Wijdekerk uitgelezen

Op deze pagina zetten we een aantal boeken voor je op een rij over seksuele oriëntatie en geloof. In alfabetische volgorde. Dit zijn titels waar LHBT+-vrienden van ons veel aan gehad hebben. Misschien zit er een boek tussen dat je interesse wekt.

Als je een boek bestelt via de link bij het boek, krijgen wij van bol.com een kleine vergoeding.

In Adam en Evert staan de verhalen van christelijke jongeren en hun omgeving centraal. Hoe proberen jonge mensen hun geloof en homoseksualiteit met elkaar te verenigen? Sommigen slagen erin beide met elkaar te verzoenen, anderen leiden een dubbelleven, weer anderen kiezen voor een celibatair leven of verlaten juist de kerk. De auteurs geven aan hoe de omgeving deze jongeren het beste kan steunen in hun zoektocht.

Ruard Ganzevoort, Erik Olsman, Mark van der Laan

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2010

Uitgeverij Ten Have

€ 20,99

bestel bij Bol com.JPG

169

Adam en Evert

Persoonlijk, inspirerend en onderbouwd boek over homoseksualiteit binnen de christelijke geloofsgemeenschap. De auteur maakte mee hoe hij vanwege zijn geaardheid 'uit de kast gedwongen werd' en vervolgens totaal geïsoleerd kwam te staan met zijn vragen rond geloof, kerk en acceptatie van seksuele diversiteit. Persoonlijk getuigenis over de weg van Lapré, zonder bittere verwijten of simplistische redeneringen. Benoeming van het ethische dilemma, begrip voor de spanningen rond dit thema, constructieve weg om als 'spoorzoekende gemeente' een benadering te vinden die liefdevol, pastoraal, wijs en bijbels is. Dit boek wil geloofsgemeenschappen helpen een veilige kerk te zijn waar liefde heerst en ruimte is voor verschil in beleving en geaardheid.

John Lapré

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2017

Ark Media

€ 17,50

bestel bij Bol com.JPG

144

De veilige kerk

François, de partner van Victor, verongelukt tijdens een vakantie. Pas een jaar later komt François’ broer naar de omstandigheden ervan informeren. In de terugblik komt Victor erachter dat hij meer is dan een verslagen nabestaande en blijkt Roderick meer dan een onverschillige broer. François was Victors gids bij conflicten over homoseksualiteit op school en in de kerk. Maar wat als de strijd gestreden is? De nieuwe partner van Victor is op de achtergrond aanwezig, maar zijn schaduw loopt met een ieder mee. Verraad kleeft aan iedereen. Niemand is zo nobel als het schijnt. Wie kun je vertrouwen? Dit boek is alleen verkrijgbaar via Boekscout.nl

Erik Harinck

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2014

Uitgeverij Boekscout

€ 19,85

bestel bij Bol com.JPG

278

Dodelijk stilzwijgen

Het liefdesverhaal van Jona en Marouan, twee Rotterdamse tienerjongens. Als Jona met zijn broertje Lucas bij een voetbalwedstrijd de Marokkaanse Marouan ontmoet, is hij geïntrigeerd door zijn sprankelende karakter. Jona en Marouan worden goede vrienden, en Jona kan er niet meer omheen: hij is verliefd. Wat nu? Niemand weet dat hij op jongens valt, behalve een paar van zijn beste vrienden. Jona zit in de knoop en weet niet hoe hij zijn liefde voor Marouan moet combineren met zijn christelijke opvoeding. Hoe zullen zijn ouders reageren? Mag hij wel, kán hij wel homo zijn? Hinke van Abbema (Rotterdam) is theoloog en houdt van schrijven. Ze gaat regelmatig voor in kerkdiensten en is in Rotterdam werkzaam als pionier onder zinzoekers. Met dit liefdesverhaal wil ze de diversiteit van Gods goede schepping laten zien.

Hinke van Abbema

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2019

Kokboekencentrum Jeugd

€ 17,99

bestel bij Bol com.JPG

352

Door jou ben ik mij

Een eerlijke en open beschrijving en handreiking voor acceptatie van LHBT+-mensen in de Rooms Katholieke kerk. Hoe zij kunnen bouwen aan een relatie van begrip, respect en fijngevoeligheid.

James Martin S.J.

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2018

Adveniat Geloofseducatie B.V.

€ 18,50

bestel bij Bol com.JPG

150

Een brug bouwen

Hartenvrouw is het debuut van de heteroseksuele auteur Miranda Terpstra-van de Kerk. Op een eerlijke en open manier opent dit boek de harten van gelovige dames, die van de vrouwenliefde zijn. Vijftien dames van verschillende leeftijden en vanuit diverse christelijke achtergronden delen hun leven, hart en geloof. Een boek dat met liefde geschreven is om de homoseksuele (gelovige) medemens recht te doen. Wat doet het met een mens en met een hart als je geaardheid een onderwerp is van discussie? Wat doet het met iemand als er over je beslist en gesproken wordt, zonder dat je hart wordt beluisterd? Wat doet het in je relatie met God als Zijn mensen je ongelijk behandelen? De schrijfster zag de pijn in de ogen. De pijn van afwijzing en buitensluiten en van God af te raken. Het heeft de auteur als medegelovige diep geraakt. Het zal u als lezer ook raken: de worsteling, de afwijzing, maar ook juist de kracht en inspiratie. Een boek dat vanuit naastenliefde is ontstaan. Dit boek is alleen nog te bestellen bij Miranda Terpstra zelf via info@wijdekerk.nl

Miranda Terpstra - van de Kerk

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2015

Miel uitgeverij

€ 22,50

bestel bij Bol com.JPG

180

HartenVrouw

De discussie is fel. Homo zijn en tegelijk jezelf als Christen beschouwen. Kan dat eigenlijk wel. Conservatieven zijn fel tegen. Progressieven zijn accepterend. Maar hoe ga je er nu mee om. Het is voor iedereen anders. Daarom is dit boek gericht op christenen die tegen zijn. En op christenen die voor zijn. Homoseksualiteit is een gegeven. Toch blijft de vraag vanuit de tegenstander; keurt God dit goed? Was Jezus er niet tegen? De voorstander ziet het anders. Geloven in Christus en homo zijn kan naast elkaar staan. Het is geen paradox. Wel blijft het moeilijk om een goede houding aan te nemen. Zowel als christen homo, maar ook als conservatief christen die homoseksualiteit probeert te weerleggen. Wat beide partijen verbindt is hun liefde voor Jezus. En beide partijen hebben dezelfde Bijbel. We zoeken samen naar antwoorden. In de Bijbel en daarbuiten. De Liefde van God voor al zijn Kinderen is een feit. Kan het zo zijn dat een andere geaardheid deze liefde dwarsboomt? Juist wanneer je zelf te maken hebt met homoseksualiteit, kan dit boek je helpen. Gebeurt het in je omgeving? Dan zal dit boek je een kijkje geven in de wereld van beide kampen, met als doel je te laten groeien.

Storm van Engelen

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2020

Mijnbestseller.nl

€ 16,61

bestel bij Bol com.JPG

60

Help! Homo Kinderen In De Kerk

In ‘Het roze schaap’ gaat Johan Verweij de confrontatie aan met zijn homoseksualiteit en het geloof. Om erachter te komen of dit met elkaar te verenigen is, vertelt hij indringend over zijn persoonlijke worsteling. Hij zoekt hulp en vindt ten slotte antwoorden. ‘Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen,’ leert mannentherapeut Jeremy Heshof hem. ‘Ware liefde sluit angst uit,’ zegt Miranda Terpstra-Van de Kerk, oprichter van platform Wijdekerk.nl. ‘Neem de bijbel niet te letterlijk, anders raak je verstrikt,’ adviseert predikant Wielie Elhorst. Of doe zoals Ramses Shaffy en ‘Zing, vecht, huil, bid, werk en bewonder, maar niet zonder ons…’ Kortom, een spraakmakend boek vol inspirerende adviezen en overdenkingen voor iedereen die op zoek is naar liefde en geluk. ‘Het tij is aan het keren. Mensen voelen verschuiving en beginnen hun eigen spiritualiteit te ontwikkelen. Daarom is er hoop.’ (Matthijs Vlaardingerbroek)

Johan Verweij

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2020

Mijnbestseller.nl

€ 19,90

bestel bij Bol com.JPG

114

Het roze schaap. Een gruwel Gods?

Polly krijgt briefjes op zijn bank gegooid. ‘Stomme homo!’ staat er op. Is dat waar? Hoe weet je of je homo bent? Hoe kom je daar achter? En áls het waar is: wat dan?

Niels droomt van jongens. Dat wil hij niet, maar dat gebeurt gewoon. Zijn ouders zouden het niet erg vinden als hij homo is. Hij wel, vreselijk zelfs!

Youri weet allang dat hij homo is. Jammer dat ze daar thuis zo moeilijk over doen. En dus...? Weglopen?

Belevenissen en gedachten van drie vrienden, steeds met een verrassend slot. Maar wél één verhaal.

Dit boek is alleen verkrijgbaar via Boekscout.nl

Ies van den Hoek

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2021

Uitgeverij Boekscout

€ 20,50

bestel bij Bol com.JPG

202

Hij móét wel homo zijn...

De discussie rondom homoseksualiteit in de kerk is sterk gepolariseerd. Gesprekken verlopen veelal moeizaam en praktijken zijn verschillend. Homoseksuele broeders en zusters vragen zich maar al te vaak af of zij wel veilig zijn binnen de christelijke gemeente. Zowel zij die voor het celibaat kiezen, als zij die een relatie van liefde en trouw aangaan, ervaren niet zelden afwijzing, onbegrip en eenzaamheid. Intussen hebben zowel homo- als heteroseksuele christenen te maken met een geïndividualiseerde, op het ik gerichte cultuur, ook op seksueel en relationeel gebied. Deze bundel wil een handreiking zijn aan kerken. Theologen en pastors uit verschillende kerken en met verschillende visiesop homoseksualiteit gingen – eerst op een symposium en nu in deze uitgave – in gesprek over wat samenbindt en hoe we kunnen omgaan met verschillen.

Maarten van Loon

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2019

Buijten en Schipperheijn B.V.

€ 18,95

bestel bij Bol com.JPG

151

Homoseksualiteit en de kerk

Wat maak je door wanneer je kind vertelt dat hij homoseksueel is? Geja van Reenen beschrijft het proces dat zij als moeder heeft ervaren. De liefde voor haar kind, de moeite en pijn rond veroordelingen en afwijzing, vooral in de kerk. Met dit boek wil zij ouders ondersteunen die hetzelfde meemaken. Daarnaast wil ze ook inzicht geven aan omstanders en kerkelijk werkers. Wat gebeurt er in een gezin als een kind uit de kast komt? Wat hebben de gezinsleden voor ondersteuning nodig? Het is een doorleefd verhaal, afgewisseld met gedichten en eenvoudige schilderijen van haar hand.

Geja van Reenen

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2020

Buijten en Schipperheijn B.V.

€ 14,90

bestel bij Bol com.JPG

136

Ik zal altijd van je houden!

Als God onvoorwaardelijke liefde (agapè) is, houdt Hij toch van mensen zoals ze zijn? De discussie rond homoseksualiteit in verhouding tot de kerk zal waarschijnlijk nooit een unaniem antwoord krijgen, maar deze diepgaande studie geeft mensen de handvatten om een eigen mening te vormen. Open en eerlijk beschrijft de auteur haar eigen weg en de hobbels die daarbij genomen moesten worden. Dit boek kan een bijdrage leveren om homoseksualiteit in de kerken meer bespreekbaar te maken om - wie weet - uiteindelijk de verschuiving van afwijzing naar acceptatie te bereiken. Pas dan mag liefde ongestraft bloeien.

Jojanne van Aalst

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2018

Uitgeverij Boekscout

€ 21,00

bestel bij Bol com.JPG

220

Komt tot de Vader, kom zoals je bent

Christenen weten zich geroepen om getuigen van Jezus Christus te zijn. Wat betekent dat voor hun houding tegenover de maatschappij? De apostel Paulus geeft hun een voorbeeld door 'de Grieken een Griek' te worden, en zich aan te passen aan de sociale verhoudingen van zijn tijd. In een maatschappij waar een slaaf het eigendom is van zijn meester en een vrouw van haar man weet Paulus op die manier ruimte te vinden voor het Evangelie. Robert Plomp laat zien wat orthodoxe christenen in de eenentwintigste eeuw hiervan kunnen leren. Moeilijke onderwerpen, zoals homoseksualiteit, geloof en wetenschap en de positie van de vrouw, komen tegen deze achtergrond in een nieuw licht te staan. Het gezag van de Bijbel blijft daarbij staan en wint aan zeggingskracht voor zowel christenen als buitenstaanders. Het doel is om het Evangelie van Jezus Christus, van zonde en genade, weer vol in de schijnwerpers te zetten.

Robert Plomp

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2016

Buijten en Schipperheijn B.V.

€ 16,95

bestel bij Bol com.JPG

192

Nederlander met de Nederlanders

De Bijbel wordt vaak gebruikt om homoseksualiteit te veroordelen. Maar Bijbelse teksten kunnen ook een feest van herkenning zijn voor homoseksuele mannen en vrouwen, ze kunnen seksuele diversiteit bevestigen en de norm van heteroseksualiteit ondergraven. In deze bundel lezen theologen tal van Bijbelse verhalen en teksten door een queer bril. Dat betekent dat zij vragen over (homo)seksualiteit aan de orde stellen, de norm van heteroseksualiteit uitdagen en nieuwe perspectieven openen op gender, seksualiteit en diversiteit in relatie tot de Bijbel, de kerk, de theologie en de samenleving.

Nienke Pruiksma, Adriaan van Klinken en anderen

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2010

Skandalon Uitgeverij B.V.

€ 19,50

bestel bij Bol com.JPG

208

Onder de regenboog: de Bijbel queer gelezen

Hoe is het om in de vijftiger jaren als homoseksueel op te groeien in de Biblebelt? In ‘Oudroze’ vertelt oud-leraar Jacob Diederiks openhartig over de strijd die hij heeft gevoerd met zijn homoseksualiteit. Het gezin waarin hij opgroeit en de kerk zitten niet echt te wachten op zijn coming-out, zodat hij tientallen jaren worstelt met zijn seksualiteit. Toch lukt het hem om op zijn zeventigste met zichzelf in het reine te komen.
Zijn persoonlijke ervaringen verweeft hij moeiteloos met de actualiteit. Want hoewel het tij in de kerken langzaam keert en er steeds meer aandacht is voor de LHBTI-emancipatie, zit de kerk nog steeds vol met oudere mannen en vrouwen, die zich vanwege hun seksuele oriëntatie niet durven uiten of zich achtergesteld voelen. Het is voor Diederiks een van de redenen geworden om voor meer openheid en veiligheid te pleiten binnen de kerk. Zijn prachtige manier van schrijven maakt “Oudroze” tot een fenomenaal egodocument, dat je van begin tot eind bij de keel grijpt. Niet alleen voor (kerkelijke) LHBTI'ers die zich in zijn verhaal herkennen, maar voor iedereen die pleit voor meer openheid.

Jacob Diederiks

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2021

Mijnbestseller.nl

€ 19,90

bestel bij Bol com.JPG

94

Oudroze

Levensverhaal van Mart, een onzekere jongen die opgroeit in een Zuid-Hollands reformatorisch milieu. Indringend geschreven boek dat een diepe inkijk geeft in het leven van Mart en zijn gevecht van vele jaren tussen aanvaarding en verwerping, door anderen maar ook door hem zelf. Een aangrijpend verhaal over eenzaamheid en liefde.

Teus Dorrepaal

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2018

Mozaiek

€ 21,99

bestel bij Bol com.JPG

304

Praat er maar niet over

Matthijs van Mourik komt van de Bijbelgordel. Hij is homo, nou dan weet je het wel! Hij raakt overspannen en belandt bij een instelling die hem wil ‘genezen’. Niels is ook een van de deelnemers. Pas na de therapie geven zij toe aan hun verliefdheid. De prijs is wel dat Matthijs’ contact met zijn vader wordt verbroken. Edward Sanders loopt stuk op de kerk. Zijn partner Eric is niet-gelovig. Moeder Liesbeth is bezorgder dan vader Hendrik. Hoe dat komt blijft lange tijd verborgen. Schoorvoetend krijgt Edward van zijn ouders de ruimte die Coby, de zus van Liesbeth, nooit kreeg. Dit boek is alleen verkrijgbaar via Boekscout.nl

Jacob Diederiks

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2013

Uitgeverij Boekscout

€ 21,05

bestel bij Bol com.JPG

336

Schapen in schaapskleren

Na een zoektocht vindt Philip Grant op een kerkhof te Alblasserdam het graf van zijn Schotse opa Thomas Grant. Hij weet niet meer van hem dan dat hij in 1920 uit Dundee naar Alblasserdam emigreerde en na het faillissement van zijn bank zelfmoord pleegde. In de familie wordt beschaamd en soms met verdriet gezwegen over deze opa. Ook in Alblasserdam kunnen ze hem niet meer vertellen over de raadselachtige zelfmoord. Tot de bejaarde kerkvoogd van de begraafplaats in Philip zijn oude vriend herkent en besluit een geheim te delen. Een geheim dat zijn oorsprong vindt in de jeugd van Thomas Grant.

Erik Harinck

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2020

Brave New Books

€ 21,51

bestel bij Bol com.JPG

239

Uitgewist

Het verhaal van een jonge christelijke lesbienne die uit de kast kwam in een christelijke gemeenschap. Geen theologische Miriam van Tunen is overtuigd christen. Met Van achter de kast laat ze zien welke reis je moet maken op het moment dat je binnen de christelijke gemeenschap uit de kast komt. Ze is gelukkig getrouwd met Liesbeth. standpunten, maar persoonlijke ervaringen. De auteur is geen lid meer van een kerk, maar nog wel overtuigd Christen.

Miriam van Tunen

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2014

Uitgeverij Kokboekencentrum

€ 15,50

bestel bij Bol com.JPG

144

Van achter de kast

Openhartige briefwisseling vol kwetsbaarheid, over geloof en homoseksualiteit. Dit gesprek moet gevoerd worden! Van hart tot hart is een gedachtewisseling in briefvorm. John Lapré, inmiddels landelijk bekend door zijn boek De veilige kerk en door spreekbeurten en interviews over hoe gelovigen met seksuele diversiteit om (kunnen) gaan, beantwoordde een brief van evangelisch voorganger Wieger Sikkema en van het een kwam het ander. De vraag 'of er in de briefwisseling een boek zou zitten' werd niet direct gesteld, maar de commotie rond de Nashvilleverklaring zorgde voor een momentum. Dit boek moest er komen.

John Lapré, Wieger Sikkema

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2019

Ark Media

€ 12,99

bestel bij Bol com.JPG

96

Van hart tot hart

Een studie en uitvoerige exegese van de Bijbelteksten die een homoseksuele praxis verbieden. Daarbij betrekt hij de homoseksuele praxis binnen de culturen waarin de Bijbel tot stand kwam. Ook gaat hij diepgaand in op de vragen die in onze cultuur aan de orde zijn bij de toepassing van Bijbelteksten in het algemeen, en in het bijzonder die met betrekking tot de homoseksuele praxis. Zijn conclusie is dat er een solide Bijbels-theologische onderbouwing valt te geven voor ruimte voor homoseksuele relaties. In deze studie zoekt de auteur voortdurende het gesprek met degenen die op grond van de Bijbel een andere mening hebben.

Jan Mudde

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2015

Buijten en Schipperheijn B.V.

€ 19,90

bestel bij Bol com.JPG

368

Van sjibbolet naar sjalom

Als puber en toegewijd christen worstelt Justin Lee met een geheim: hoewel hij moeite heeft om het te accepteren, weet hij dat hij homo is. In Verscheurd schrijft Lee over zijn ontkenning, coming-out, zijn ervaringen met 'ex-gay'-bewegingen, intensieve studie van de Bijbel, zijn vragen over hoe God wil dat hij als homo zijn leven leidt en zijn uiteindelijke zelfacceptatie. Daarbij ontzenuwt hij een aantal vooroordelen en laat hij zien hoe je vanuit liefde en respect bruggen kunt bouwen tussen christen-zijn en homoseksualiteit. Verscheurd gaat over de moeizame verhouding tussen christelijk geloof en seksuele diversiteit (met name homoseksualiteit). De auteur kreeg zelf te maken met veel onbegrip, onkunde en veroordeling en ging een moeizame weg als christenhomo. Nu wil hij eraan bijdragen dat het gesprek over seksuele diversiteit christenen met uiteenlopende visies niet tegen elkaar uitspeelt, maar samenbindt.'

Justin Lee

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2014

Ark Media

€ 20,99

bestel bij Bol com.JPG

272

Verscheurd

Een handreiking voor gelovige transgender-mensen en werkers in de kerk. In dit boek word je meegenomen op een ontdekkingstocht. Laat je verrassen door de ruimte die God transgenders biedt! In het boek komen transgender-christenen regelmatig zelf aan het woord en delen ze hun ervaringen. De toelichting op termen en begrippen, de Bijbelstudies en het materiaal voor kringwerk maken dit boek extra praktisch.

Wielie Elhorst, Jolanda Molenaar, Heleen Zorgdrager

Prijs

Verschenen in

Uitgever

Pagina's 

:

2019

Kokboekencentrum

€ 19,99

bestel bij Bol com.JPG

200

Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

© Copyright 2016-2021 | Stichting wijdekerk

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.