'Waar u gaat, zal ik gaan, waar u slaapt, zal ik slapen; Uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Waar jij sterft, zal ik sterven. Daar zal ik begraven worden.'

- Ruth 1:16-17

Het boek Ruth is uniek in de Bijbel. Niet omdat het een vrouwennaam heeft - er ook een ander, het Boek van Esther (en als je een Jeruzalemse Bijbel hebt, zul je ook het Boek van Judith vinden) - maar omdat het een liefdesrelatie tussen twee vrouwen beschrijft.

In de eerste vrije verzen van het Boek van Ruth, verlaten Elimelech, zijn vrouw Noömi en hun zonen hun geboortestad, Bethlehem, om te ontsnappen aan de hongersnood en zich te vestigen op Moab. Hij sterft en zijn zonen trouwen, maar niet veel later sterven zij ook en laten ze hun weduwen met hun moeder, die ook weduwe is geworden, achter. Zij waren toen verarmd en hadden geen beschermheer.

Nu werden zij als weduwen in die tijd door de samenleving als waardeloos gezien met weinig hoop voor de toekomst. Noömi had zich voorgenomen terug te keren naar haar thuis in Bethlehem. Ze drong er bij haar schoondochters op aan, dat ze nieuwe echtgenoten zouden zoeken, om te kunnen overleven. Een van de twee, Orpa, vertrekt. Er wordt niet meer over haar in de Bijbel gesproken. Maar de andere, Ruth, verklaart dat ze haar schoonmoeder niet in de steek zal laten in het meest ontroerende vers van het boek.

In een boek dat zich richt op menselijke relaties, is dit verhaal van toewijding erg ontroerend. Ruth is bereid om haar eigen thuis, cultuur en religie achter zich te laten, om zich vast te houden aan Noömi en om door haar geleid te worden. (Mona West wijst op het Hebreeuws woord dat werd gebruikt, om 'vast te houden' te beschrijven. In het Hebreeuws is 'Davka' hetzelfde woord dat in Genesis 2:24 werd gebruikt, om de relatie binnen een man en een vrouw binnen een huwelijk te beschrijven.)

Boaz, die een naaste van Noömi is, hoort van haar toewijding en wordt de beschermheer van Ruth en uiteindelijk haar echtgenoot, hoewel Noömi de kern van deze ongebruikelijke familie-eenheid is. Boaz en Ruth krijgen een zoon (die de grootvader van Koning David werd) en toen de vrouwen van Bethlehem samenkwamen om deze nieuwe geboorte te vieren, feliciteerden ze Noömi en om de liefde die Ruth voor haar draagt.

Ik geloof dat Gods zegen gevonden kan worden door allen die liefde en nederigheid in hun leven tonen, zoals Noömi en haar schoondochter Ruth hadden gedaan.

Het is een eenvoudig verhaal over een mens, dat ook in onze tijd van toepassing kan zijn. Net zoals wij feestvieren om de vreemdelingen in ons land, die niet-traditionele familie-eenheden vormen. Door deze mensen heen is er liefde en toewijding, waarin God bezig is met het brengen van geweldige zegeningen voor de toekomst.

Een gebed

"God van Ruth en Noömi, van David en Jonathan, wij danken U voor het voorbeeld van een liefde die grenzen van leeftijd, gender en nationaliteit overbrugt. Inspireer ons om ware liefde te vieren wanneer het is ontstaan en inspireer ons U te erkennen als de bron van alle liefde en schoonheid; door Jezus Christus, waar Uw liefde tot vlees is gemaakt. Amen."

Dit is een artikel uit "Voices of Hope". Stemmen van Hoop is een Engelse verzameling van dagelijkse reflecties die zijn geschreven door 40 LHBTI+ christenen, die ieder een bijbelvers of een passage zullen delen die hen door moeilijke tijden heeft geholpen. De originele link: https://viamedia.news/voices-of-hope/