Vlees van mijn vlees

De geestelijke Neil Patterson is bisschop-bestuurder van "roepingen & wijdingen" van het bisdom van Hereford, lid van Algemene Synode en landelijk hoofd van Hereford.

God, de HEER, dacht: Het is niet goed dat de mens alleen is, ik zal een helper voor hem maken die bij hem past. Toen riep de mens uit: 'Eindelijk één gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees.'
- Genesis 2: 18, 23 (NBV)

Het mag vreemd klinken dat ik me op dit deel van het vers richt, dat voor vele christenen de basis is voor het begrip van Gods plan: de schepping van man en vrouw, zowel aanvullend als verschillend. Men zouden nog minder verwachten dat ik dit vers aanhaal als een bron van steun in moeilijke tijden. Zonder in te gaan op de subtiliteit van het Hebreeuwse rondom gender in dit en eerdere verzen, kun je toch zien dat het sentiment van het vers universeel is.

God erkent dat de wezens die Hij geschapen heeft gevormd zijn voor gezelschap, voor partnerschap en hen daarvan moet voorzien. Ik heb jaren gedacht het niet goed was, om alleen te zijn. Ik was bang dat mijn doorlopend single-zijn me meer egoïstisch en bekrompen zou maken.

Maar ik vertrouwde erop dat God dat wist en een plan voor me had.

Het verwante vers is de man zijn antwoord op het ontmoeten van zijn partner waar God  hem van heeft voorzien. Als je LHBTIQ+ bent, is het woord krachtiger, omdat de persoon die je ontmoet hetzelfde gender en hetzelfde geaardheid heeft, een waarlijk wonderbaarlijke match.

Toen ik David ontmoette, net als ieder ander, zag ik dat God me ertoe bracht om iemand te ontmoeten die veel excentrieke interesses met mij deelde. En zoals vele mensen die verliefd worden, begonnen we een eindeloos gesprek over dingen die centraal in ons leven staan.

Ik heb deze gedachte over Genesis 2 met een drietal anderen gedeeld in de Shared Conversation (Gedeelde Gesprekken) - die plaatsvonden op de Algemene Synode in 2016. Hoewel ik niet denk dat hij van gedachte veranderd is wat de bredere kwestie betreft, zag de meer conservatievere van de twee gesprekspartners wat deze tekst werkelijk voor me betekende: 'Hmm, ik heb wat nieuws geleerd.' is de reactie die ik me nog steeds herinner.

Mogen we lang samen de nieuwe lessen van het Woord door doornemen.

Een gebed
Here God die ons voor gezelschap met anderen en met U heeft geschapen, sterk ons vertrouwen in Uw plannen en help ons open te zijn, voor liefde voor integriteit, ten allen tijde, door Here Jezus Christus heen. Amen.

Stemmen van Hoop is een Engelse verzameling van dagelijkse reflecties die zijn geschreven door 40 LHBTI+ christenen, die ieder een bijbelvers of een passage zullen delen die hen door moeilijke tijden heeft geholpen. De originele link: https://viamedia.news/voices-of-hope/