Hulpbisschop in Duitsland spreekt zich uit

Hulpbisschop vóór het zegenen van homoseksuele koppels en een debat over het celibaat

 

De seksuele moraal van de katholieke kerk is, volgens hulpbisschop Wilfried Theising uit Vechta, aan vernieuwing toe. In een interview met de “Oldenburgische Volkszeitung” in Vechta spreekt hij zich uit vóór de zegening van homoseksuele koppels en een debat “vrij van ideologie” over het celibaat.

 

Het samenleven van koppels van hetzelfde geslacht moet opnieuw beoordeeld worden, zei de hulpbisschop. Hij leidt sinds 2017 als officieel het Oldenburgs gedeelte van het bisdom Münster. "Terwijl wij niet willen dat onze opvatting/standpunt over het christelijk huwelijk wordt verwaterd", verklaarde Theising, "kan men zeker ook voor andere vormen van samenleven waardering opbrengen. Wij kunnen mensen die verantwoording voor elkaar nemen niet de zegen van God ontzeggen."

 

Ook sprak hij zich uit voor een open en eerlijke discussie over het celibaat. “Er zijn priesters die in hun celibatair leven gelukkig en ook overtuigend zijn”, legde Theising uit. “Toch zijn er ook degenen die ongelukkig zijn.” En dan verliest het celibaat zijn uitstraling.

De hulpbisschop omschreef het celibaat als de levensvorm van Jezus Christus. Priesters probeerden hem na te leven en op hem te lijken. “Maar ik insisteer hier niet op en ik geloof niet, dat het celibaat andere levensvormen voor priesters uitsluit.”, zei Theising. Hij sprak zich uit vóór een “feitelijk debat zonder ideologieën”.

Ook de wijding van “viri probati” (in beroep en parochie als waardevol bewezen getrouwde mannen) is weer actueel. “Hier moeten wij zonder angst over praten”, eist Theising.

 

Theising: Sexualmoral der katholischen Kirche erneuerungsbedürftig in de Oldenburgische Volkszeiting.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

16 Oct 2019

Please reload

Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.