Een liefdesbrief aan mijn christelijke anti-LHBT-vriend

Mijn vriend, jij bent een liefdevolle persoonlijkheid. Je vertelt vreemdelingen en noodlijdenden over je liefde voor Jezus. Je straalt Gods energie uit naar anderen, en je inspireert mensen die de moed verloren hebben. Maar je hebt een afkeer van LHBT'ers en dat past niet bij je. Die afkeer past niet bij de compassie die je op andere gebieden uitstraalt. Je hebt me geleerd om anderen niet te veroordelen, door te zeggen dat we niet in de schoenen van anderen hebben gestaan.

Dat weet jij maar al te goed, want ook jij hebt je eenzaam gevoeld door veroordeling en harde woorden van anderen. Ben je dat vergeten? Heeft iets of iemand die zuurverdiende empathie uitgewist en jou op de rechterstoel gezet?

Je afkeer van de LHBT-gemeenschap gaat in tegen de natuur van Jezus, die in jou zo aanwezig is op andere gebieden. Deze afkeer is een donkere vlek, die de liefde van waaruit je leeft overschaduwt. Een bijklank in je stem wanneer je spreekt over 'die mensen', een virus dat je hebt opgepikt van mensen die meer bezig lijken te zijn met hun bankrekening dan met de liefde van God die jou altijd heeft gedreven.

Je aversie tegen mensen die je nooit ontmoet hebt, tekent droevige lijnen op je gezicht en wist je vreugde uit. Je felheid tegen hen is een beetje eng. De koude blik waarmee je naar hen kijkt, geeft blijk van iets dat diepgeworteld is in jou en dat nog niet is geheeld. Iets naars.

Niets van dit alles past bij het schepsel van God dat jij bent. Het past niet bij het leven van Jezus, degene die jij wilt volgen. Je rechtvaardigt je houding met woorden als 'zondig', 'onnatuurlijk' en 'tegen Gods ontwerp'. Maar om eerlijk te zijn heb jij daar niets mee te maken.

Dit gaat over jou. Dit laat iets over jou zien. Dit maakt je hard en veroordelend.

Hiermee sluit je de stroom van Gods liefde af voor hen die je onwaardig acht. Alsof je in Gods selectiecommissie zit, die mag bepalen wie Gods liefde mag ontvangen en wiens aanvraag wordt afgewezen, waarna diegene volgend jaar opnieuw het aanvraagformulier mag indienen, mits hij dan wel aan de eisen voldoet.

Als je het zo zegt, klinkt het belachelijk, toch?

Ik maak me zorgen over je. Dit is niet hoe ik je al jaren ken. Ik weet dat je van Jezus houdt, en dit komt niet van Hem.

Ik weet ook niet of je hiervan zult herstellen. Misschien wel, herstel is zeker mogelijk. Maar je moet het kernprobleem aanpakken. Vertrouw op God, geef je aan Hem over en werk aan nieuwe, heilzame gewoonten. Te veel mensen die voor deze keuze staan blijven bij hun oude gewoonten. Ze blijven in hun rol als Gods rechter voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Hun veroordeling vervangt zachtmoedigheid en verdringt de liefde. Zonder ingrijpen zal deze veroordeling hun leven steeds meer vervullen.

Helaas vinden sommige mensen hun vertrouwde patronen veilig en nieuwe gewoonten eng en moeilijk. Zij zullen hun veroordelende houding hun hele leven lang vasthouden.

Jij bent de enige die deze keuze voor jezelf kan maken.

Ik mis je. Ik mis hoe je vroeger leefde, hoe je vroeger liefhad.

Oorspronkelijk artikel: A Love Letter To My Anti-Gay-Christian-Friend​