top of page

Wijdekerkdag 6 oktober 2018

Elk jaar organiseren wij op de eerste zaterdag in oktober de wijdekerkdag. Dit jaar is de wijdekerkdag op zaterdag 6 oktober van 11:30 tot ongeveer 16:oo uur in de Johanneskerk, Westsingel 30, 3811 BB Amersfoort .  Een dag voor lhbt+ en betrokkenen. Laat je verrassen, inspireren en informeren. Kom: ontmoeten, delen, vieren, verdiepen, scheppen, beleven, dansen, zingen, genieten en samen kerk zijn. Kom je ook? Wij kijken naar je uit! 

 

PROGRAMMA
  10.30 Inloop
  11.00 Opening door Dominee Judith
  11.30 Workshops ronde 1
  12.30 Lunch
  13.45 Workshops ronde 2
  14.45 Afsluiting door Matthias Johannes
  15.15 Borrel/drankje
  16.00 Einde


Nadat we alles opgeruimd hebben is er voor wie dat wil de mogelijkheid om met elkaar nog ergens een hapje te gaan eten.

 

Voor de 2 ronden met workshops kun je je op de dag zelf inschrijven voor de volgende workshops:

  • ‘Op de praatstoel’ over zelfbeeld en aanvaarding - Matthias Johannes

  • ‘Gesprek en luister’ - Wieger Sikkema

  • ‘Speedmeet - Hester van Beers

  • ‘Wijde Request’ m.b.t gebed - Alexander Noordijk

  • ‘Scheppen’ creatief - Anita Raaphorst-de Ruiter

  • ‘Ouderschakel’ voor ouders van lhbt+ - Rene Venema

  • ‘Dans’ - Ennio Drost

  • ‘Experience’ rondom de kracht van woorden -Timo van Hemmen

  • ‘O(n)verdraagbaar’ m.b.t seksualiteit & coming out - Niels Drost

Flyer2.jpg

De muziek en zang wordt deze dag verzorgd door Maurieke van der Poel, David Rutgers en Elly de Ronde.

KOSTEN
Wij willen de dag voor iedereen toegankelijk houden. Uiteraard maken wij kosten: de huur van de locatie, de lunch en materialen. Daarvoor zal er een collecte worden gehouden, zodat ieder een bijdrage kan geven naar eigen vermogen. 

LOCATIE
De dag wordt gehouden in de Johanneskerk tegenover het gemeentehuis van Amersfoort. Er is parkeergelegenheid in de buurt en er rijden om de 6 minuten bussen naar de locatie van het station. Je kunt het eventueel ook in ongeveer 10 minuten lopen.
 

OPGEVEN

Op deze locatie worden maximaal 150 mensen toegelaten. Dus geef je wel op! Dit kan via info@wijdekerk.nl

LEUK OM TE WETEN
Tijdens de Wijdekerkdag is er ook een videoproject. Deze wordt gemaakt door 3 enthousiaste studenten en een paar teamleden van Wijdekerk. Hiervoor zijn speciaal mensen uitgenodigd. We kunnen alvast verklappen dat het heel leuk gaat worden en het eindresultaat uiteraard getoond zal worden via de website en facebookpagina van Wijdekerk. 

Hieronder stellen de diversen medewerkenden aan deze dag zich nog even voor.

💜💙💚 Dominee Judith 💛🧡❤️

Mijn leven lang ben ik gefascineerd door verbinding en veelkleurigheid. Ik houd van grensgebieden, rariteiten, mensen met een verhaal, geen doorsnee. Ik zoek graag grenzen op, zowel in de wereld als in de kerk, waar ik als dominee werk. Ik droom van een kerk die als een bron is, waar iedereen welkom is, aan mag waaien, op adem mag komen, de ander iets te bieden heeft. Waar het in de opening over zal gaan? Over de liefde natuurlijk, over je eigen grenzen kijken, uitgedaagd worden door God die onze wereld op zijn kop zet.

God give us rain when we expect sun.

Give us music when we expect trouble.

Give us tears when we expect breakfast.

Give us dreams when we expect a storm.

Give us a stray dog when we expect congratulations.

God play with us, turn us sideways and around.

(Michael Leunig)

Judith.jpg
Matthias Johannes 2.jpg

💜💙💚 Matthias Johannes  💛🧡❤️

Matthias Johannes (Matthias Roenhorst) nodigt je uit voor gesprek & ontmoeting 'op de praatstoel'. Hij gaat met ons in gesprek over zelfbeeld en aanvaarding en zal ook eigen ervaring delen. 

Matthias stelt zichzelf even voor:

Mijn naam is Matthias, Priester van de Oud-Rooms Katholieke Kerk. Ik ben gewijd op 8 december 2016 te Canada, toen nog 23 jaar oud. Sinds 2017 ben ik weer werkzaam in Nederland en België. Ik ben geboren tussen de bossen en velden van het mooiste stukje Nederland ‘al zeg ik het zelf’, de Achterhoek. Op jonge leeftijd al was ik op zoek naar God en heb Hem na een lange tocht van ontdekken, groeien, vallen en opstaan mogen vinden. Zijn roepende stem heb ik geantwoord met een volmondige JA, ja ik ben Uw dienaar Heer, Ja, Ik ben Uw priester.

Hester.png

💜💙💚 Hester van Beers  💛🧡❤️

Ik ben Hester, 22 jaar, katholiek en LHBT'er. Ik ben onderdeel van het Wijdekerkteam en schrijf en redigeer artikelen voor de website. Tijdens de Wijdekerkdag zal ik een workshop 'speedmeeten' geven waarbij je elkaar op een bijzondere, stille manier kunt ontmoeten en leren kennen.

Niels.jpg

💜💙💚  Niels Drost  💛🧡❤️

Uit de kast komen kan al veel spanning geven bij jezelf. Eindelijk heb je jezelf ontdekt en durf je hiervoor uit te komen. Maar dan? Welke stappen zet je in de wereld die er dan opeens is? Hoe ga je om met daten, hoe ga je om met seks? 
In de date wereld gaat het soms anders dan wat je gewend bent. Seks is in de maatschappij makkelijk overal te vinden. Seks is iets prachtigs wat in een relatie kan worden gedeeld. In de wereld zie je vaak andere vormen van seks. Hierbij gaat het om de eigen behoeften zo snel mogelijk te vervullen. Hoe ga je als lhb hiermee om? Hoe kun je christen zijn in een wereld waar seks een andere betekenis kan krijgen? In de workshop O(n)verdraagbaar willen we hier met elkaar over gaan praten.

Er zal een stuk informatie voorziening zijn over de gevaren rondom seks. Hierin zal de workshopleider uitleggen wat er kan gebeuren als je onveilig vrijt. Hierin is het goed om het gesprek met elkaar aan te gaan. Niet vanuit een oordeel, maar juist vanuit liefde. Elkaar helpen en bemoedigen. Voel je vrij om dingen te delen, maar ook als je wilt luisteren ben je van harte welkom. 
In een uur zal er veel de revue passeren. Hierin zal er informatievoorziening zijn, is er ruimte voor gesprek en zullen we samen elkaar in waarde laten. Ieders mening doet ertoe.

Niels is 32 jaar en werkzaam in het onderwijs. In zijn leven heeft hij gezien en ervaren wat de gevaren van seks kunnen zijn. Hierin is hij open over zijn leven en zal hij in de workshop delen wat hij heeft ervaren.

💜💙💚  Rene Venema  💛🧡❤️

Rene Venema geeft een workshop, waarin je als ‘ouder van een lhbt'er’ elkaar kunt ontmoeten. Ouders zijn de schakel tussen hun lhbt-zoon of -dochter en de kerk. Laat je verrassen. 'SAMEN' sta je als ouders sterk. Daar wordt mee aan de slag gegaan. 

Mijn naam is René Venema. Ik heb een relatie met mijn lieve vriend Jula. In de afgelopen jaren ben ik betrokken geweest bij het werk van ContrariO (als voorzitter en regio contactpersoon) en daarnaast was ik betrokken bij praatgroep Caritas. Een werkgroep van ouders van homoseksuele kinderen. Sinds vorige maand ben ik daarmee gestopt om me meer op mijn werk als conrector in het onderwijs te kunnen focussen. En soms is het goed om het stokje gewoon over te geven. Dan is het tijd voor weer eens iets anders.

Rene 2.jpg

💜💙💚  Alexander Noordijk  💛🧡❤️

 

Alexander Noordijk is bij de Wijdekerkdag 'SAMEN'. Alexander draagt graag bij aan een inclusieve en gelijkwaardige ontmoeting en samen kerk zijn. Alexander studeert aan de PThU ( Protestants Theologische Universiteit) en is HBO theoloog en voorganger van de Binnenwaai op IJburg. Hij is getrouwd met zijn geliefde man Kai.

Alexander gaat een 'wijde request' organiseren deze dag rondom de kracht van gebed. Ben jij ook benieuwd naar wat dit precies gaat inhouden? Welkom! 

Alexander.jpg

💜💙💚  Anita Raaphorst-de Ruiter  💛🧡❤️

Scheppen is de schilderworkshop die Anita Raaphorst- de Ruiter geeft op de wijdekerkdag.

‘Ik kan niet schilderen, ik krijg nog geen streep op het papier’. Zulke opmerkingen hoor ik vaak van mensen. Waarom zou je mee doen aan een schilderworkshop? Dat kan zijn omdat schilderen een manier is om je te uiten. Je kunt in een werk je boosheid, je worsteling of juist je blijheid kwijt. Dat doe je door bepaalde onderwerpen, vormen of kleuren te kiezen. Ik geloof dat iets nieuws maken, iets scheppen, in ons wezen is ingebakken; door onze Schepper gegeven. Ik heb zelf ervaren dat het schilderen mij rust gaf in moeilijke tijden en ook houvast. Soms is het lastig om wat je bezighoudt en wat je ervaart weer te geven in woorden. Je kunt je verhaal ook op een creatieve manier vertellen door middel van een schilderij. Misschien wil je bijvoorbeeld je eigen gedicht of een bijbeltekst toevoegen. Dat kan allemaal. Ik geloof dat God de Vader ieder op zijn of haar eigen wijze heeft geschapen. Jezus houdt van ieder mens, ongeacht ras, geaardheid. Mijn wens is dat jullie door het maken van een schilderij uiting kunnen geven aan je geloof in Jezus de Verlosser, je hoop op Hem en je vertrouwen in de totale kerk. Daarnaast zal het zeker veel plezier geven! Wellicht tot bij de workshop! Ik zie er in ieder geval naar uit.

Anita 3.jpg
Ennio.jpg

💜💙💚 Ennio Drost 💛🧡❤️

 

Dans wordt ook wel de universele taal van het hart genoemd. Een taal die iedereen verstaat, omdat ieder er zijn of haar eigen betekenis aan kan geven. Dansen is vrijheid, dansen is genieten zonder aan de standaard van alle dag te moeten voldoen. Voor mij als kind was dans altijd iets natuurlijks. Als ik me goed voelde, danste ik van vreugde en voelde ik me niet zo goed danste ik ook en ik ontdekte dat ik me dan altijd weer beter voelde als ik had gedanst. Het troostte mijn hart en het gaf me als het ware weer uitzicht op een nieuwe dag. Daarom ben ik ervan overtuigd dat dans allereerst gemaakt is om van te genieten. Dat is wat ik jullie willen bieden. 

💜💙💚 Timo van Hemmen 💛🧡❤️

 

Hé, Ik ben Timo, 20 jaar en ik ben ook onderdeel van het superleuke team van Wijdekerk, waar ik hoop dat ik anderen tot inspiratie ben en waar ik natuurlijk ook inspiratie van krijg.

Vaak worden wij als LHBT+++'ers in de slachtofferrol gezet. Dan wordt er voor je gebeden, zeggen ze dat je er niks aan kunt doen en, soms nog erger, wordt er om genezing gevraagd. Dit is natuurlijk niet nodig, maar het is soms wel lastig om uit deze rol te komen. Daarom wil ik je bij de Experience workshop bagage meegeven over hoe je sterk in je schoenen kunt staan en de positieve kant eruit kunt halen. Dit gaan we natuurlijk doen op een leuke workshopmanier waar je artistieke fotografische inspiratie uit kunt halen.

Timo.jpg
Muziek trio.jpg

💜💙💚 Muziek trio  💛🧡❤️

Wij David Rutgers, Elly de Ronde en Maurieke van der Poell verzorgen op de wijdekerkdag de muziek en de zang.

 

Wat we gaan spelen en zingen met en voor jullie blijft natuurlijk een verrassing, maar wij hebben er nu al zin in! We kijken er naar uit jullie te ontmoeten en de wijdekerkdag muzikaal te omlijsten. 

samen zijn wijdekerk
bottom of page