Naamsverandering

15 Nov 2017

Ik had nooit gedacht dat ik ooit mijn naam zou veranderen. Ik vond mijn oude naam prachtig.

33 jaar lang ben ik door het leven gegaan als May Lin Brown. Ik vind het een prachtige naam die met liefde door mijn ouders is gegeven.

Ik had nooit gedacht dat ik mijn naam ooit zou veranderen. Nooit. Ik was gehecht aan mijn naam en ik identificeerde me er volledig mee.

Mijn oude naam werd begraven

Toen ik me liet dopen, gebeurde er iets in mij. Je laten dopen is jezelf verbinden met de dood en opstanding van Jezus Christus.  Ik liet me dopen met Hemelvaart 2015 in het Tropentheater in Amsterdam. Ik was aangesloten bij Hillsong die deze prachtige plek gebruikte. Ik zou worden gedoopt door de pastoor. Er werden die dag meerdere mensen gedoopt. Voor mij was het een grote gebeurtenis. Ik had pas een half jaar ervoor besloten om Jezus te volgen. Zie deel 2 van mijn 4 delige blog: Uit de kast.

Omdat er meerdere mensen werden gedoopt, moest ik in een rij staan. Ik huilde 20 minuten onafgebroken. Een goede vriendin die me was komen bijstaan, hield me vast terwijl ik aan het schokken was.  Zij geloofde zelf ook en ze wist hoe belangrijk dit voor me was. Ik wist dat Jezus nog groter zou worden in mijn leven. Al het oude zou achterblijven in het water. Ik voelde al mijn pijn en verdriet. Ik ervoer weer hoe moeilijk het leven voor me was zonder Hem. Het voelde als een bevrijding dat ik me liet dopen. Hij zou nog dichterbij komen en ik dichterbij Hem. Mijn oude leven werd begraven en ik zou opstaan met Christus in een nieuw leven.

Opstaan met een nieuwe naam

Ik stond op met een nieuwe naam van Christus in mijn nieuwe leven. Vlak na mijn doop vertelde Hij me dat ik nu Ariel heet. Het betekent ‘leeuwin van God’. Voor mij staat het voor mijn leven dat ik aan God wijd. Ik strijd voor Hem en zijn leger van het licht. Dat gevoel zit zo diep in mij dat een naamsverandering voor mij klopt. Het is natuurlijk heel heftig. Het was in het begin onwennig om me als Ariel voor te stellen. God spoorde me steeds opnieuw aan. Zonder Hem had ik het niet gekund. Ik stelde me voor als Ariel, terwijl er mensen bij waren die me kennen als May Lin. Ik vond het pittig. Het voelde niet altijd fijn. Toen een meisje van de kerk me riep, merkte ik dat 'Ariel' volledig resoneert met mijn waarheid. Het klopt in mijn hart. Het is wie ik ben. Toen Jezus in mijn leven kwam, werd mijn hele wereld anders. Ik werd anders.

Tussen twee werelden

May Lin is wie ik was. Zij is achtergebleven in het water. Daarom vind ik het ook prettig als mensen me Ariel noemen. Ik schrijf mijn naam op de Engelse manier: Ariel Faith. Faith is de achternaam die God me gaf. Wederom klopt deze naam voor mij. Veel mensen noemen me nog bij mijn oude naam. Ik snap dat mensen eraan moeten wennen. Het voelt niet altijd prettig, maar ik wil niks forceren. Voor mijn atheïstische vrienden en mijn familie was het vreemd dat ik mijn naam veranderde. Binnen de kerk werd dit makkelijker omarmd. Voor mensen in de kerk was het misschien vreemd dat God me vroeg een relatie aan te gaan met een vrouw. Ik zit zo tussen twee werelden in.

De sturing van God in je leven

God heeft voor iedereen een weg, een pad, een levensmissie. Die kan voor iedereen zo anders zijn. Hoe je er ook uitziet, wat je naam is, je geaardheid, je wensen… Als jij weet en voelt dat dat is wat God voor je wil, dan is het goddelijk. Dat betekent niet dat het niet zwaar is of dat je er soms even geen zin meer in hebt… Met God komen we overal doorheen. We pray to the Lord. Hij geeft ons licht. Hij geeft ons kracht. Door Hem blijven we ons waardig voelen, gelijkwaardig en blijven we liefdevol naar onszelf en elkaar. Alleen jij weet of je naar Gods stem luistert. Het is iets tussen jou en God. Wat andere mensen ook zeggen of denken… Ik weet dat het pittig kan zijn, maar blijf erkenning zoeken bij God.  Hij zal je blijven bemoedigen.

Maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht:
hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar,
hij loopt, maar wordt niet moe,
hij rent, maar raakt niet uitgeput.

Jesaja 40:31

Kortom, geliefde broeders en zusters, wees standvastig en onwankelbaar en zet u altijd volledig in voor het werk van de Heer, in het besef dat door de Heer uw inspanningen nooit tevergeefs zijn.

1 Korintiërs 15:58

Ariel Faith vertelde haar verhaal in een vierdelig blog hier op de site van Wijdekerk. Lees het hele verhaal: deel 1deel 2, deel 3 en deel 4.