De passie van het hart in het hart van het universum

Toen Israël nog een kind was, had Ik het lief;

uit Egypte heb Ik mijn zoon weggeroepen.

Hoe harder ze geroepen werden,

hoe meer ze hun eigen weg gingen. 
 

Ach, Efraïm, hoe zou Ik je ooit kunnen prijsgeven?

Hoe zou Ik je kunnen uitleveren, Israël?

Mijn hart is veranderd,

Door barmhartigheid word Ik bewogen.

Ik zal mijn toorn laten varen.

Want God ben Ik, en geen mens, Ik ben in jullie midden.

- Hosea 11: 1-2, 8, 9
 

God is vast te groot om te huilen.
 

Maar volgens Hosea niet. Hij is zeker nooit hulpeloos, maar dat betekent niet dat hij niet tot tranen kan worden geroerd. Liefde kun je niet dwingen door macht en wilskracht uit te oefenen. Liefde is iets dat we altijd kunnen weigeren in het geven ervan, wanneer erop wordt gestaan dat het wordt gedaan. We kunnen deze zelfs ontkennen in de almacht van God.
 

Hosea wist vanuit persoonlijke ervaring dat er in de wereld geen enkele pijn zo pijnlijk is als de pijn die hoort bij onbeantwoorde liefde. Sommigen van ons kennen deze pijn denk ik ook. Want ook wij worden wel eens afgewezen door degene die wij liefhadden: onze familie, onze geliefde, onze kerk.
 

Dus de profeet deed ons realiseren dat God geen neerbuigend medelijden met ons heeft, wanneer we ons zo voelen. Hij weet exact hoe wij ons voelen, omdat Hij daar ook is geweest. 

Een pijnlijk, gebroken hart is Hem niet vreemd. 
 

Wil jij weten hoe erg het hart van God verwond is door onze wrede onverschilligheid tegenover Zijn liefde? Kijk dan naar het Kruis! De vorm op zichzelf symboliseert de hevige botsing van tegenstrijdige emoties waar Hosea over sprak. Daar botsen de verfijnde liefde en woede in één zwaarwegende catharsis.
 

Zoals de apostel Paulus heeft gezegd, God was in Christus de wereld met Zichzelf aan het verzoenen (2 Korinthiërs 5:19).

Een gebed:
 

De andere goden waren sterk; maar Gij waart zwak;
Zij rezen, maar Gij hinkte naar een troon;

Maar alleen Gods wonden kunnen tot de onze spreken;

En geen god heeft wonden, dan Gij alleen.

 

(Jesus of the Scars door Edward Shillito – geschreven toen hij in dienst was tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914-18)

Stemmen van Hoop is een Engelse verzameling van dagelijkse reflecties die zijn geschreven door 40 LHBTI+ christenen, die ieder een Bijbelvers of een passage zullen delen die hen door moeilijke tijden heeft geholpen. De originele link: https://viamedia.news/voices-of-hope/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.