Durven te blijven

Ayla Lepine, Durven te blijven, Johannes 15:4

In 2003 kwam Ayla vanuit Canada naar Engeland en is tot op heden assistent curator bij Hampstead Parish kerk binnen het bisdom van Engeland.
Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. - Johannes 15:4 (NBV)

Blijven is moeilijk.
Velen blijven vast verankerd, middenin de onrust van situaties die stress en pijn veroorzaken. Hoe kan de werkelijke vruchtbare vrijheid voor elk mens met zijn of haar verschillen, gewonnen worden? Hoe kan de kerk werkelijk zeggen dat wij allen een zijn in het lichaam van Christus wanneer sommige leden diep pijn lijden en zij die deel zijn van het lichaam, vinden dat er plekken in de kerk zijn die weerstand en pijn tegen hen veroorzaken? Een lofzang van de Aswoensdag geeft me hoop: "Ondeugd is hetgeen waar ik voor vrees wanneer ik in Uw hart en gewonde zijde blijf." "Blijven" heeft vele betekenissen.
Wanneer we zeggen dat we "niet kunnen blijven" geeft men het idee dat er een scherp tekort is aan tolerantie en op het punt te staan weg te lopen of het afwijzen van een actie of situatie.

Als een christen bega ik elke dag, met name in de Vastentijd, verschillende vormen van blijven. Ik blijf bij Jezus. Ik zoek naar tekenen van hoop. Ik verlang naar wat Sint Augustinus beschrijft als gehoorzaamheid naar God dat leidt tot "perfecte vrijheid".
De kwaliteit van blijven die Jezus biedt in het Johannes evangelie is de diepst mogelijke ervaring aan inwoning. Jezus vraagt ons met hem te rusten, met hem te blijven en verder te gaan dan "kom bij me zitten" naar "wij zijn allen één". We kunnen niet groeien, tenzij we er op hopen dat Jezus de bron van die groei is. Het vertrouwen dat Jezus bij ons blijft, leert ons om van onszelf te houden.
Zonder liefde zijn wij niets. Als de kinderen van God, is de waarheid van onze LHBTIQ levens een geschenk om te vieren.
In het ordinaal, worden kandidaten voor de wijding eraan herinnerd dat ze niets vanuit eigen sterkte doen. Jezus roept ons - leken en gewijden - om te blijven. Door Hem kunnen we werkelijk vrij zijn en oprecht vruchtbaar zijn. Maar alleen als we durven, om bij Hem te blijven.

Een gebed.
Genadige God, ken ons de wijsheid en nederigheid toe, om bij u te blijven zoals u met ons blijft. Ken onze harten gedachten en handen toe die werkelijk open zijn zodat het fruit dat wij voor U dragen uit gehoorzaamheid, ons naar werkelijke vrijheid zal leiden.
Amen.

Voorganger Ayla Lepine verhuisde in 2003 van Canada naar Engeland. Het doctoraat in kunstgeschiedenis behaald aan het Courthauld instituut van Art was op het gebied van de neo-gotiek in het Anglicanisme,  en voor haar wijding was ze een lector in kunstgeschiedenis aan de universiteit van Essex. Ze is bestuurder van Art and Christianity en de curator assistent bij de Hampstead Parish kerk binnen het bisdom van Engeland.

Stemmen van Hoop is een Engelse verzameling van dagelijkse reflecties die zijn geschreven door 40 LHBTI+ christenen, die ieder een bijbelvers of een passage zullen delen die hen door moeilijke tijden heeft geholpen. De originele link: https://viamedia.news/voices-of-hope/