top of page

Homo ontmoet God

Miranda Terpstra. Interview met Els van der Naalt.

Fred had een bijzondere en persoonlijke ontmoeting met God. Zijn verhaal raakt omdat God heel creatief en persoonlijk was in Zijn manier van benaderen!

Ik leerde Els een jaar geleden kennen. Haar verhaal over haar geliefde broer bracht mij tot tranen en ook nu weer, nu ik het vertrouwen krijg al haar schrijfsels tot één verhaal te maken.

Fred was jarenlang getrouwd met de vrouw die hij op 15-jarige leeftijd ontmoette. Maar eigenlijk wist hij wel beter. Hij wilde voldoen aan de verwachtingen van zijn omgeving maar diep van binnen wist hij dat hij anders was. In 2010 kwam hij met angst en beven uit de kast. Hij is homo. Een heftige periode van zichzelf ontdekken, uitvinden wie hij echt was, volgde. Een scheiding was de volgende stap en pijn en verdriet waren het deel van hem en zijn vrouw.

Fred groeide op in een warm, christelijk gezin in een klein dorpje in Groningen. Fred was altijd een spontane, goedlachse en hartelijke jongen. Maar inmiddels kon hij niet zijn wie hij was en liep Fred met zijn ziel onder de arm. Wanneer hij iemand sprak en het onderwerp kwam op God, verkondigde hij dat God niet bestond. Nooit had hij ook maar iets van God gemerkt. Het leven was zo zwaar geworden voor hem dat hij ‘voor de zekerheid’ een balk en een touw in zijn hoge trapgat had gehangen.

Die vrijdagavond in december had hij een afspraak waarna hij een joint rookte. Dat gaf tenminste nog iets van licht in deze donkere dagen voor kerst. Wanneer hij die avond rond een uur of acht thuiskomt voelt hij zich leeg.

Ik ben God

Hoewel hij van plan was te gaan internetten, kleedde hij zich uit en ging in het donker, als vanzelf op bed liggen. Hij werd bang en zong vreemd genoeg het lied “Er zijn geen grenzen aan Jezus’ macht”. Op dat moment hoorde hij een stem en zag hij een vaag, groot gezicht op het plafond, die hem vroeg: “Wil je echt dood?” Verschrikt antwoordde hij: “Nee, nee. Ik wil niet dood. Wie bent u?” Ik ben God antwoordde de stem. Op dat moment leek het alsof hij op een warm groot gouden boomblad wordt opgetild naar boven.

Die avond ontving zijn zus Els van Fred een sms bericht met het verzoek hem te bellen. Zij las het bericht pas de volgende ochtend bij haar ontbijt, belde gelijk terug en luisterde aandachtig naar zijn hele verhaal. Dit verhaal!

Twee uur lang was Fred die avond ervoor in gesprek geweest met God. Hij verontschuldigde zich naar Els en zegt haar dat hij een joint had gehad. Maar zij legt hem uit dat God zoveel groter is dan wij kunnen beseffen en dat hij zoveel creatiever is dan we kunnen bevatten! De man ging verder zijn ervaringen te delen die hij die avond had met God. Er kwam geen einde aan.

De mens is geschapen om lief te hebben

Vanaf die avond zag zijn leven er anders uit. Waar deze man eerder dyslectisch was en geen boek aanraakte, ging hij boeken en de Bijbel lezen. Hij begon na de ontmoeting met het beluisteren van de Messiah. Terwijl hij de teksten van internet haalde en las, drong alles ‘opeens’ tot hem door. Hij las het scheppingsverhaal in Genesis en raakte onder de indruk van Gods creativiteit. Die hele zaterdag heeft hij weer dat lied “Daar zijn geen grenzen aan Jezus’macht” in zijn hoofd. Het lied dat zijn moeder vroeger zo vaak zong als hij als kleine jongen in haar buurt zat te spelen. Deze man stuurde zijn zus een weekend lang Bijbelteksten en natuurfoto’s; zijn ogen, oren en hart waren geopend!

Fred worstelde met zijn homoseksualiteit. God vertelde hem dat Hij in eerste instantie de m e n s geschapen heeft om elkaar lief te hebben. God liet Fred dingen zien die voorheen in het verborgene waren. Fred was helder, scherp en zonder enige twijfel. Waar hij eerder rondvertelde dat God niet bestond, getuigde hij nu van God!

Getuigde…………………

Want Fred werd vermoord op 8 maart 2014 door zijn vriend. Er lijkt sprake te zijn van een crime passionnel, maar wat er zich precies tussen hen heeft afgespeeld in het laatste uur van Freds leven is niet bekend. Els was vol ongeloof, onbegrip en vol boosheid en verdriet! Een paar maanden daarvoor had Els en de familie de nieuwe vriend van Fred leren kennen op de begrafenis van hun vader. Els was geraakt door het levensverhaal van G. en zij gaf hem een plek in haar hart en leven en ondersteunde het stel met en uit veel liefde.

G. is zoon van een voorganger in een kerk. Hij wist van jongs af aan dat hij op jongens viel. Hij kreeg hiervoor slaag! G. groeide op in een homofoob land. Wanneer je niet jezelf kunt zijn en je je leven niet veilig bent, is het bijna onmogelijk om je (psychisch) gezond te ontwikkelen. Problemen ontstaan wanneer je niet geaccepteerd wordt.

G. zit jaren vast voor doodslag en zij en haar familie en de dierbaren van Fred hebben levenslang...

Vader, vergeef het hem, hij weet niet wat hij deed

Een jaar later zo deelt Els schreef zij in een brief aan G., hier een paar fragmenten daaruit:

“Vanaf de moord op Fred bid ik, ‘Vader, vergeef het hem, hij weet niet wat hij deed’. Ik denk dat dit ten dele waar is. Natuurlijk weet je wat het gevolg is van jouw daad. Natuurlijk weet je dat jij G. degene was die dit deed, daarom zit je ook een paar jaar vast. Ik ben er echter vanaf het begin ten volle van overtuigd dat het niet je bedoeling is geweest. Het is niet je bedoeling geweest maar het is wel gebeurd!

Met jouw voorgeschiedenis G, komt de uitspraak van Jezus terwijl Hij aan het kruis hangt (Lucas 23:34) steeds in mijn gedachten. Omdat ik een leven wil leiden in de voetsporen van mijn Inspirator, komen deze woorden ‘Vader, vergeef het hem, hij weet niet wat hij deed’, telkens opnieuw in mijn gedachten. Soms ben ik boos op je, logisch, dat kun je je vast wel voorstellen. Meer dan de boosheid, ervaar ik vaker diep verdriet. Verdriet om wat niet meer is en wat nooit meer zal zijn. Ik wil je graag komen bezoeken in de gevangenis. Niet om je verwijten te maken en je aan te klagen, dat werk is al gedaan. Wel om met je te praten en naar je te luisteren, uit mededogen en uit medemenselijkheid.”

Op 12 juni 2017 bezocht Els G. in de gevangenis. Hoewel ze haar broer mist, is het proces van vergeving voor haar een belangrijk leerproces geweest waarvan ze dagelijks de vruchten plukt.

Els geeft aan dat er in het levensverhaal van Fred en ook in dat van de dader, dogma’s de plaats hebben ingenomen van naastenliefde. Ze geeft aan haar ’les’ hierin wel te hebben gehad. Els toont een groot hart te hebben en ook als coach en counselor ziet ze hoe belangrijk het is dat een mens mag zijn wie hij of zij is. Zij hoopt voor de toekomst, dat mag helen wat stuk is gemaakt en zichtbaar mag worden wat niet gezien is, ook voor de dader!

 

Meer informatie over de praktijk van Els van der Naalt vind je op haar website www.coachtime.nl.


Recente blogposts

Alles weergeven
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page