Ik kan niet je homo-vriend zijn

Beste niet-accepterende christen,

Ik heb je aanbod en de bijgevoegde functieomschrijving bestudeerd, en na lang nadenken moet ik je helaas informeren dat ik de positie van ‘homo-vriend’ niet zal accepteren.

Het aanbod was verleidelijk, vooral omdat de alternatieven zo eenzaam lijken. En eerlijk gezegd had je me bijna toen je beloofde dat je me op een kop koffie zou trakteren zodat je ‘mijn verhaal kon horen’. Ik heb echter een aantal bedenkingen.

Ten eerste zegt de functieomschrijving dat je mijn naam zult noemen in alle gesprekken die je voortaan hebt over het ‘probleem van homoseksualiteit’. Ik neem aan dat dat de gesprekken zijn die je met je echte vrienden voert, waarin het gaat over de wereld, het geloof en hoe die met elkaar in aanraking komen. Die gesprekken lopen waarschijnlijk geregeld uit op debatten, vooral omdat je niet-accepterende standpunt zo impopulair aan het worden is. Dat is waar je mij voor nodig hebt, toch? Als je aankondigt dat je een ‘homo-vriend’ hebt, dan kan niemand denken dat je vol vooroordelen zit. Ik ben het levende bewijs dat we het oneens kunnen zijn over controversiële onderwerpen en toch met elkaar kunnen opschieten. Alsof de koffie die we delen op je CV komt te staan en je door onze vriendschap beter gekwalificeerd bent om mensen te veroordelen …

Maar hier is het probleem, niet-accepterende christen: je beschouwt me nog steeds als een controversieel onderwerp. Begrijp je dat het me pijn doet? Begrijp je dat ik niet wil worden gebruikt als mascotte voor je theologie? Jouw theologie zet kinderen buiten op straat en verscheurt families. Je theologie heeft Zack Harrington vermoord, en Leelah Alcorn. Het is een moordenaar, zelfs als het een glimlach en skinny jeans draagt. De volgende keer dat jij en je vrienden in een debat verzeild raken, kun je het proberen te rechtvaardigen, maar alsjeblieft … niet in mijn naam.

Vergeef me mijn bitterheid. Eerlijk gezegd ben ik eigenlijk een beetje jaloers dat jij van die vrijblijvende debatten kunt hebben. Je kunt argumenteren over homoseksualiteit en tien minuten later weer vergeten waar het over ging. Je kunt de conclusie trekken die je bevalt en het zal geen effect hebben op je leven. Voor mij is dat niet weggelegd. Iedere keer dat ik gevraagd word om over dit onderwerp te spreken, heb ik het over mijn eigen bestaan. Wanneer ik mijn mening deel, deel ik een stuk van mijn identiteit waarvan ik weet dat het kan worden afgewezen. We voeren niet hetzelfde soort gesprekken. Dat is niet jouw schuld, maar ik denk dat je het soms vergeet.

In de functieomschrijving die je hebt geschreven, staat ook dat we ‘elkaar liefhebben ondanks onze meningsverschillen’. Dat klinkt geweldig, en ik wil zo graag uitvogelen hoe dat kan werken. Niet-accepterende christen, ik denk dat je gelooft dat je me liefhebt. En ik probeer jou lief te hebben. Maar het probleem is dat een van ons veel meer te verliezen heeft dan de ander. En ik ben bang dat je denkt dat jij dat bent.

Ik ben bang dat als onze koffie op is, je naar huis gaat en jezelf een schouderklopje geeft omdat je ‘de minsten’ liefhebt. Jezus bracht immers ook tijd door met prostituees en tollenaars! Staat niet ergens in de Bijbel dat we de zondaar moeten liefhebben, en niet de zonde? Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar de zieken.

Dus, dokter, ben ik je vriend? Of vervul ik je maandelijkse melaatsen-quotum?

Als we deze vriendschap willen laten slagen, heb ik zelf eerst wat werk te doen. Ik zal moeten bidden om de genade om iemand lief te hebben die nooit alles zal accepteren van wie ik ben. Ik zal moeten leren hoe ik onvoorwaardelijk moet liefhebben, zonder de verwachting om steun terug te krijgen. Ik zal je moeten vergeven voor het rondzwaaien met je overtuigingen, die horen bij een systeem dat de mensen in mijn gemeenschap al eeuwen onderdrukt. Dat is uiterst pijnlijke liefde. Dat is overweldigende genade: het liefhebben van een niet-accepterende christen lijkt voor een LHBT’er behoorlijk op hoe Christus liefheeft.

Ik weet niet of ik voldoende gekwalificeerd ben voor deze functie. Ik werk eraan. Ik voel me dichter bij Jezus dan ooit, en Hij leert me heel veel over genade en liefde. Maar luister, ik ben zo moe. En totdat ik kan leren hoe ik je genadig kan zijn, moet ik goed voor mezelf zorgen. Ik moet leren hoe ik moet houden van de persoon die ik geschapen ben om te zijn, voordat ik volledig van iemand kan houden die me vertelt dat die persoon niet goed is.

Niet-accepterende christen, ik denk niet dat je je realiseert wat je zegt wanneer je me vraagt om je ‘homo-vriend’ te zijn. Ik probeer je dat te vergeven. Ondertussen zal ik met je mee wandelen, voor je bidden en God vragen om de wil om eenheid te scheppen tussen ons. Misschien kunnen we op een dag ook koffie gaan drinken. Ik zal dit keer trakteren. En misschien kunnen we dan nog eens praten over die functie.

Dit is een vertaling van een blog van Caitlin Stout

Deze blog gaat over een vriendschap tussen een LHBT’er en iemand die het LHBT-zijn niet accepteert. Vriendschap is iets moois, ook tussen mensen die het over bepaalde dingen oneens zijn. Het soort ‘vriendschap’ dat hier beschreven wordt, is echter niet gebaseerd op oprechte liefde, maar de LHBT’er voelt zich een soort ‘excuus-LHBT’er’. Herken jij deze situatie, zorg dan goed voor jezelf en neem de ruimte die jij nodig hebt. Er zijn mensen die oprecht van je willen houden.

‘Homo-vriend’ kan in deze tekst ook gezien worden als ‘LHBT-vriend’ in het algemeen.