Mijn ontdekkingsreis

14 Feb 2019

Ik kom uit een gelovig, groot gezin; vader, moeder, en elf kinderen. In de jaren '50, '60 was twee keer per zondag naar de kerk gaan heel gewoon. Als meisje moest ik jurken dragen, dat vond ik vreselijk. Over gevoelens praten was nooit aan de orde, dat werd niet gedaan. Op de lagere school was ik al verliefd op een meisje uit een hogere klas. Maar ik wist niet wat dat betekende, instinctief voelde ik wel aan dat je daar beter niet over kon praten. Meisjes hoorden met jongens te gaan en dat deed ik dan ook maar. Heb me altijd aangetrokken gevoeld tot vrouwen en regelmatig verliefd geweest, maar niets mee gedaan. Ben 10 jaar getrouwd geweest en 2 prachtige dochters gekregen. Een ervaring die ik ook niet had willen missen.

Na 10 jaar ben ik gescheiden, omdat ik een dubbelleven niet langer aankon. Mijn gevoelens voor vrouwen werden steeds sterker. Ik ben toen uit de kast gekomen, en het antwoord van mijn moeder was: "Ach kind, dat heb ik altijd al geweten!" Dat was zo ontnuchterend voor mij en toch ook zo lief, helemaal niet afwijzend. Mijn geloof stond in deze jaren op een heel laag pitje. Na een zoektocht naar mezelf kwam ik mijn ware liefde tegen, die in de familie warm werd onthaald! Samen deelden we drie jaar lief en leed, maar toen verloor ik haar, veel te vroeg, aan kanker. Mijn kinderen hadden haar ook als een tweede moeder in hun hart hadden gesloten. Onze relatie is door onze toenmalige dominee, voordat ze overleed, thuis ingezegend. Dit was voor ons beiden heel belangrijk. Ons geloof konden wij samen beleven.

Na dit grote verlies duurde het even voor ik mij weer kon open stellen. Toch, na een tijdje, weer een relatie aangegaan met een vrouw. Deze relatie verliep moeizaam, toch probeer je steeds om het beste ervan te maken, maar uiteindelijk is deze, na 29 jaar, beëindigd.

Mijn relatie met de kerk was al goed, maar toen de dominee onlangs, n.a.v. de Nashville-verklaring, een dienst wijdde aan de zaak van de LHBT' ers kon ik mijn geluk niet op. Onverwacht vanaf de kansel erkenning in het openbaar: je mag er zijn en het is goed zoals je bent! En mijn kerk had zich aangemeld bij de Wijdekerk! Het deed mij zo goed om dit te ervaren.