top of page

Adamsverlangen

Ies van den Hoek.

Mijn gedachten en fantasieën over Adam in het paradijs, komen regelmatig terug. Vorige week tijdens een lange wandeling vroeg ik me nog af: wat deed hij daar? Hij zal toch niet de hele dag onder een vijgenboom schaapjes hebben zitten aaien. Ik stel me voor dat hij op ontdekkingstocht ging, ronddwalen en kijken hoe de wereld er uit ziet. Hij zal de rivier Eufraat gevonden hebben en ontdekt dat een wolf daar over zwemt. Wil ik ook, kan ik ook, doe ik ook, leuk! Hij ziet een aap aan een liaan hangen en naar de overkant zwieren. Leuk, doe ik ook. Boven het water loslaten, geweldig, dat is kikken! Hij ziet een eekhoorn in een boom klimmen. Kan ik ook, wil ik ook. Hoe ver kan dat, hoe hoog durf ik? Grenzen… Hij ziet een hert rennen en houdt een wedstrijdje. Het hert kan harder. Grenzen... Hij probeert een logge beer opzij te duwen. Het dier gaat staan en is veel groter en sterker dan hij. Weer grenzen… Dat verlangen om Adam te zijn, heb ik ook, nu meer dan vroeger. Ik heb er te weinig aan toe gegeven. Was ik er te netjes, te degelijk of te christelijk voor? Achteraf vraag ik mezelf dan ook af: heb ik te weinig geleefd? Valt er voor mij nog wat te ontdekken, te ontspannen en dan liefst zonder mezelf geforceerd te laten opjutten?

Afgelopen week dacht ik: hoe zal Adam er uit gezien hebben? Leuke jonge vent die ‘in z’n nakie’ door de bossen en in de velden dartelt, speelt, rent. Vol blijde verwondering over wat de Schepper allemaal gemaakt heeft. Hij, die plezier heeft in wat hij doet. Geschapen is hij naar het beeld van God en dus creatief, ondernemend, genietend. Zijn lichaam is net zo mooi en goed als alles om hem heen. Hij zal ook gemerkt hebben dat het aangenaam voelt als je dat aait en streelt, evenals dat bepaalde plekjes lekkerder en plezieriger zijn. Heeft hij ook zijn seksuele mogelijkheden ontdekt? Dat zal vast wel, want vrijwel alle jongens doen dat. Hij zal daar ook dankbaar voor geweest zijn. Tijdens zijn dagelijkse wandeling met God door de tuin(hof) van Eden, zal hij daar zeker enthousiast en vreugdevol met hem over gepraat hebben. Wow, wat een aantrekkelijkheden heeft dat lijf van hem! En ik denk dat God glimlachend tegen hem gezegd heeft: ‘Goed zo jongen, je mag alles ontdekken wat ik aan (h)eerlijks in de Schepping heb gelegd’. Veel meer dan waarvoor jij kunt bidden of het besef zult krijgen. Ik wil daarom meer van dat oude Adam-gevoel terug zien te krijgen. Veel daarvan heb ik me laten afpakken. Dat was niet nodig geweest. Ik ben toch ook ‘geschapen naar Gods beeld’?

Vandaag dacht ik: Adam ziet dat alle dieren met z’n tweeën zijn, dat ze allemaal een maatje hebben. Dat wou hij ook. Alleen is maar alleen. Had de Schepper dat niet eerder kunnen bedenken? Hoe lang heeft Adam in z’n uppie rondgezworven voordat die gedachte bij hem op kwam? En dan spreekt God bij zichzelf de beroemde woorden: ‘Het is niet goed dat de mens alleen is:’ Ik zal iemand maken die bij hem past. En dan maakt hij Eva. Hier blijf ik hangen met mijn gedachten. Ik ben het helemaal met God eens dat het niet goed is dat de mens alleen is. Maar ik ben ook alleen!

Toen ik na mijn pensionering een hartaanval kreeg en de cardioloog en de psycholoog mij duidelijk maakten dat ik mijn homoseksualiteit niet straffeloos kon blijven verdringen, moest ik wel ‘uit de kast’ komen. Dat betekende het einde van mijn huwelijk. Nu, een paar jaar later, realiseer ik me steeds meer onder welke druk ik heb geleefd. Ook hoeveel ik van mijn Adamverlangen weggeduwd heb.

Ik ben homo ja, maar net zo door Hem geliefd en gewild als ieder ander. Als homo geboren ja, maar ‘Zijn ogen zagen ook mijn vormeloos begin’. En net als tegen Adam zegt Hij: ‘Het is niet goed dat je alleen bent, ik zal iemand maken die bij je past. ’Wow’, daar verlang ik naar! Die ‘iemand,’ zo’n levensmaatje, zal geen vrouw zijn. Dat is niet ‘de hulpe’ tegenover mij, ik ben immers homo. Maar maakt dat wat uit? Maakt dat voor Hem iets uit? Hij weet toch van welk maaksel wij zijn? Ben ik een foutje van de schepping, ontstaan als gevolg van de zondeval? Of ben ik gewoon een scheppingsvariant, zoals Hij er, zeker onder de mensen, een veelvoud geschapen heeft? De meeste mensen zijn rechtshandig, maar een ander deel is linkshandig. Waarom? Omdat Hij dat leuk vond? De meeste mensen zijn blank (klopt dat wel?), maar Hij heeft ook kleurlingen en andere rassen geschapen. De meesten daarvan hebben bruine ogen, maar ook andere kleuren heeft Hij ze gegeven. Het overgrote deel van de mensen wordt verliefd op iemand van de andere sekse, maar er zijn er ook die ‘vallen’ op hetzelfde geslacht. Niemand heeft toch het recht om God daarover ter verantwoording te roepen.

Ik voel me Adam. Toch wil ik meer leven vanuit dat scheppingsverlangen en in alle vrijheid ontdekken hoe mooi Gods wereld is. Vooral levensgenieter zijn met alles wat in mij is. En God weet dat het niet goed voor me is om alleen te zijn. Nu ben ik echt heel benieuwd naar de ‘Evan’, die Hij nog voor mij in petto heeft………….

 

Ies van den Hoek, initiatiefnemer van de website www.benikhomo.nl


Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page