top of page

Laat de liefde van Christus horen

Tom French. Vertaling Hester van Beers.

‘Als mensen door ons geschreeuw de liefde van Christus niet meer kunnen horen, hebben we de belangrijkste strijd verloren’

Deze tekst is een bewerking van een blog van Tom French. Deze blog gaat over de stemming in Australië betreft het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht. Hij noemt een aantal dingen die Australiërs bij het stemmen in gedachten kunnen houden, maar deze zijn ook toepasbaar voor ons in Nederland als het gaat om de discussie in de kerk rond LHBTQ’ers. French noemt drie belangrijke dingen die we in deze discussie kunnen nastreven.

Zeg geen nare dingen over andere mensen

Wat je standpunt ook is, er is een grote kans dat je nare dingen over anderen zult zeggen – of het nu gaat over LHBTQ’ers, conservatieve christenen, progressieve christenen, politici of een combinatie hiervan. Facebook staat vol met discussies over dit onderwerp. Maar houd dit in gedachten: alle mensen met en over wie je praat, zijn gemaakt naar Gods evenbeeld en zijn door Hem geliefd. Jezus is ook voor hen gestorven. Behandel hen daar ook naar. Ze zijn van God, dus de manier waarop je hen behandelt, zegt iets over hoe je Jezus behandelt. Als je een christen bent die niet tot de LHBTQ-gemeenschap behoort, weet je wellicht niet waar je het over hebt en kun je niet namens LHBTQ’ers spreken. Je zou iets heel kwetsends kunnen zeggen, meer uit onwetendheid dan uit kwade wil. Wat je motieven ook zijn, je bent nog altijd verantwoordelijk voor wat je zegt. Wees dus voorzichtig. Hoe je voorzichtig kunt zijn? Ik zal een manier noemen!

Haast je om te luisteren, wees traag om te spreken, en traag in het kwaad worden

De tekst van dit kopje komt uit Jakobus 1:19. Wat als we, wanneer iemand het niet met ons eens is, zouden zeggen: ‘vertel me eens wat meer’, of: ‘ik weet hier niet genoeg van, help me om het te begrijpen’, of: ‘dankjewel, zo had ik het nog niet bekeken’? Wat je eigenlijk wilde zeggen, heeft de ander waarschijnlijk al eerder gehoord. Maar wat als je bekend zou staan als iemand die luistert, goed nadenkt, en niet meteen toehapt? Dat is beter dan bekend staan als iemand die denkt dat hij gelijk heeft, en aan iedereen vertelt waarom.

Als het het Evangelie niet helpt, stop dan

Mijn grootste zorg over deze discussie is dat we nu worden afgeleid door dingen die minder belangrijk zijn dan het Evangelie. Natuurlijk gaat het om belangrijke zaken, maar als ons geschreeuw zorgt dat mensen de liefde van Christus niet meer kunnen horen, hebben we de belangrijkste strijd verloren. De vraag is: hoe wil je dat de volgers van Christus worden herinnerd wanneer dit alles voorbij is? Als degenen die ervoor zorgden dat mensen die we zogenaamd liefhebben, niet het recht krijgen om te trouwen? Of als degenen die met liefde hebben gesproken, uit liefde hebben gehandeld en met liefde hebben geluisterd? Het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht is geen bedreiging voor het Koninkrijk van Jezus. Hoe je je als zijn volgeling gedraagt, laat wel iets van zijn Koninkrijk aan de wereld zien. Wij zijn ambassadeurs van Christus, dus als onze woorden en daden mensen weghouden van Zijn goede nieuws, is het tijd om ermee te stoppen.

 

Tom French is spreker en schrijver. Hij schrijft op zijn blog over allerlei onderwerpen, veelal vanuit zijn christelijke perspectief. De originele versie van deze tekst is in zijn geheel te vinden op blog.tomfrench.com.au.


Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page