Een brief aan mijn 14-jarige zelf

In 2014, op 24-jarige leeftijd, schreef Lyra McKee aan haar tiener-zelf over het homo zijn, haar toekomst in journalistiek en over gelukkig zijn.

Meid,
Het komt GOED.
Ik weet dat je dat nu niet voelt. Je zit op school. De andere kinderen drijven de spot met je. Je vertelde aan de verkeerde persoon dat je iemand leuk vindt, en niet veel later weet iedereen van jouw geheim. Het is verschrikkelijk. Ze maken van je leven een hel. Ze lachen je uit, fluisteren over je en schelden naar je. Je kunt ook geen volwassene om hulp vragen, want als je dat deed, dan zou je ze de waarheid moeten vertellen en dat kun je niet doen. Zelfs zij kunnen nooit jouw geheim weten.

Het leven is nu moeilijk. Elke dag sta je op en vraag je je af wie er nu weer over jouw geheim te weten komt en je zal haten.

Het zal niet altijd zijn zoals nu. Het wordt beter!

Binnen een jaar ga je een programma volgen dat mensen traint om journalist te worden. Ik weet het, de loopbaanadviseur stelde het voor als een optie en je zei 'Nee', omdat het saai klonk en het enige wat je wilde was schrijven, maar je dacht: vooruit dan maar. En voor het eerst in je leven voelde je dat je ergens goed in was. Je hebt je roeping gevonden. Je zult geweldige mensen ontmoeten. En wanneer moeilijke periodes weer komen - het is maar dat je het weet, jouw eerste vriendinnetje is niet "de ware" en je zult zakken voor dat geschiedenisexamen - het zal de journalistiek zijn die je erdoorheen helpt.

Binnen twee jaar tijd zul je jouw school verlaten en naar een plaatselijke, technische hogeschool gaan. Maak je geen zorgen, je gaat vrienden maken. Zij zullen je eerste echte vrienden zijn op je weg naar volwassenheid. Vrienden die je telefoontjes zullen opnemen om 04:00 uur 's ochtends. In de komende jaren blijf je contact houden met Gravyn en Jonny, maar je zult met plezier terugdenken aan de anderen. Wanneer je 17 bent, zul je hen jouw geheim vertellen en zij zullen dit niet erg vinden. Het vergt moed van je, maar je zult het doen. Gravyn zal christen worden en jij vreest dat hij je zal haten, maar op een middag zul je een bericht ontvangen met daarin: 'Dit verandert niets. Je zult altijd mijn vriendin blijven.' Accepteer hem voor wie hij is, zoals hij jou geaccepteerd heeft.

Je zult naar de universiteit gaan zoals je altijd al gepland had, maar je zult erbuiten vallen, omdat het je herinnert aan de tijd op school waarin de mensen koud waren en je weinig vrienden had. De campus is te groot en te eng. Maar deze ervaring zal je vormen. Je zult je eerste stap in de wereld zetten. Hierdoor zul je mensen ontmoeten die jouw beste vrienden worden. Zij zullen jou helpen om alle slechte herinneringen door goede herinneringen te vervangen. Voor het eerst in je leven zul je jezelf leuk vinden.

Drie maanden voor je 21e verjaardag zul je mam het geheim vertellen. Je zult gaan huilen en gaan trillen en ze zal angstig zijn omdat ze niet weet wat er mis is. Kerstmis komt er binnen een paar weken aan. Je moet het haar vertellen omdat je iemand hebt ontmoet die je leuk vindt en  je kunt niet langer meer leven met schuld. Je kunt het niet uitspreken, dus zij zegt het: 'Ben je lesbisch?' En jij zal zeggen: 'Ja, mam. Het spijt me zo.' En in plaats van dat ze boos wordt, zal ze zeggen: 'Dank God, dat je niet zwanger bent.'

Je zult op haar schoot kruipen en huilen wanneer ze jou vasthoudt. Ze zal je zeggen dat je haar kleine meisje bent en hoe je nu kon denken dat iets of iemand haar minder van jou kan doen houden. Je voelt je alsof je een gevangene bent geweest die de vrijheid heeft opgegeven. Je zult alle keren herinneren dat je God smeekte om je te helpen, omdat je zo angstig was. En je zult je stom voelen omdat je je nergens zorgen over hoefde te maken.

Je zult het aan je broers en zussen vertellen. Niemand zal het erg vinden. Mary zal je een knuffel geven in de food court in Castlecourt en je vertellen dat ze trots op je is, wanneer jullie samen KFC eten. De anderen zullen erover grappen, hoe ze het altijd al wisten. Ze zullen in verschillende vormen zeggen: 'Ik hou van je,' 'Ik ben zo trots op je,' 'Het zal niets tussen ons veranderen.'

Je zult voelen dat je geluk hebt. Je hebt gezien hoe James uit huis werd gegooid toen hij voor zijn ouders uit de kast kwam. Je was in Michaels huis toen zijn moeder zei dat ze 'het homo zijn uit hem zou slaan.' Je zult je schuldig voelen, dat jij geluk hebt gehad en het makkelijk hebt gehad, ook al ben je door een hel heengegaan om hier te komen.

Je zult voor de eerste keer verliefd worden. Je zult voor de eerste keer een gebroken hart hebben en je zult voelen alsof je dood gaat van de pijn. Maar dat zul je niet. Je zult er overheen komen.

Op dit moment vraag je je af of je ooit "normaal" wordt. Je bent normaal. Er is niets mis met je. Je gaat niet naar de hel. Je hebt niets gedaan om hun haat te verdienen.

Het leven zal niet alleen makkelijker worden, maar ook zoveel beter. Je zult op straat lopen zonder angst. Tienerjongeren die je nooit hebt ontmoet zullen niet naar je gooien of schelden. Je vrienden zullen de beste zijn waar je om had kunnen vragen. Je zult voor feestjes uitgenodigd worden. Je zult een sociaal leven hebben. Je zult geliefd zijn. Mensen zullen de woorden 'geweldig', 'cool' en 'geestig' gebruiken om je te beschrijven en je zult de tijden vergeten waarin andere kinderen zeiden dat je 'raar', 'vreemd' en 'lesbo' was.

Je zult "normale" dingen doen. Je zult tijd met je moeder doorbrengen. Je zult naar je werk gaan en je rekeningen betalen. Je zult elke week met je beste vriend naar de bioscoop gaan, omdat dat jullie ritueel is - een diner en dan een actiefilm vol explosies. Je zult opnieuw verliefd worden. Je zult iedere dag glimlachen, omdat je weet dat iemand zoveel van je houdt als dat jij van hen houdt.

Houd vol, meid. Het is het waard. Ik hou van je.

Bron: The Guardian

Zoekwoorden: