top of page

Lichter, Spiegel van herkenning

Door Jacob Diederiks.

Bij toeval stuitte ik op de roman ‘Lichter’, deel 1 uit de Norah-trilogie.


De werkgroep LHBTI van de NGK Pro Rege in Emmeloord nodigde mij uit voor een avond met auteur Elje van Turennout. Zij zou spreken over haar eerste roman, een fictief verhaal, maar wel gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen die dicht bij de schrijver liggen. Om aan het boek te komen liep ik eerst naar de evangelische boekwinkel, een zaak waar ik in geen jaren was geweest en waar ik zelfs enige aversie tegen had opgebouwd. Met mijn vooringenomenheid meende ik dat ook dit boek vast onder de zoetsappig moralistische lectuur zou vallen. Tot mijn schaamte bleek het tegendeel waar te zijn. 'Lichter' is een moderne roman, die gaat over mensen van deze tijd. De hoofdrolspelers zijn jong, hoogopgeleid, net begonnen aan hun eerste baan en staan midden in het hectische leven. Dat de auteur zelf uit een orthodox christelijk milieu komt, is slechts af en toe af te leiden. Omdat de problemen waar Norah mee worstelt universeel zijn, verdient de roman een breder lezerspubliek dan alleen kerkgaande lezers. Haar problemen variëren van ‘durf ik mijzelf te laten zien wie ik werkelijk ben, durf ik hardop te zeggen wat ik denk en voel, pas ik me misschien teveel aan aan het milieu waaruit ik afkomstig ben, vertrouw ik de ander wel, tot: hoe ga ik om met mijn seksualiteit? Norah komt uit een domineesgezin. Een gemis vind ik dat dit gegeven nergens in het verhaal terugkomt, maar volgens de auteur komt dat in deel 3. Ander minpuntje is misschien het eindeloos koffiedrinken en overmatig gebruik van het werkwoord ‘grijnzen’. 

 

Veel tijd om het boek vóór de presentatie te lezen had ik niet. Het bleef daarom bij wat vluchtig doorbladeren, waaruit al snel bleek dat naast Norah meerdere mannen een rol spelen. Zij zijn homoseksueel, met of zonder relatie. Toch wordt het H-woord nergens genoemd. De opbouw van het boek is enigszins mysterieus en daardoor spannend. De hoofdstukken zijn kort, wat de leesbaarheid ten goede komt. Maar door de voortdurend wisselende invalshoeken, duurt het even voor je doorhebt over wie het nu weer gaat. De verwoorde gedachten en dialogen zijn goed invoelbaar en prachtig beschreven. Je zou ‘Lichter’ daarom ook een psychologische roman kunnen noemen. Al lezend word je benieuwd naar de afloop. Lukt het Norah haar gedachten aan de dood de baas te worden en te vertrouwen op zichzelf en de ander? Pas als dat lukt, ontstaat er ruimte zich over te geven aan een man. Als ze daarin eindelijk slaagt, blijkt deze met een diep geheim rond te lopen.

 

(Deel 2 heet ‘Uitzicht´, deel 3 verschijnt later dit jaar.)


Lichter.

Elje van Turennout.

Uitgeverij Hartklopper - 2022.

ISBN 9789083081694.

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page