De verandering is onderweg

De verandering is onderweg, Marcus 1:11

 

En er klonk een stem uit de hemel: 'Jij bent mijn geliefde Zoon, in Jou vind ik vreugde.' 

 

De woorden over Jezus Zijn doop zijn een van de woorden waar ik me door de jaren heen aan vast heb gehouden. Gods woord is gericht aan allen die buitensluiting hebben meegemaakt, alleen maar omdat ze zichzelf zijn. De meeste LHBTI+ mensen hebben al vroeg in hun leven afwijzing ervaren. Toen ik op een school kwam op een hard, lokaal landgoed, leerde ik me snel te vermengen met de anderen en geen aandacht te trekken. In ons gezin spraken we algemeen beschaafd Engels, maar binnen een paar weken had ik geleerd om te spreken met een vloeiend "saaff-oost Londens" accent. Dit was geen aanstellerij, het was een essentiële overlevingstactiek. 
 

Ik denk dat het ook een metafoor is voor de manier waarop vele LHBTI+ mensen leven in een heteroseksuele wereld. Jezelf veranderen om bij anderen geaccepteerd te worden, is een dagelijks gebeuren, met name bij mensen binnen evangelische gemeenschappen. Ik kan me een moment nog levendig herinneren waarop ik een priester hoorde zeggen dat homoseksuelen zijn als "een stank in de neusgaten van God" (ik voelde de neiging om hem te vertellen dat het gewoon mijn aftershave is, maar hield me er wijs van af!).
 

In mijn laatste jaar op de universiteit was ik geschokt te lezen dat er in kleine lettertjes van mijn aanvraagformulieren voor de diplomatieke dienst stond: 'Homoseksuelen zijn gedoemd om een gevaar voor veiligheid te zijn en niet mee te dienen'. Dat ben ik niet, zoals het blijkt! Naarmate ik ouder werd, probeerde ik er alles aan te doen om binnen het gewenste plaatje te vallen, ik bad ernstig dat God me zou veranderen en dat ik voor de omgeving acceptabel zou zijn. 
 

Wat een verschil drie decennia maken!

Vandaag de dag is openlijke discrimineren tegen LHBTI+ mensen illegaal en functies die ooit werden gezien als bastions van de homofobie (de politie, de strijdkrachten etc.) concurreren nu met elkaar om de Stonewall Diversiteit Award. De kerk niet. Als predikant werk ik voor een van de weinige organisaties die discriminatie tegen LHBTI+ werknemers of overheidsfunctionarissen toestaan.

Verandering is onderweg, maar niet snel genoeg. Wanneer ik me slecht voel, is de verleiding om te geloven in de leugen dat ik onacceptabel ben, groot. Dat ik een afwijking ben. In zulke tijden houd ik me vast aan Gods woorden: 'Jij bent mijn geliefde Zoon, in Jou vind ik vreugde.'
 

Een gebed

Almachtige God, dank U voor Uw grote liefde voor al Uw kinderen. Uw Zoon Jezus werd veracht en door anderen afgewezen. Sta vandaag dicht bij degenen die zich vernederd en gekleineerd voelen, alleen door het feit dat ze zijn zoals U ze heeft gemaakt. Help ons om ons extra bewust te zijn van de mensen die aan de rand staan. Leer ons steeds opnieuw wat het betekent om ons kruis op ons te nemen en de weg van Christus te volgen. Amen.

Stemmen van Hoop is een Engelse verzameling van dagelijkse reflecties die zijn geschreven door 40 LHBTI+ christenen, die ieder een Bijbelvers of een passage zullen delen die hen door moeilijke tijden heeft geholpen. Gareth heeft vele jaren op het gebied van overzeese hulp en ontwikkeling gewerkt. Hij is nu een predikant binnen het bisdom van Londen. De originele

link: https://viamedia.news/voices-of-hope/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.