11 dingen die ik tegen jou zou zeggen als je mijn LHBTQI-kind was

Velen van jullie hebben kwetsende woorden te horen gekregen van vreemden, mensen in jullie kerk, familie, vriendenkring, of misschien wel van jullie ouders. Jullie dragen wonden met je mee waar anderen niets over weten.

Deze moeder wil een paar dingen tegen jou zeggen.

Ik heb vijf volwassen kinderen, drie meiden en twee jongens – inclusief twee dochters die zichzelf ‘queer’ noemen. Ik heb deze brief geschreven voor alle kinderen die slecht behandeld worden door hun ouders. Recht vanuit het hart van een moeder naar dat van jou.

Lief, prachtig kind van God,

Ja, dat ben jij – een prachtig kind van God, wat anderen je ook verteld hebben. Ik voel me machteloos nu ik dit tegen je zeg. Als ik kon, zou ik een huis bouwen om jou welkom te heten, samen met andere LHBT-kinderen die bij hun familie niet welkom zijn.

Wat ik wel kan doen, is je vertellen wat ik tegen je zou zeggen als je mijn kind was. Ik zal vanuit mijn hart tot je spreken, om je te zeggen wat je ouders en je kerk hadden moeten zeggen.

1. Als je mijn kind was, zou ik je allereerst vertellen hoe ontzettend veel ik van je houd. Ik zou naast je zitten, je voorhoofd kussen, je tranen wegvegen. Ik zou je zeggen dat je zoveel liefde verdient, simpelweg omdat jij jij bent. Punt uit.

2. Als je mijn kind was, zou ik zorgen dat je weet dat God jou geweldig vindt. Als iemand je iets anders vertelt, is dat een leugen. God houdt niet van jou? Belachelijk! God heeft jou gemaakt! Kies jij om LHBT te zijn? Natuurlijk niet! Het is wie je bent, hoe je gemaakt bent.

3. Als je mijn kind was, zou ik je zeggen dat er veel ouders zijn die jou dolgraag zouden willen. Talloze ouders zijn heel gelukkig met hun LHBT-kinderen, en ze zouden ook gelukkig zijn met jou. Laat dat tot je doordringen. Ouders die niet van hun kind genieten, of het kind nu LHBT is of niet, hebben hun eigen issues – dat heeft niets te maken met het kind! (… en helaas kun jij niets aan hun problemen veranderen.)

4. Als je mijn kind was, zou ik de leugens die jou zijn verteld onschadelijk maken. Ik zou ze wegjagen als een pestkop of een nare droom. Ik zou je vasthouden en je vragen om te luisteren naar de zachte fluisterstem van de Geest die zegt: ‘Je bent precies zoals je geschapen bent. Volmaakt met al je gebreken. Prachtig. Geliefd.’

5. Als je mijn kind was, zou ik je zeggen dat niemand het recht heeft om jou de grond in te stampen. De kerk niet, christenen niet, klasgenoten niet, je ouders niet. Dat is GEEN liefde en nog erger is het om Gods naam daarbij te gebruiken, alsof God achter al dat gepest staat.

6. Als je mijn kind was, zou ik je eraan herinneren dat pestkoppen pesten omdat ze zelf gekwetst, bang of gewond zijn. Hun woorden gaan over hun eigen beschadigingen, niet over jou. Dit geldt ook voor ouders of mensen uit je kerk.

7. Als je mijn kind was, zou ik met je vieren dat de dag van vrijheid voor LHBT’ers dichterbij komt! Ik zou je zeggen dat je leven beter zal worden. De liefde en de waarheid zijn aan de winnende hand! In welke situatie je je nu ook bevindt, op een dag zal de zon weer schijnen. Het wachten kan oneindig lijken, alsof je in de cel zit voor een misdaad die je niet hebt begaan. Toch zal die dag komen! Doe wat je moet doen om vol te houden.

8. Als je mijn kind was, zou ik je zeggen dat veel pestkoppen extra zullen vasthouden aan hun overtuigingen, omdat ze bang zijn dat hun veilige hokjes worden afgebroken. Hun macht staat op het spel. Het verscherpen van hun houding betekent niet dat ze gelijk hebben – het betekent dat ze het mis hebben.

9. Als je mijn kind was, zou ik je zeggen dat ouders die kinderen pijn doen degenen zijn die zondigen. Ze breken tal van geboden – over het liefhebben van anderen, niet oordelen, je naaste helpen, mensen in nood bijstaan en daarmee Jezus dienen. Dit zijn er nog maar een paar. Jezus heeft duidelijk gezegd dat degenen die Gods kinderen pijn doen, een grote fout begaan.

10. Als je mijn kind was, zou ik zeggen dat je niets aan jezelf hoeft te veranderen. Veranderen om goedkeuring van anderen te krijgen, is niet waar een relatie om zou moeten gaan. Iemand voor wie je moet veranderen, verdient jou niet.

11. Maar boven alles zou ik je, als je mijn kind was, mee uit eten nemen. Je zou me zeggen of mijn outfit ermee door kon of niet, omdat je een goed gevoel voor mode hebt en omdat je eerlijk tegen me durft te zijn. We zouden een dure latte bestellen en ik zou je vragen stellen over degene die je leuk vindt, want hoe leuk is dat? En waarom niet, want je bent mijn geliefde kind! Dat is wat familie doet! Als iemand je zou willen kleineren, zouden ze eerst langs mij moeten, en laat me je vertellen: dat zou ze niet lukken. Zoveel hou ik van je.

Het spijt me dat je mijn kind niet bent. Het spijt me wat je allemaal moet doorstaan. Het spijt me dat je ouders dit misschien nooit tegen je zullen zeggen. Misschien geloven ze in leugens – over God, over jou, en over zichzelf.

Het beste dat ik kan doen is je heel veel liefde sturen: liefde van mij, van talloze moeders en vaders van LHBT’ers die van je houden zoals je bent. We zullen nooit ophouden met van je houden, voor je vechten, en opstaan tegen haat en pesterijen.. En ik zal je altijd de liefdevolle waarheid vertellen over wie je bent, omdat we dat allemaal steeds opnieuw moeten horen.

Liefs,
Susan (& Team WijdeKerk)

Dit artikel is een vertaling en bewerking van een blog van Susan Cottrell. Wij van WijdeKerk sluiten ons hier van harte bij aan en we spreken deze woorden uit naar jou. Het origineel verscheen op de website van Freed Hearts, een non-profitorganisatie die staat voor een inclusieve kerk.