Geef God niet de schuld van je LHBT-fobie

Iedere dag ontmoet ik belijdende christenen die LHBT’ers slecht behandelen en me vertellen dat dit is wat God van ze vraagt. Het is vrij snel duidelijk wanneer gelovige mensen God de schuld willen geven van hun homofobie en transfobie. Ze worden dan opeens ontzettend geïnteresseerd in het letterlijk (maar erg selectief) toepassen van de Bijbel op het leven van andere mensen. Wanneer je ze confronteert met hun haatdragendheid, zeggen ze dat ze geen keuze hebben, omdat ze in de Bijbel geloven. “Nou ja,” zeggen ze terwijl ze hun schouders ophalen, “in Gods woord staat: ‘Wie met een man het bed deelt als met een vrouw, begaat een gruweldaad.'" (Dit komt uit Leviticus 20:13, trouwens. Het is een tekst die bij dit onderwerp standaard wordt aangehaald.)


Laten we even terzijde laten dat dit vers (en andere verzen) niet gaan over genderidentiteit, seksuele geaardheid, seksuele activiteiten, lesbiennes, transgenders, of relaties van liefde en trouw tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht. Laten we nu focussen op deze christenen die zeggen dat ze simpelweg luisteren naar wat God in de Bijbel zegt. 

 

Als gestreste autoverkopers in de showroom die een klant geen goede deal kunnen geven, schuiven ze de schuld af op een onzichtbare manager achter in de zaak, zodat ze geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen voor het slechte nieuws dat ze verkondigen. “Sorry, meneer, ik zou u graag willen helpen, maar de manager zegt …”. Met andere woorden, deze christenen zeggen dat ze liever niet haatdragend zouden zijn tegen LHBT’ers, liever geen kwetsende opmerkingen zouden maken, LHBT’ers liever niet online of in het echt zouden lastigvallen, maar dat God zegt dat het moet.


Het gaat allemaal om het ‘Woord van God’, waaraan ze – zo zeggen ze – hulpeloos gebonden zijn. Toch vinden deze ‘trouwe Bijbelse gelovers’, die keihard vasthouden aan Leviticus 20:13, het nooit leuk wanneer je ze herinnert aan de tekst van vier verzen eerder: “Wie een vloek uitspreekt over zijn vader of zijn moeder, moet ter dood gebracht worden. Hij heeft zijn eigen vader of moeder vervloekt en heeft zijn dood aan zichzelf te wijten. Wie overspel pleegt met een getrouwde vrouw, een vrouw die een ander toebehoort, moet ter dood gebracht worden. Beide echtbrekers moeten worden gedood.”


Je ziet deze Bijbelse gelovigen nooit achter opstandige tieners en overspelige volwassenen aan rennen met zakken vol stenen. Je ziet ze niet met borden op de hoek van de straat, waar ze de eeuwige verdoemenis uitspreken over getrouwde mensen die ontrouw zijn geweest. Ze drijven tieners niet tot zelfmoord omdat ze brutaal zijn tegen hun ouders. Ze maken geen billboards over vreemdgangers die de dood zouden verdienen. De reden waarom ze al deze dingen niet doen, is niet omdat hierover niets in de Bijbel staat - het staat naast de teksten die ze gebruiken om LHBT’ers te vervolgen. Het is omdat ze LHBT’ers willen vervolgen. Dat ene vers staat ze toe om hun angsten en vooroordelen te uiten op een haatdragende manier, en daarmee rechtvaardigheid en gehoorzaamheid te claimen.


Omdat we het toch over Leviticus hebben, kunnen we dit volgende vers ook even aanhalen:
“Behandel vreemdelingen die bij jullie wonen als geboren Israëlieten. Heb hen lief als jezelf, want jullie zijn zelf vreemdelingen geweest in Egypte. Ik ben de HEER, jullie God.” (19:34). Dezelfde christenen die LHBT’ers aanvallen vanwege Bijbelteksten, voeren niet enthousiast actie voor hereniging van vluchtelingengezinnen of voor een betere behandeling van buitenlanders. Blijkbaar is dat stukje in het Woord van God iets minder belangrijk voor ze. Dat vers maakt ze minder enthousiast. 

 

Maar stel dat in de Bijbel zou staan: “Homoseksuele mensen zondigen door simpelweg homoseksueel te zijn”. (Dat staat er niet, maar stel.) Nog steeds zou dat een christen geen toestemming geven om giftig en haatdragend te zijn tegen LHBT’ers, zoals nu te vaak wel het geval is. Het zou ze niet het recht geven om de preekstoel te gebruiken om de waardigheid van LHBT’ers te ontkennen in de naam van Jezus (die overigens niets zegt over genderidentiteit en seksuele geaardheid). Eenvoudigweg zeggen: “In de Bijbel staat …” is niet voldoende. Er staan 31.102 verzen in de Bijbel. Er staat heel veel in de Bijbel. We kunnen allerlei teksten uitkammen totdat ze voldoen aan onze criteria en passen in onze comfortzone. Omdat veel teksten zo interpretabel zijn, laat de manier waarop we een tekst lezen niet altijd het karakter van God zien, maar ons eigen karakter. Wanneer we het hebben over ons geloof, gaat het niet om of iets wel of niet in de Bijbel staat, maar om de volgende vraag:

Is de manier waarop ik mijn geloof uitdruk op deze manier verlossend? Brengt dit nieuw leven? Zorgt het dat de ander zich gezien, gehoord en gerespecteerd voelt? Reflecteert het de liefde?

Als christenen een vers uit de context plukken en zeggen dat dit ze het recht geeft om haat en geweld te verspreiden, is dat luie theologie en spiritueel verraad. LHBT’ers worden iedere dag tot wanhoop gedreven door zogenaamde volgers van Jezus die de Bijbel selectief gebruiken om hun eigen haatgevoelens te rechtvaardigen.


Christelijke vriend, het is oké als je je geïntimideerd of bang voelt door mensen die anders zijn dan jij, als je niet wilt praten over de wetenschap, of als je geen rationele, volwassen discussies kunt voeren over complexe zaken als genderidentiteit en seksuele geaardheid. Geef dat gewoon toe en houd op je gehoorzaamheid aan de Bijbel te gebruiken als excuus. Gebruik Gods Woord niet om je vooroordelen te rechtvaardigen en mensen te kwetsen. Breng mensen geen onherstelbare schade toe, waarna je de verantwoordelijkheid naar God doorschuift. Als iets een gruwel is, is dat het wel.

John Pavlovitz is pastoor in de North Raleigh Community Church in North Carolina. Hij schrijft op zijn blog over dingen die hij belangrijk vindt. Hij zet zich in voor gelijke rechten en diversiteit. 

 

Oorspronkelijk artikel: Christian, Stop Blaming God for Your LGBTQ-Hatred 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

16 Oct 2019

Please reload

Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.