ferdinand, de dansende bloemenstier

Ennio Drost.

‘Mijn genade is genoeg voor u. Want kracht ontplooit zich ten volle in zwakheid.’ Daarom durf ik mij toch op mijn zwakheden te beroemen, omdat dan de kracht van Christus in mij gezien kan worden. Daarom kan ik zelfs blij zijn over zwakheden, beledigingen, noodsituaties, vervolgingen en moeilijkheden, die ik ter wille van Christus moet verdragen. Want als ik zwak ben, ben ik pas sterk.' (2 Korintiërs 12: 9-10)

Lievelingsbioscoop

Daar zit ik dan, in mijn lievelingsbioscoop in Amsterdam. Het was weer eens tijd voor een tekenfilm. Daar word ik altijd zo blij van. Zo zie ik immers de wereld om mij heen. Vader en zoon zitten achter mij. Zij kijken vol enthousiasme mee naar de film over een stier, die moet vechten, maar liever aan de bloemen wil ruiken en wil genieten van het leven. Hij wil niet vechten maar simpelweg liefhebben.

Zwakkelingen

'Er is hier geen plek voor zwakkelingen', wordt er gezegd door stoere stier, die enkel doet wat hij denkt te moeten doen en is wie hij denkt te moeten zijn. 'Wat is een zwakkeling?', vraagt zoon aan vader. 'Niet sterk', zegt vader kort maar krachtig. Opeens dringt het tot mij door dat dit precies is zoals de wereld naar ons kijkt. Alles wat anders is dan de wereldse norm is raar, en alles wat raar is, is zwak, of beter gezegd, wordt gezien als zwak. Maar is dat ook zo? Ik vind van niet. Mijn Vader zegt namelijk iets anders. Hij vindt zwak sterk en leert mij dat Liefde altijd zal overwinnen. Iets wat Ferdinand, de dansende bloemenstier ook hartendiep beseft, weet en wil uitleven.

Wereldse norm

Ook hij wordt gedwongen om te voldoen aan die wereldse norm. Hij is immers een stier dus hij moet vechten. Maar juist als hij bijna op het punt staat om iemand te worden die hij nooit wil zijn, wordt hij eraan herinnerd wie hij werkelijk is. Door letterlijk te ruiken aan de bloem die voor hem neervalt. Het zwaard staat op het punt om zijn ware ik te doden maar dan verzet hij zich simpelweg door niets te doen. Door niet te terug te vechten, maar door simpelweg zichzelf te zijn, overwint hij al het kwaad om zich heen.

Veld vol bloemen

Iedereen begint dan opeens te beseffen dat deze stier wel degelijk een stier is van buiten, maar van binnen niets liever wil dan dansen door een veld vol bloemen. Vreugde bloemen voor het hart, die hem en iedereen om hem heen weer blij maken en ons allemaal doen beseffen waar het nou echt om gaat in het leven. Dat we trouw aan ons zelf moeten zijn. Dat we moeten doen waar we blij van worden. Dan zijn we ook trouw aan elkaar want dan gaan we doen waar we goed in zijn. Om de ander te kunnen geven wat zij zelf niet hebben. Wat we hebben en wie we zijn hebben en zijn we immers tot opbouw van de ander. We hebben elkaar zo hard nodig. Jezelf zijn, doen waar jij goed in bent, maakt je zo blij en versterkt de ander dus juist.

Levensles

Wat een bijzondere levensles. Zwak zijn is niet zwak, zwak is juist sterk. Want als wij zwak durven zijn kan en zal Gods onoverwinnelijke kracht door ons heen zichtbaar worden. Dan wordt zichtbaar hoe sterk we samen zijn en hoe mooi we samen zijn. Allemaal anders, allemaal uniek, maar allemaal verlangend naar één ding: geliefd te worden om wie we werkelijk zijn. Laten we daar dan zelf mee beginnen. Laten we onze echte, onmisbare zelf zijn en de ander simpelweg gaan liefhebben om wie ze zijn. Dan gaan de bloemen bloeien, gaan wij groeien, en is alles mogelijk.

Zwak en juist sterk

Want als we zwak zijn, zijn we juist sterk. Omdat we allemaal iets hebben wat de ander niet heeft. Juist, om de ander mee te zegenen. We zijn allemaal die onmisbare unieke bloem in het boeket van het leven. Het wordt tijd om ons zelf te zijn en de wereld om ons heen zo het allerbeste te geven: Liefde! Want Liefde Zelf heeft ons gemaakt, dus dat is wat iedereen het hardst nodig heeft, wat ons hart het meest heel maakt en raakt.

Na de film loop ik naar buiten Ik hoor letterlijk de vogeltjes fluiten De lentezon straalt aan de lucht Lachend droom ik verder Met een dankbare zucht Ik dans met hem en zijn beste vriendjes mee In dat mooie bloemenveld Want Ferdinand De dansende bloemenstier Is toch echt mijn grote nieuwe held!

 

Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page