Aan ouders met LHBT-kinderen

WijdeKerk deelt graag dit vertaalde artikel met jullie. Dit is een blog van ds. John Pavlovitz, ‘Christian Parents of LGBTQ Children: The Church Has Been Wrong’. De intentie is om namens de kerken uit te spreken dat er in de communicatie met jongeren die uit de kast kwamen, en met hun ouders, pijn is veroorzaakt. Dat de kerk het op dat moment mis had. We zijn blij met de woorden van deze predikant. We hopen echter ook dat kerken en betrokkenen met elkaar in gesprek gaan, omdat ds. Pavlovitz uiteraard niet namens alle kerken kan spreken. 


Aan ouders met LHBT-kinderen: ik zie jullie. Ik zie je ingehouden tranen, je verslagenheid en de last die op je schouders drukt. Ik hoor je zeggen hoe moeilijk dit is. Ik hoor je wanneer je je frustratie uit. Ik hoor je wanneer je vertelt over de tranen en de vernedering. Ik hoor de pijn in je stem wanneer je praat over het geloof dat je vroeger had, de gebeden die je bad, de kerk waar je je welkom voelde of de God waar je kind ooit in geloofde.
Ik hoor je zeggen dat je je een mislukkeling voelt – en ik wil dat je weet dat je niet hebt gefaald. Je kind heeft ook niet gefaald. De kerk heeft jullie onrecht aangedaan.
Het is de kerk, niet jij, die het fout had.
Als de kerk:
- je ooit heeft wijsgemaakt dat je kind niet tegelijkertijd christen en LHBT’er kan zijn …

- je kind ooit hun taak binnen de gemeente heeft afgenomen vanwege hun genderidentiteit of geaardheid …
- je ooit onbewust wrok heeft doen koesteren tegenover je kind …
- je familie heeft buitengesloten omdat je je kind wilde liefhebben en accepteren …
- ooit een breuk in je vriendschappen, huwelijk of familie heeft veroorzaakt …
- je kind heeft vernederd…
- dreigde dat je in de hel zou komen omdat je je kind verdedigde …
- je ooit heeft verteld dat je dit deel van de identiteit van je kind kunt ‘wegbidden’ …
… had de kerk het mis.

‘De kerk’ kan voor jou een pastoor zijn, of een medewerker van de kerk die je goed kent. Het kan een groep mensen in je geloofsgemeenschap zijn die je vroeger je vrienden noemde. Het kan een denominatie of organisatie zijn, of een haatdragende vreemdeling op sociale media. Wat de bron ook is van de schade die jou in naam van Jezus of namens God is toegebracht, ik wil dat je weet dat deze mensen hier niet Gods toestemming voor hadden – en het spijt me dat ze je dit hebben aangedaan.
Het spijt me van elke voorganger, priester, dominee, zondagsschoolleraar of demonstrant die tussen jou en je kind in is gaan staan, tussen Jezus en jouw familie, en tussen jou en je geloof. Ze hadden het mis. Je verdient beter, en je kind ook.

Deze woorden kunnen de schade niet ongedaan maken, je relatie met de kerk herstellen, of je teruggeven wat je hebt verloren. Toch zorgen ze misschien dat je je minder alleen voelt, of misschien geven ze je iets meer hoop. Misschien geeft deze verontschuldiging, zelfs als die niet is wat je nodig hebt of verdient, je een beetje vrede.
Je kind, zoals je al weet of zoals je je weer begint te herinneren, is prachtig. Je kind verdient je trots en je vreugde, en dat je over hen opschept. Je kind verdient licht en geluk, en ik hoop dat dit er zal zijn in de rest van hun leven. Ik hoop dat de kerk nooit je liefde voor je kind kan verminderen, of je vertrouwen in jezelf als ouder, of je geloof in een goede God die ontzettend veel van jou en je kind houdt.
Ik hoop dat deze woorden je kunnen bemoedigen.

John Pavlovitz is pastor in de North Raleigh Community Church in North Carolina. Hij schrijft op zijn blog over dingen die hij belangrijk vindt. Hij zet zich in voor gelijke rechten en diversiteit. Later dit jaar verschijnt zijn eerste boek. Het oorspronkelijke blog kun je hier vinden.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

16 Oct 2019

Please reload

Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.