Manifest van de geliefden van de kerk

Er komt een nieuwe kerk. Beter gezegd, iedere dag is er een nieuwe kerk in wording. Mens voor mens wordt de kerk vernieuwd. Hart voor hart wordt ze wakker.

Gedurende een lange tijd hebben we moeten zwijgen, zijn we naar de rand van de geloofsgemeenschap geduwd, als stille gelovigen. Maar vandaag de dag verheffen we onze stem, zodat iedereen ons kan verstaan. We zijn, zonder verontschuldiging, LHBTQ-steunende christenen.
We willen de kerk en deze wereld steeds meer open, liefdevol en veilig maken voor de LHBTQ-gemeenschap en hun families.
We geloven dat de kerk volledig inclusief zou moeten zijn, zowel in de kerkbanken als op de preekstoel, want anders vertegenwoordigt ze het beeld van God minder dan ze zou moeten.
We geloven dat genderidentiteit en seksuele geaardheid geen invloed hebben op de morele waarde van personen of op hun waardigheid in de ogen van God.
We geloven dat we allemaal geliefd zijn zoals we zijn, zonder daarvoor te hoeven veranderen.

We geloven dat iedereen is gemaakt naar Gods evenbeeld, geschapen als iets goeds.
We geloven dat Jezus ons roept tot liefde voor elkaar, niet tot tolerantie voor elkaar; niet tot een warme omhelzing voor sommigen en een koude afstand tot anderen.
We vieren al het leven op gelijke wijze. We bieden hier geen excuses voor aan en we zullen niet ophouden.
We zullen niet ophouden, omdat ons geloof ons drijft, net zoals jouw geloof jou drijft. Ook wij hebben de Bijbel gelezen, theologie gestudeerd, gediend in de kerk, vurig gebeden en geluisterd naar Gods stem, en al deze dingen hebben deze conclusies opgeleverd.
We willen je graag vertellen waarom we geloven wat we geloven, maar we zullen niet met je in discussie gaan over de validiteit van onze overtuigingen, omdat we onze weg niet hoeven te verantwoorden. We hebben ons pad al doorlopen.

We begrijpen dat ons standpunt jou, door jouw overtuigingen, misschien angstig of boos maakt, en dat je de behoefte voelt jezelf te verdedigen. Misschien heb je de neiging ons aan te vallen, soms met geweld. We zullen proberen om niet op gelijke wijze te reageren, maar met vriendelijkheid.
We zullen ons best doen om de Jezus die we hebben leren kennen, te laten zien, door jouw menselijkheid, je karakter of de echtheid van je geloof niet in twijfel te trekken. Toch zullen we zelf blijven spreken zonder censuur of verzachtende woorden, omdat dat de ongerechtigheid in stand zou houden.
Je kunt allerlei haatdragende, kritische of beledigende dingen zeggen, maar dat maakt niet uit, omdat we geloven in de intrinsieke waarde van alle mensen en we geloven dat de Schrift deze waarde laat zien.
We zullen niet langer een kerk tolereren waarin een groep mensen in naam van God wordt gemarginaliseerd en we zullen dit blijven verkondigen.
Om het duidelijk te stellen: we zijn hier voor de lange termijn, dus ons wegjagen of het zwijgen opleggen zal niet werken.
Een kerk zonder de LHBTQ-gemeenschap is simpelweg niet langer acceptabel, en wij, christenen met alle identiteiten en oriëntaties, staan samen op om de volgende woorden uit te spreken:

Liefde is aan de winnende hand en wij zijn het luide en glanzende bewijs.

Als dit slecht nieuws voor je is, verwijzen we je door naar Jezus en dan kunnen jullie dit samen uitpraten. We denken niet dat wij je kunnen veranderen. Dat kan alleen God.

In de tussentijd blijven we vasthouden aan onze geloofsovertuiging, net zoals jij vasthoudt aan de jouwe, en we zullen anderen liefhebben zoals God ons daartoe roept. Dit is hoe ‘vrijheid in Christus’ werkt.
We zijn de kerk die wordt wat ze had moeten zijn: volledig inclusief. We zijn de geliefden van de kerk.

John Pavlovitz is pastoor in de North Raleigh Community Church in North Carolina. Hij schrijft op zijn blog over dingen die hij belangrijk vindt. Hij zet zich in voor gelijke rechten en diversiteit. Het originele artikel in het Engels vindt je hier.