God is niet boos op jou

Wat je ook gehoord hebt: God is niet boos op jou. God is niet teleurgesteld in jou. Zelfs niet een beetje! En dat is niet ‘ondanks’ je seksuele geaardheid of identiteit. God heeft je immers precies zo gemaakt als je bent. Ik bedoel dat God geen boosheid of teleurstelling over je heeft, omdat dat niet is hoe God in elkaar zit.

 

Ik weet dat de Bijbel soms over die woede van God lijkt te gaan, en ik weet dat  fundamentele, wettische kerken dat eeuwenlang hebben bevestigd. Daar is nog veel meer over te zeggen, maar dat is iets om in een ander artikel over te schrijven.

 

Maar vertrouw me, vertrouw je onderbuikgevoel: de boze, wrede god is niet de ware God. We zien dat in de menselijkheid die Jezus laat zien, wanneer hij God op aarde brengt.

 

Dus hoe zit het dan wél? Het is eenvoudig. God nodigt je uit tot een persoonlijke relatie, en dan wandel je de rest van je leven met God, net als met een heel goede vriend. God zal je persoonlijk leiden omdat God de weg door het donkere bos gelukkig heel goed kent!

 

God heeft het leven nooit bedoeld als een soort examen voor hoe perfect je kunt presteren, waarin je zo min mogelijk fouten moet maken. Het idee van een kwade, teleurgestelde, verdrietige god speelt al tijdenlang, en het is geen kloppend beeld van de werkelijkheid.

 

Laat me je ook dit zeggen: jij bent niet verantwoordelijk voor Jezus’ geluk. Als iemand je ooit heeft verteld dat dat wel zo is, haal dan diep adem en luister naar mijn woorden. Jezus is volledig volwassen en onafhankelijk van jou en mij. Stel je dat eens voor!

 

Een van de dingen waar ik me aan erger is dat sommige ouders hun kinderen vertellen dat Jezus boos op ze is. “Ga je bed opmaken, anders wordt Jezus boos op je.” Echt? Is Jezus’ gemoedstoestand afhankelijk van of ik mijn bed opmaak of niet? Hoe kan dat?


Ik zeg tegen deze ouders: leg Jezus’ gesteldheid niet op de schouders van je kinderen. Zeg tegen ze dat ze hun bed moeten opmaken omdat jij dat graag wilt – het is immers jouw huis. Maar gebruik daar Jezus’ autoriteit niet voor.

 

De Bijbel laat zien dat Jezus boos wordt op slechts één groep mensen: religieuze leiders die God als wapen gebruiken om machteloze mensen te onderdrukken. Hij is kwaad op hen die hun macht gebruiken om mensen te kwetsen, en geen vinger uitsteken om hen te helpen. Jezus heeft genoeg te zeggen tegen religieuze leiders die hun invloed op deze manier misbruiken. Zelfs als het een pastoor betreft die zegt dat hij je eruit zet voor het welzijn van de kerk (wat?), terwijl hij zo eigenlijk zijn eigen macht in stand houdt. Hij is niet bezig met het liefhebben van God of de naaste.

 

Maar Jezus wordt nooit kwaad op degene die probeert van dag tot dag te leven, probeert lief te hebben en trouw aan zichzelf te blijven. Hij stroomt over van compassie voor de gekwetste mens, voor degene die door maatschappij als ‘zondaar’ is bestempeld en is afgewezen.

 

God is niet boos op jou, en is dat ook nooit geweest.

Deze blog is een bewerking en vertaling van ‘LGBTQ – God is NOT Mad at You and Never Has Been’ door Susan Cottrell.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

16 Oct 2019

Please reload

Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.